Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-06-2009, 17:36   #51
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.

Filistin de Batı Şeria da yahudi yerleşimciler, 2005 yazında zorla çıkarıldıkları yerleşim yerine giderek burada bir protesto gösterisi düzenlediler. Yahudi yerleşimciler Batı Şeria daki Filistin topraklarına hükümetlerinin teşvikiyle yerleşmiş ve kentler kurmuşlardı. Sonra da politika değişince bazıları zorla çıkarılmışlardı.protestolar bir buçuk yıldır sürüyordu. Zorla çıkarıldıkları yerleşim yerindeki gösterileri sırasında çekilen fotoğrafta o an, inadı gösteriyordu.

Click the image to open in full size.

Çin de Hong Kong da Pekin Olimpiyat Oyunları na 500 gün kala geri sayımın başlaması töreninden bir enstantane. Hong Kong, Pekin Olimpiyatları sırasında binicilik yarışlarına ev sahipliği yapacak. Kare içindeki her şeye hakkını veren bir fotoğraf... Işık, Çinlilere has disiplini kutlarcasına adeta gençlerin giysilerini birbirlerinden ayıran gölgeleri zerrelerden oluşan çözeltiyle dağıtıyor. Ama iki şahsiyetin anlık farklılıklarını vurgulayamayı da ihmal etmiyor.zamanın, ışığın ve insanlığın birlikte gerçekleştirdiği bu hoş eğlenceyi kaçırmayan AP photo dan Kin Cheung da o anı yakalıyor.

Click the image to open in full size.

İsrail in güvenlik gerekçesiyle inşa ettiği duvar, protesto amaçlı resim ve grafik sanatının tuvallerinden biri oldu. Filistin de Kalkilya da duvarın o bölümünde şişe içine hapsedilmiş bir çocuk figürü var... Nicelik ve nitelik olarak o kadar güçlü bir figür ki ışığın tercihini de etkiliyor. Sonuçta duvardaki figür, oradan bisikletiyle geçen görece özgür çocuğu o anda yakalayıp yansıttığı mesajın içine hapsediyor.

Click the image to open in full size.

Serbest İrlanda nın başkenti Dublin de Drogheda Sanat Festivali nden bir enstantane... Bavul içinde bir balerin ve bale sanatçısı monica loughman ı gösteri uyarınca eğlendiren Johnny the Stiltwalker... Sokağın soğuk duruluğuna konulan bir eğlence posteri gibi duruyorlar. Karenin öteki bölümlerinden keskin çizgilerle ayrılarak hem sanatın toplumdan ince çizgilerle soyutlanışını hem de sanatın, oraya, o kaldırıma ve tabii kent hayatına getirdiği yaşama sevincinin anlık bir kesitini gösteriyorlar.

Click the image to open in full size.

Beyaz örtü, o ana bakanları doğrudan gözlere yönlendiriyor. Ve gözler özellikle karşıdan bir ışık pırıltısını yansıtanı, inancına göre uhrevi bir beklentiyi deşifre ediyor. Bolivyalı bir katolik İspanya Cordoba da paskalya yortusu öncesi kutsal hafta ayinine katılıyor. Bir tövbekar... Sanki inancına göre, zihnindeki bütün pişmanlıklarının ve beklentilerinin gözlerinde yoğunlaştığı anda fotoğraflanıyor.

Click the image to open in full size.

Jain rahibeleri... Jainism 2 bin yıldan beri Hindistan da var olan ve Alt Kıta da öteki dinleri de etkileyen bir inanış... Ruhun özgürlüğü ve ruhların eşitliği üzerine kurulu bir din... İnsanın şiddete başvurmamak için kendini kontrol etmesine de dayanıyor. Fotoğraf, Bangalore Kenti nde Jainism in son Peygamberi Efendi Mahavira nın doğumgünü dolayısıyla düzenlenen törende çekildi. Janism de rahiplik ya da rahibelik seviyesine gelenlerin davranışları gibi sözlerinin de başkalarını incitmemesi gerekiyor. Bu nedenle ağızlarında Muhapatti denen örtüler bulunuyor. Bu örtüler inananlara kötü söz söylememeleri gerektiğini, yeri geldiğinde konuşmalarını aksi halde susmalarını hatırlatıyor. AP Photo dan Aijaz Rahi, özellikle berideki rahibenin susmadığı anlardan birini yakalıyor. Rahibe ağzını kapatmış ama gözleriyle konuşuyor. Hoşgörü ışıklarıyla bezeli gözlerinden şaşkınlıkla karışık merak ve biraz da Niçin çekiyorsun? sorusu gönderiyor. İncitmeden ama...

Click the image to open in full size.

Performans
Almanya daki bir gösteri sırasında çekilen fotoğraf. Müzik, ışık oyunları ve akrobatın yeteneği bir araya gelince bu etkileyici görüntü ortaya çıkıyor. Mavi bir sahnede sadece tüllerle havada asılı duran akrobat sadece gösteriyi izleyenleri değil, fotoğrafı görenleri de etkiliyor...



Katar da çekilen bir fotoğraf. Aslında ilginç bir tesadüfün fotoğrafı bu… Bir tarafta deve yarışlarına katılanlar, öbür taraftaysa bisiklet yarışına katılanlar kıyasıya mücadele ediyor. Bu farklı yarışın katılımcıları, farklı hızlarda, farklı yönlere gitse de ortak bir noktaları da var: Bisikletçilerin ve deve binicilerinin kazanma hırsları...


Click the image to open in full size.

Amerikalı fotoğrafçı Adam Nadel Sierra Leone de çekmiş bu ‘o’ anı... Ne olursa olsun yaşama bağlılığın fotoğrafı bu... Tek bacağı olmayan bu insanlar, koltuk değnekleriyle yeşil sahada kıran kırana bir mücadele veriyorlar.

Click the image to open in full size.

Çin de çekilen bir fotoğraf… Ülkedeki kuş gribi salgınına karşı yoğun önlemler alınıyor ve bu önlemler kapsamında sokaktaki güverciler bile ilaçlanıyor. Ama ‘o’ anda barışın, saflığın simgesi beyaz güvercin bir tehlike olarak görüldüğünün ve ilaçlandığının hiç farkında değil. Oysa kendi gibi beyaz olan püskürtme sıvı hiç de iyi niyetli değil... Beyaz güvercinler birazdan zehirlenip ölecekler...

Click the image to open in full size.

Sisli bir Sydney sabahında çekilmiş bu ‘o’ anda, arkada kentin gökdelenleri ve önde fötr şapkalı, silüet olarak görünen bir balon. Ünlü ressam Van Gogh un kendi portresinin dev reprodüksiyonundan üretilmiş bir balon bu...



Click the image to open in full size.

İspanya terör saldırılarının ardından ayağa kalktı. Herkes sokaklara döküldü ve hep birlikte terörü lanetleyip insanlık için birlik ve beraberlik mesajları verildi. En çarpıcı mesajsa göstericilerin hep birlikte ellerini havaya kaldırıp teröre dur demesiydi. Bu göstericiyse ortak eylemi farklılaştırarak avucunun içini terörün simgesi kan rengi kırmızıya boyamış. Üstüne de siyah matem kurdelası çizmiş. Böylece ‘o’ anda daha güçlü bir teröre geçit yok mesajı vermiş.

Click the image to open in full size.

Fotoğraf Çin de çekildi. Bu gösteride akrobat ağzına yanıcı bir sıvı alır, sonra bunu ateşe karşı püskürtür ve yalazlar oluşur. Ama akrobat ustaysa bu yalazı bir ateş topuna çevrebilir. Foto muhabiri de ustaysa hem aeş topunu yakalar hem de bu ateş topunu akrobatın elleri arasında gösterir.
__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla