Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-06-2009, 15:09   #53
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.

Afganistan’da operasyon yapan Amerikan birliğinden bir asker,kendini selamlayan çocuğa elini sıkmak üzere gidiyor. Savaş,büyük hesaplar,iç çekişme zerrelerinin oluşturduğu toz duman içinde bu ortamdan kopuk,küçücük,istisna ama masum,insancıl gelişme karşısında karenin içindeki her şey şaşırıyor ve donup kalıyor.Afganistan’ın tozu dumanı bile bu gelişmenin tamamlanması için sanki şöyle bir durup aralanıyor.

Click the image to open in full size.

[IMG]Amerika’da Cleveland Eyaleti’nde itfaiye erleri boş bir evde çıkan yangınla mücadele ediyor.Binanın tavanındaki izolasyon maddesi üzerlerine dökülmeye başlayınca bir gerilim,endişe hali oluşuyor.Işıksa bu gerilime hiç aldırmayıp sanki olacakları bilir gibi su zerreleriyle gökkuşağı oluşturmakla meşgul.Zaten tavan çökmüyor.Yangın söndürülüyor.[/IMG]

Click the image to open in full size.

Katar’da yapılan Asya Oyunları’nda Filipinli sporcular senkronize,eş zamanlı dalışta.Ap foto-muhabir Saurabh Das kamerasını yukarıdan aşağıya hareket ettirerek deklanşöre basıyor.Bu tür fotoğraflarda ustalar hareket eden nesneleri net yakalar.Sporcular tek bir hareket yapmadıkları,aşağıya düşerken takla da attıkları için fotoğraf böyle çıkıyor.Ama ‘o’ anda en güçlü faaliyet nispeten net.Fotoğraf başlarının,yani zihinlerinin eş zaman için sarfettiği çabanın, ‘o’ andaki üstünlüğünü ortaya çıkarıyor.

Click the image to open in full size.

15’inci Asya Oyunları’ndan bir enstantane daha...Çinli jimnastikçi Xiao Qin tahtından iniyor.Şöyle: Xiao Qin,”Kulplu Beygirin Kralı” olarak tanınıyor.Ve ‘o’ anda bu ünlü sporcu düşüyor. Qin bu turnuvada madalya alamıyor.Foto-muhabir Bobby Yip,ışığa sonuna kadar izin vererek olayı,bu çaresizlik anının sporcuda oluşturduğu hüznün siyah fonuna yerleştiriyor.

Click the image to open in full size.

Amerika Birleşik Devletleri Maryland Eyaleti semaları.Bir uçak Washington Kenti’ne yaklaşırken bulut kümesinin içine giriyor.Her ne kadar bulut kümesinin dışa bakan yüzeyleri tehditkar gri tavırlar takınsa da bulut kümesini pek çok şeye benzetmek mümkün.Patlamış mısıra veya pamuk şekerine ya da ham pamuğa veya başka nesnelere...Hasılı bu gökyüzünün oyuncul anlarından biri olarak kayda geçiyor.


Click the image to open in full size.

AFGANİSTAN'IN BAŞKENTİ KABİL'DE ÜLKEDE SON AYLARDA YAŞANAN TERÖR OLAYLARINI DURDURABİLMEK UMUDUYLA BİR TOPLANTI YAPILDI. BU FOTOĞRAF O TOPLANTI SIRASINDA ÇEKİLDİ. AFGANİSTAN'DA BU ÜLKENİN KÜLTÜRÜNE KOŞUT OLARAK SÖZ SAHİBİ BİR KOMİTE VAR. UZLAŞMA KOMİTESİ ADI VERİLEN BU KURUM ÜLKENİN YAŞLI AKİL ADAMLARINDAN OLUŞUYOR. UZLAŞMA KOMİTESİ, TERÖRE ÇARE İÇİN ÜLKENİN UZAK KÖŞELERİNDEKİ YAŞLI KÖY YA DA TOPLULUK LİDERLERİNİ BİRARAYA GETİRDİ. AP FOTO-MUHABİR RODRİGO ABD BİR YAKIN PLAN ÇALIŞMASI YAPARAK AFGANİSTAN'IN ÖNCELİKLİ SORUNUNU, O TOPLANTININ RUH HALİNİ BİRARAYA GETİRİVERDİ. TOPLANTIYA KATILAN YAŞLILARDAN BİRİ TESBİH ÇEKİYOR. PARMAKLARDAKİ KINA HUZUR İÇİNDE YAŞAMA ARZUSU OLARAK 'O' ANDA IŞIĞIN ÖNÜNE ÇIKIYOR. DİĞER ELİYLE DESTEKLEDİĞİNE BAKILIRSA ADAM TESPİH ÇEKMEKTEN YORULMUŞ. TESPİH ÇEKERKEN ''YA SABIR'' DİYOR MU ACABA ? YİNE DE BU BENZETME FOTOĞRAFI, SABRETMEKTEN YORULMUŞ BİR HALKIN 'O' ANI YAPIYOR.

Click the image to open in full size.

LÜBNAN'DA HÜKÜMET KRİZİNİN ARDINDAN HİZBULLAH'IN BAŞKENTİ BEYRUT'TA BAŞLATTIĞI UCU AÇIK PROTESTO EYLEMİNDEN BİR ENSTANTANE. HÜKÜMET BİNASININ ÖNÜNDE BIÇAKLI TEL ÖRGÜLERİN ÖTESİNDEKİ GRUPTAN BİR KIZ ANİDEN DÖNÜP BAKIYOR. AP FOTO-MUHABİR PETROS GİANNAKOURİS DE DEKLANŞÖRE BASIYOR. KUŞKUSUZ MESELE NETLİK AMA BERİDEKİ TEL ÖRGÜLERİN FLULUĞU BAKIŞLARIN GÜCÜNÜ KANITLIYOR. SANKİ TEL ÖRGÜLER AKYÜZDEN YAYILAN SİMSİYAH ÖFKELİ BAKIŞTAN ÜRKMÜŞ ARADAN ÇIKMAYA ÇALIŞIYOR.

Click the image to open in full size.

AVUSTRALYA'DA MOUNT BEAUTY DENEN BÖLGEDE ORMANLAR YANIYOR. YAKINDAKİ BİR GÖLDE YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ DEPOSUNU DOLDURURKEN BÖLGE SAKİNLERİNDEN MİLAN SMİTH DE AYAKLARINI YIKIYOR. FOTOĞRAF BU AMA DEĞİL... BİRLİKTE BAKALIM ŞİMDİ... GÖKYÜZÜNÜN, AĞAÇLARIN, IŞIĞIN VE GÖLÜN SESİ VAR 'O' ANDA... ÖTEDE AĞAÇLARIN DUYULMAYAN SESİNİ GÖKYÜZÜ DUYULUR YANİ GÖRÜLÜR HALE GETİRİYOR. BERİDE İSE GÖL, GÖKYÜZÜNDEKİ HÜZNÜ KÜÇÜK KIZIN AYAĞINA GÖTÜRÜP ÇOCUĞA DERT YANIYOR. ÇOCUK DA SANKİ IŞIĞIN VE SUYUN SESİNİ DUYMUŞ DA DİNLEYİP MERAKLA ANLAMAYA ÇALIŞIYOR

Click the image to open in full size.

VÜCUTTAKİ KILLAR ALINMIŞ... SONRA MUHTEMELEN YAPAY GÜNEŞLENMEYLE BRONZLAŞMIŞ ARDINDAN DA TABİİ YAĞLAMIŞ. SİNGAPURLU CHUA LİNG FUNG, DİĞER BÜTÜN YARIŞMACILAR GİBİ KATAR'DAKİ ASYA OYUNLARI VÜCUT GELİŞTİRME YARIŞMASINA BÖYLE KATILMIŞ VE ALTIN MADALYA KAZANMIŞ. FOTO-MUHABİR KİN CHEUNG, GERİDEKİ ARAP GÖREVLİNİN ADETA FUNG'UN VÜCUDUNU SIVAYAN, BİRAZ YADIRGAYAN, BİRAZ DA KISKANAN BAKIŞLARINA ODAKLANINCA SPORCU ALTINDAN BİR HEYKEL GİBİ ÇIKMIŞ.

Click the image to open in full size.

BİR BAŞKA ŞAMPİYONUN FOTOĞRAFI. DAHA DOĞRUSU ESKİ ŞAMPİYONUN. NASA'YA AİT HUBBLE UZAY TELESKOPU'YLA ÇEKİLEN FOTOĞRAFTA SAMANYOLU GALAKSİSİ'NDE TOZ VE GAZ BULUTU HALİNDEKİ PİSMİS 24 YILDIZ KULUÇKASI ÜZERİNDE ORTADA BİR ZAMANLARIN ŞAMPİYON YILDIZI PİSMİS 24-1 PARLIYOR. DÜNYADAN 8 BİN IŞIK YILI UZAKTAKİ BU YILDIZ HUBBLE EKİBİNİN ÖNCEKİ SAPTAMALARINA GÖRE EN PARLAK GÜNEŞTİ. AMA SONRADAN BUNUN TEK BİR GÜNEŞ DEĞİL İKİ GÜNEŞİN BİRARAYA GELMESİNDEN OLUŞTUĞU ANLAŞILDI. PİSMİS 24-1'İN ŞAMPİYONLUĞU ELİNDEN ALINDI. AMA YİNE PİSMİS 24 ADLI YILDIZ KULUÇKASI AŞAĞIDAN GURURLA YENİ DOĞMUŞ PİSMİS 24-1 YILDIZINI İNSANOĞLUNA SUNUYOR. YILDIZ KULUÇKASI, BU GENÇ VE PARLAK İKİZ GÜNEŞİN ŞAMPİYONLUĞUNUN GERİ ALINMASINA ALDIRMAYACAK KADAR HEYBETLİ VE MUCİZEVİ... HEM AŞAĞIDA ADETA AĞIZLARINDAN BİRİNİ AÇARAK BİZLERE YENİ MAVİ IŞIKLI BİR GÜNEŞİ DE TANIŞTIRIYOR.


Click the image to open in full size.

Tarih 14 Temmuz 2006...Hindistan...Trene bombalı saldırı olayı...207 kişi can verdi...Yaralılardan biri de Kalpesh Raut’tu.Olaydan sonra hastanede tedavisi yapılmıştı.O sırada baktığı yanan eliydi ama başka bir şeye bakıyordu.Genç adam terör dehşetinin iziyle tanışıyordu

Click the image to open in full size.

Tarih 18 Ağustos 2006...Lübnan...Kana Köyü...İsrail Ordusu’nun 13 Temmuz’da yaptığı hava saldırısında bombaladığı bir apatrmanda ölen çoğu kadın ve çocuk 29 kişinin cenazesi...Genç kızlar ve kadınlar ölenlerin fotoğraflarını tutuyor.Çerçeveler içindeki gülümseyen yüzler, çekilip gitmeye hazır, orada eğreti duruyor..Yüzler ses vermiyor.Buna gerek yok.Küçük kızın kocaman ağlayışı ‘o’ anın sesi oluyor.

Click the image to open in full size.

25 Nisan...Mısır....Kızıldeniz’deki tatil beldelerinden biri olan Dahap’ta meydana gelen 3 patlamada 24 kişi öldü,60 kişi de yaralandı.Fotoğraftaki elbette bir mağdurun ya da yaralıları kurtarmaya çalışan birinin ayak iziydi.Ama ‘o’ an,insanoğlunun 2006 yılına hakim olan olaylardan bıraktığı acı bir hatıraydı.

Click the image to open in full size.

2 Ağustos...Kongo’nun Başkenti Kinşasa...Polisler,göstericileri dağıtmak üzere ilerliyor.Göstericiler gönüllü seçim görevlilileri.Verilen ücreti az buldukları için gösteri yapıyorlar.O sırada hengamenin şaşkınlığında bir evsiz kalkıp uzaklaşmaya davranıyor.AP foto-muhabir Jerome Delay,yüzündeki şaşkınlığın korku doruğuna çıktığı anda deklanşöre basıyor.Öylesine güçlü ki yaşadığı korku ve dolayısıyla bakışları.Çerçevenin ortasında iki küçücük göz bütün ‘o’ ana hakim oluyor.

Click the image to open in full size.

23 Ocak....Afganistan,Kabil...Ülkedeki iç savaşın ve sonrasında yaşanan kargaşa ortamının içlerine çekilmiş dulları CARE adlı uluslararası örgütün dağıttığı yiyecekleri almak için kuyrukta.Yardım görüyorlarsa da AP foto-muhabir Rafiq Maqbool genellikle çetin,acımasız,hadi diyelim duyarsız bir alemdeki yalnızlıklarını vurguluyor.Yine de yalnız sayılmazlar karlı dağın yansıttığı maviler ve griler burkalarına eşlik ediyor.
__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla