Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-06-2009, 19:01   #3
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Siz de beta veya çıkış adayı sürümlerden uzak durmayı tercih eden internet kullanıcıları arasındaysanız, artık Firefox 3.5'e gönül rahatlığıyla geçebilirsiniz. Zira Mozilla, yeni nesil tarayıcısının kararlı sürümünü bugün itibarıyla sunucularına taşıdı.

Bugüne Nasıl Geldi?

Bu kutlu günde öncelikle Firefox 3.5 yolculuğunda nelerle karşılaştığımız hatırlayalım isterseniz. Uzun süren ertelemelerin ardından, Firefox 3.1'in adının değişmesiyle gündeme gelen Firefox 3.5, o zamanki kod adıyla Shiretoko, ilk olarak gelişmi JavaScript motoru ve gizlilik özellikleriyle ön plana çıktı.

Ardından Mozilla, Shiretoko için çeşitli sekme denemelerine girişti. Nightly build'lerde yer alan sekmeler, kimi zaman heyecan verirken, kimi zaman da "öeh" dedirtti. Bilişsel muhafaza terimi de bu sırada hayatımıza girdi.

Son kapatılan sekmelerin yanı sıra, pencerelerin de geri getirilebileceğini öğrenip sevindiğimiz Firefox 3.5'in sonrasına da değinen Mozilla, tarayıcıyı yeniden başlatmadan eklenti kurulumunu mümkün hale getireceğini açıkladı. Çok sürmeden, benzer işlevi mevcut tarayıcıda bile sunan JetPack projesi start aldı.


Yeni Tarayıcıya Yeni Projeler

Firefox 3.5'in geniş çaplı tanıtımı için çeşitli projeler başlatan Mozilla, Fastest Firefox ile tarayıcısının hızını vurgulamayı hedefledi.

Bu ayın ilk yarısında son beta sürümün yayınlandığı Firefox 3.5 için RC1, RC2 ve Türkçe destekli RC3 sürüm de ardı ardına geldi ve hemen sonrasında da kararlı sürümün tarihi belli oldu.
Click the image to open in full size.
Yeni kapatılan pencereler de Firefox 3.5'te geri getirilebiliyor.
Nihayet Türkçe Firefox 3.5 kararlı sürümü bugün itibarıyla Mozilla'nın sunucularında yerini aldı. Biz de indirip sizler için denedik ve ilk izlenim olarak şunu söyleyebiliriz ki; Mozilla verdiği sözlerin çoğunu tutmuş.


Ne Kadar İyi?

Tarayıcıların CSS uyumluluğunu test eden meşhur Acid3 testinde, çıkış adayı sürümlerden geri kalmayarak 93 puan alan Firefox 3.5 nihai sürümü, FutureMark'ın tarayıcı kıyaslama benchmark'ı Peacekeeper'dan da memnun edici sonuçlar aldı:
Click the image to open in full size.
Opera 10, Acid3'ten 100/100 ile tam puan almıştı.
Click the image to open in full size.
Tek başına Firefox 3.5 sonuçları.
Click the image to open in full size.
Mozilla'nın Google ve Apple'a yetişmesi için halen yolu var.

Neler Çalışıyor, Neler Çalışmıyor?
Eklentiler, Firefox'un her şeyi. Bu yüzden yeni sürümle birlikte üçüncü taraf geliştiricilere de büyük iş düşüyor. Zira Firefox için hayati önem taşıyan RSS bildirimi eklentisi Sage ve Microsoft .Net Framework Assistant'ın Firefox 3.5 ile uyumsuz olduğunu görünce hayrete düştük:
Click the image to open in full size.
Kararlı sürümün yayınlanmasıyla birlikte, umuyoruz bu ve benzeri eklenti uyumsuzlukları en kısa zamanda giderilir. Aksi takdirde alışkanlık haline gelen özelliklere kısa bir süre erişilememesi, kullanıcıların alternatiflere yönelmesine neden olabilir.

Kararlı Sürümü İndirin

Henüz resmi sitede bile yer almayan ve Türkçe sürümü içeren kurulum dosyasını ShiftDelete.Net farkıyla aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz. Siz de Firefox 3.5 ile ilgili deneyimlerinizi ve görüşlerinizi diğer SDN okuyucularıyla paylaşmayı ihmal etmeyin.
:: Türkçe Firefox 3.5 indirin.

Click the image to open in full size.
:: Firefox 3.5 ile ilgili görüş ve eleştirilerinizi forumda paylaşın.

Yazan: Erhan Kahraman
SDN - http://shiftdelete.net
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla