Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-06-2009, 15:02   #1
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Selimiye Câmii

Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve “Ustalık eserim” diye nitelendirdiği Selimiye Câmii Edirne’dedir ve Osmanlı-Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin baş eserlerindendir. Mimar Sinan’a, Sultan II. Selim tarafından 1569-1575 yılları arasında kesme taşlardan yaptırılan câmi iç bölümüyle 475 m2, diğer alanlarıyla 2475 m2’lik bir alanı kaplar. Birbirine eşit 3’er şerefeli 4 minaresi, 3.80 çapında ve 70.89 m yüksekliğindedir. Minarelerden giriş yönündekilere tek yolla çıkılırken diğerlerinde 3 şerefeye ayrı ayrı yollarla çıkılabiliyor. Bu düzen sayesinde 2 minareye 3 imam birbirlerini görmeden aynı minareye aynı zamanda çıkabiliyor. Bu zarif minareler kubbenin etrafına câmi tabanının oturduğu karenin köşelerine dizilmiştir.

Yerden 43.28 m yüksekte olan ve 31.30 m çapındaki kubbesi, câminin dış görünüşünün ana hatlarını da belirler. Kubbe, 6 m kemerlerle bağlanan 8 büyük payeye oturur.

Önünde 18 kubbe ve 16 sütunla çevrili revak bulunmaktadır. Câminin mimârisinde olduğu kadar, mermer, çini ve hat işçiliklerinde de eşsizdir. Minberin mermer işçiliği diğer câmilerden üstündür. Mihrap tarafındaki duvarlarla birlikte, Hünkâr Mahfili ve bütün alt kat pencerelerinin alınlıkları zarif bir çini dekoru ile kaplanmıştır. Mihrap duvarında bulunan büyük çini panoların renk ve komposizyonları ve Hünkâr mahfilinin alt kısmındaki tavanın kalem işçiliği çok güzeldir. Câminin revaklarla çevrilmiş avlusunun ortasında, mermerden özenle işlenmiş bir şadırvanı vardır.
Click the image to open in full size.
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla