Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-06-2009, 11:15   #1
alpler
Dişi Kartal
 
alpler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ata Sporuna Beşiktaş Damgası

Click the image to open in full size.

Türkiye'de minder güreşini ilk defa yapan ve Anadolu'nun en ucra köşelerine kadar yayan kulüp Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK).

Gazeteci ve spor tarihçisi Vala Somalı, Beşiktaş Spor Tarihi adlı kitabında, 19. Yüzyıl sonlarında, bugünkü Beyoğluspor kulübünde, Beşiktaş'ın ünlü ağır sıklet güreş ve boks şampiyonu Kenan beyin aracılığı ile minder güreşine başlandığını ifade ederek, Bu tarihte Cihan Şampiyonluğu için hazırlanmakta olan Kara Ahmet'e minder güreşinin incelikleri öğretilmekteydi. Greko Romen güreşinin Türkiye'deki ilk hocası Fransız Muallim Jueri ile Eski Yunanistan Güreş Federasyonu Başkanı Mösyö Meneli, minder güreşi hakkında çok faydalı bilgiler verdiler şampiyonumuza. İşte Beşiktaş Kulübü'nün resmen kuruluşunu takip eden ilk günlerde Kenan bey, siyah-beyazlı kulübe katılmış ve Ahmet Fetgeri, şampiyon Kemal ve Süleyman beylerden kurulu öğretici teknik kadro ile birlikte 1904 yılında minder güreşi Beşiktaş'ta resmen başlamıştır dedi.
Somalı, kitabında, 1909 yılından sonra, İstanbul'un çeşitli semtlerinde organize edilen güreş müsabakalarının, Beşiktaş kulübünün sempati kazanmasına vesile olduğuna da değinerek, şu bilgilere yer veriyor:
İstanbul halkının sosyal yaşantısını oldukça renklendiren bu büyük spor müsabakaları hakkında, biraz bilgi verebilmek için ve Beşiktaş güreşçi kadrosunun genişliği hakkında bir fikir sahibi olmanızı sağlam amacıyla, İstanbul'da amatör güreş müsabakaları düzenlediğini söyleyeyim. Beşiktaş, düzenlediği bu tür müsabakalar sayesinde, İstanbul halkına spor sevgisi aşılamaya muvaffak oldu. Beşiktaş, aynı zamanda Türkiye'de ilk defa uluslararası bir güreş şampiyonasının organizasyonunu gerçekleştiren sevk ve idare eden ilk Türk kulübüdür.
__________________
alpler Ofline   Alıntı ile Cevapla