Konu: Boz tilki
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-07-2009, 20:35   #1
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Boz tilki

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

(Urocyon cinereoargenteus), köpekgiller familyasından Urocyon cinsinin bir türüdür. Kızıl tilki (Vulpes vulpes) ve ova tilkisinin (Vulpes velox) yanında Kuzey Amerika'nın üçüncü önemli tilki türüdür. Ada boz tilkisinden ayırt etmek için kimi zaman kara boz tilkisi olarak da adlandırılır.



Özellikleri
Boz tilkilerin karekteristik bir post deseni vardır. Sırtı gri, yanları, boynu, ve bacakları sarımsı kahverengidir. Siyah bir şerit sırtı ve kuyruk üzerinden geçer. Kuyruk ucu da siyahtır. Boyu 65 cm olup, buna ilaveten 35 cm kuyruğu vardır. Boz tilki yaklaşık 5 kg gelir. Ortalama olarak erkekler dişilerden biraz daha büyüktür.


Yaşam alanı
Boz tilki, Kanada'nın güneyinden, ABD ve Orta Amerika üzerinden Kolombiya ve Venezuela'ya kadar uzanan bir alana yayılmıştır. Geniş yapraklı ormanlarda yaşar, açık arazilerden kaçınır. Bu sebebten orta batı ABD'de çok boşluklu bir dağılım gösterir.


Yaşam tarzı
Tek köpek türü olarak boz tilki (ve akrabası olan ada boz tilkisi), ağaçlara tırmanabilir. Bu yüzden Kuzey Amerika'da tree foxes (ağaç tilkileri) olarak da adlandırılırlar. Düşmanları tarafından kovalandığında ama aynı zamanda mesela besin aramak gibi durumlarda kendi inisiyatifiyle de ağaçlara tırmanır.

__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla