Konu: O'anlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-06-2009, 15:34   #56
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.
Atlantik Okyanusu'nda bir zamanlar bir adada insanlar kendi halinde yaşardı.sonra 15'inci yüzyılın sonlarında İspanyollar buraya sahiplenip Amerika'daki ilk Avrupalı yerleşimi kurdu. sonra İspanyollar adayı Fransızlara verdi. O arada adayı yönetenler buraya Afrikalı köleleri getirdi. Afrikalı köleler ayaklandı. Adanın batısında otonom bir yönetim kurduldu.amerikalılar adayı işgal edip 19 yıl sonra çekildi.böylece geride hala durulmayan bir ülkeyi kaldı.yıllar yıllar sonra Roman Espinosa adlı bir foto-muhabir 27 ocak 2007'de kişi başına 2 doların altında günlük gelirle yaşanan bir ülke haline getirilen Haiti'nin çöplüğünde bu fotoğrafı çekti. Bir kadın çöplüğü eşeleyip işe yarar bir şeyler aramaktaydı. Günde 2 dolardan az geliri olan insanların çöpünde işe yarar ne olabilirdi ? Zaten kadın da bu hikayeyle 'o' anda sömürgecilik tarihinin yoksulluk tüten çöplüğünü karıştırmaktaydı.
Click the image to open in full size.
Endonezya...Başkent Jakarta...Güney Asya'da genellikle lüks yaşantıyla gecekondu hayatı içiçe. Modern Jakarta'nın yeni konutlarının gölgesinde gecekondu mahallesindeki çocuk yıkanıyor. Ama kompozisyonuyla, çocuğun gözlerindeki karamsarlıkla 'o' an, gelir adaletsizliğinden umutsuz arınma çabasının fotoğrafı oluyor.
Click the image to open in full size.
Hindistan'ın kuzeydoğu'sundaki Assam eyaleti'nde ayrılıkçı bir hareket var. Birleşik özgürlük cephesi adlı bu örgüt, petrol, çay ve ormancılık açısından zengin bu eyaleti Hindistan'dan ayırmak için terör eylemleri yapıyor. Ana hedefleri de bu zengin eyalete komşu bihar eyaleti'nden çalışmak için giden göçmen işçiler. Son olarak 69 göçmen işçiyi katlettiler. Assam'ın başkenti Gauhati'deki öğrenciler de terörü kınamak için bir sessiz bir protesto gösterisi düzenlediler. Elbette slogan duyulmadı ama 'o' anda olduğu gibi slogan görüldü. AP foto-muhabir Anupam Nath bunu göstermek için epey bakımlı ve güzel bir slogan seçmişti.


Click the image to open in full size.
Filistinlilerin uğradıkları haksızlıklar ve buna karşılık uluslararası camianın durumu acaba daha iyi nasıl anlatılabilirdi? Fotoğraf bir bakışta söylüyor işte. O uzakta görünen yakası rozetli olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bayan Louise Arbour... Filistin'de Beit Hanoun'da İsrail topçusunun açtığı ateş sonucu 19 kişinin öldüğü evde inceleme yapıyor. Ev sahibi El Athamma ailesinden kadın ziyaretçisini beklerken bir elbise bulunca ölen yakınlarından ötürü acısı depreşmiş ağlıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri uluslararası camianın yaptığı ve yapacağı pek bir şey olmadığına koşut olarak içeri girince evdeki yıkıma ve kadının acısına tanık olunca 'o' anın o bölümü bayan Arbourla birlikte donup kalıyor... Ama ağlayan kadının da yapacağı pek bir şey olmadığına koşut olarak 'o' anın bu tarafı baktıkça yaşıyor.
Click the image to open in full size.
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Hindistan'a resmi ziyarette bulundu. Hindistan'da sürgün yaşayan, ülkeleri Çin'in işgali altında bulunan Tibetliler de başkent Yeni Delhi'de protesto gösterileri yaptı. Bu gösterilerden birinde yakın planda Tibetli bir budist keşiş görülüyor. Keşişin etrafında öfke var. O sırada Çin bayrakları ayaklar altında eziliyor. Keşişse çevresinde devinen öfkeden korunmak için cübbesinden yararlanırcasına kendi olgunluğuna çekilmiş olanları izliyor. Göstericilerden biri de tepkisi nedir? Diye keşişi süzüyor. Gösterici göremiyor ama bu açıdan keşişin icindeki hıncı süzdükten sonra gözlerinden bırakışı da farkediliyor.
Click the image to open in full size.
Gülümsüyor aslında ama yüzünde kolaylıkla anlaşılabilecek başka bir ifade de var... Kadın Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi için memleketine giden Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un konvoyunu seyrediyor. 'O' an, Vietnam'da Başkent Ho Chi Minh Kenti'nde yaşandı. Sanki yakın geçmişte Amerikan ordusunun varlığı sırasında Vietnam'da yaşananların biriktirdikleri gülümsese de kadının yüzündeki çizgileri başka bir ifadeye çekmekteydi.
Click the image to open in full size.
Romanya'nın başkenti Bükreş'te 18 Kasım günü bir Guiness Rekoru denendi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in de desteğiyle öğrenciler dünyanın en uzun tuvali üzerine çiçek resimleri yaptı. Rekor onaylandı. Etkinlik sona erdiğinde, batan güneş yapanları okşarcasına çocukların bıraktıklarını okşarken bir çocuk tuval şeritlerinin üzerinde koşmaktaydı. Hani çocuklara kızmış gibi yaparız ya işte öyle bir 'o' an... Ap foto-muhabir bu haşarılığı fotoğraflarken ışığın hoşgörülü ya da yalancıktan kızgınlığını da yakalamaktaydı.
Click the image to open in full size.
Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Sürat Pateni Dünya Kupası'ndan bir enstantane... Erkekler ikili takipte Hollanda takımı birinci geldikleri yarış sırasında değişim sırasında. Hollandalı sporcular, eşgüdümü ve takım ruhunu tekvücut görünümüne büründürüyorlar.
Click the image to open in full size.
Internet ya da cep telefonlarından haberleştikten sonra belirlenen saatte ve belirlenen yerde birden başlayan ve sonra da katılanların birden dağıldığı, ''flash mob'' denen eğlenceli eylemin sonuncusu. Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan yastık dövüşü... Ap foto-muhabir Natacha Pisarenko ters açıdan çekim yapınca havada uçuşan tüyleri de 'o' anın hengamesine katıyor. Böylelikle bağıran, çığlık atan ve özellikle de puflayan 'o' anın sesini de bakanlara aktarıyor.


Click the image to open in full size.
Filistin Batı Şeria'da El Halil Şehri'nde bir İsrailli Sukkot gününde kızıyla kutsal mezarlar mağarası'na gidiyor. Mağara'da İbrahim, İshak ve Yakub peygamberlerin, İbrahim'in eşi Sare ve İshak'ın eşi Refika'nın mezarlarının bulunduğuna inanılıyor. Yani o mağara müslümanlar için de çok kutsal bir yer... Ve kimi uzmanlar, bu mağaranın Kudüs'ün paylaşılmasından daha zor bir durumun kaynağı olduğunu belirtiyor. İsrail bu kutsal mekanın kontrolünü elinde bulundurmak için ısrar ediyor. Adam silahıyla o mağaraya doğru yönelince AP foto-muhabir Emilio Morenatti deklanşöre bastığında atmosferdeki gerilimi ve binlerce yıllık duvarların tedirginliğini yakalıyor.
Click the image to open in full size.
Afganistan'ın başkenti Kabil'e hakim bir tepede çocuklar foto-muhabir Rodrigo Abd'a poz veriyor. Kabil'in 'o' andaki puslu karamsarlığı, o kadar ağır ama o kadar uçucu ki çocukların yüzlerine hatta gözlerinin içine, bakışlarına kadar siniyor.
Click the image to open in full size.
Hindistan'ın Patna kenti'nde bir ip cambazı kız çocuğu gösteri yapıyor. 6 yaşında ve bu işten günde yeni türk parasıyla 2 buçuk lira kazanıyor. Ap foto-muhabir Prashant Ravi, olanları bu açıdan fotoğrafladığında çocukluğun küçük cambazdan kaçmış olduğunu, ortamın dargınlığını ama o arada da güneşin şefkatli anlık tedirginliğini kayda geçiriyor.
Click the image to open in full size.
Çocukluğun kaçtığı önceki 'o' ana tezat bir fotoğraf. Amerika Florida'daki Walt Disney World eğlence merkezinde 11 yaşındaki Ashley, Minnie Mouse karakterine sarılıyor. Sarıldığı karakterin gerçek olmadığını algılayacak yaşta olmasına rağmen ruhunun bir yerlerine saklanmış saf çocukluğu 'o' anı pürüzsüz ışıklara ve masum renklere büründürüyor.
Click the image to open in full size.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington Eyaleti'nde pasifik sahilinde iki adam gün batımında kumların altında deniz tarağı diye bilinen midye avında. Hüzünlü gökyüzü ise sanki giderayak kumların altındaki deniz taraklarına alarm ışıkları göndermekte...
__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla