Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-07-2009, 20:37   #1
dumanx77
∂υмαη ѕα∂є¢є ∂υмαη
 
dumanx77 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ada boz tilkisi

Click the image to open in full size.


Click the image to open in full size.


Click the image to open in full size.


Urocyon littoralis), köpekgiller (Canidae) familyasından, sadece Kaliforniya'nın Kanal Adaları'nda yaşayan ve boz tilki ile aynı cinse ait olan bir tilki türü.

Köpekgiller familyasının en kücük türlerinden biridir. Ada boz tilkisinden daha küçük olan tek köpekgil çöl tilkisidir.




Özellikleri
Ada boz tilkisi 48-50 cm uzunluğa (+29 cm kuyruk), ayakta dururken 30-33 cm boya ve 1,3-2,8 kg ağırlığa ulaşır. Sırtı gri renk, ve yanları pas kırmızısı olur. Alt kısmı ve suratının alt yarısı beyaz renkdir. Kuyruğunun ucu siyah olur. Boz tilki ile karşılaştırıldığında, kabaca ada boz tilkisinin daha koyu renkli olduğu söylenebilir.


Yaşam alanı ve yaşam şekli
Kaliforniya'nın Kanal Adaları fazla büyük olmamalarına rağmen çok farklı yaşam alanları sunmaktadır; farklı orman şekilleri, düzlük kırlar, kumluk alanlar ve çalılıklar, ada boz tilkileri bu alanların hepsini kullanmaktadır. Ama 1990'lı yıllardan bu yana adalara yerleşmiş olan kartallar tarafından yoğun şekilde avlanıldıkları için, açık alanlardan uzak durmaya çalışanlarıda vardır.

İnsanlardan neredeyse hiç korkmaz, çünkü insanlar ile tecrübesi olmadığı için onları bir tehlike olarak görmez. Bu davranış ada hayvanları için tipiktir. Bu yüzden kolayca yakalanıp, neslini korumak için yetiştirebilinmektedir.

Ada boz tilkisinin ilginç bir tarafı, aynı boz tilkinin de yaptığı gibi severek ağaçlara tırmanmasıdır.


Beslenme
Ada boz tilkisi yalnız başına ava çıkar, ve genelde gündüz aktif olur. Meyve, böcek, kuş, yumurta, yengeç ve küçük memeliler ile beslenir.


Üreme
Ada boz tilkileri genelde, yalnız yaşamalarına rağmen ömür boyu aynı eş ile çiftleşirler. Ocak ayında üreme zamanları başlar ve çiftler tekrar beraber izlenebilirler. Gebelik 33-50 gün sürer ve sonunda 1-5 yavru dünyaya gelir.


Bir Ada boz tilkisi çifti
Ada boz tilki yavrusuYavrular 7-9 hafta böyunca süt ile beslenir ve yazın başına doğru ilk kez doğdukları inden dışarıya çıkarlar. 10 ay sonra kendileri üreyebilecek olgunluğa ulaşırlar. Genelde ömürleri 4-6 yıl civarındadır ama hayvanat bahçesinde tutulan ada boz tilkileri 8 yaşına kadar da varabilirler.


__________________

Hayat Bu İşte!
Kanatlanıp Gitmek Dururken..
Dört Duvar İçinde Hapsolursun..
Yaşamak İçin Bir Neden Ararken..
Ölmek İçin Bulursun..
..derin..


üf..
dumanx77 Ofline   Alıntı ile Cevapla