Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-10-2009, 12:38   #10
Mehmet
 
Mehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Unix Güvenlik Bilgileri :

Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
1.3. Tehlikeler

Parola dosyasina erisimi olmayan bir saldirgan, hedef sectigi bir kullanicinin parolasini deneyerek bulmak zorundadir. Olasi butun parolalarin coklugu gozonune alinirsa bu tip bir saldirinin etkisiz olacagi dusunulebilir. Ancak, cogu sistemde, parolasi bos olan, kullanici adiyla ayni olan ya da sistem sorumlusunun gecici olarak verdigi basit parolayi degistirmeyen kullanicilarin sayisi azimsanamayacak duzeydedir. Bir tek kullanicini bile parolasinin elde edilmesi sisteme giris icin yeterli oldugundan guvenlik acisindan buyuk sorunlar yaratabilir.
Saldirgan, parola dosyasinin bir kopyasini alabilirse isi oldukca kolaylasir. Hem cok daha hizli calisabilir, hem de hedef sistemin sorumlusunun dikkatini cekmek tehlikesinden kurtulur. Bir saldirganin parola dosyasini eline gecirmesi birkac sekilde mumkun olabilir:

* Bir kullanicinin parolasini elde ederek sisteme girer ve dosyayi alir.
* Bazi programlardaki hatalardan yararlanarak sisteme girmeden dosyayi alir.
* Sistemdeki bir kullanici parola dosyasini saldirgana gonderir.
* Saldirgan, sistemdeki kullanicilardan biridir.

Bir parola dosyasindaki parolalari kirmaya calisan cesitli yazilimlar bulunmaktadir. Bunlarin en etkililerinden ve en yaygin kullanilanlarindan biri Crack isimli programdir. 1.4. Onlemler


Parola guvenliginin en onemli sarti, basta sistem sorumlulari olmak uzere, butun kullanicilarin iyi parola secmenin onemini kavramalaridir. Herkes, parolasinin yetkisiz birinin eline gecmesi durumunda kendisi ve diger kullanicilar acisindan olusan tehlikeleri anlamalidir. Nelerin kotu parola oldugu ve nasil iyi parola secilebilecegi konusunda kullanicilar egitilmelidir. Bu kosul gerceklesmedikce asagida sozu gecen onlemlerin cogu da basarisiz olacaktir.
Parola Seciminin Kullaniciya Birakilmamasi

Parolalar, sistem sorumlusu tarafindan ya da rasgele parola ureten bir program tarafindan secilerek verilir ve kullanicilara parolalarini degistirme hakki taninmaz. Bu yontem, iyi parolalar uretmekle birlikte, kullanicilarin akillarinda tutamayacaklari parolalari bir yere yazmalarina neden olur. Parola ureten programlar icinde en yaygin kullanilanlarindan biri mkpasswd programidir.
Parola Seciminin Kisitlanmasi

Kullanicinin kotu oldugu bilinen bir parola secmesi engellenir. Bunun icin, verilen parola uzerinde bazi denetlemeler yapan programlar bulunmaktadir. Sikca onerilenlerden biri anlpasswd paketidir.
Parola Dosyasinin Sistem Sorumlusu Tarafindan Kirilmasi

Sistem sorumlusu, zaman zaman, parola dosyasini Crack tipi bir program ile tara***** zayif parolalari arar. Buldugu zayif parolali kullanicilarin hesaplarini kilitler.

Parolalarin Gecerlilik Surelerinin Kisitlanmasi

Yeterince *** degistirilmeyen parolalar, kuvvetli de olsalar, saldirgana aramak icin daha uzun zaman tanidiklarindan tehlike yaratirlar. Bu nedenle, parolalarin belli bir sure sonunda gecerliliklerini yitirerek yeni bir parola verilmesi zorunlulugu getirilebilir. Ancak bu yontem, ancak kullanicilarin iyi niyetiyle etkili olabilir. Genelde kullanicilar, bu yontemin uygulandigi yerlerde, birkac parola secerek surekli bunlarin icinde donmek ya da bir sozcugun sonuna ekledikleri rakami her seferinde artirarak yeni parolalarini belirlemek egilimindedirler. Boyle yapildigi surece, guvenligin fazla arttigi soylenemez.
Golge Parolalar

Parola dosyasinin bazi alanlarinin herkes tarafindan okunabilir olmasi gerekse de, parola alaninin herkes tarafindan okunabilir olmasi gerekmez. Bu nedenle, sifrelenmis parolalar ancak sistem sorumlusunun okuyabilecegi bir dosyaya alinabilir. Parola dosyasindaki parola alanina herhangi bir bilgi yazilirken (kullanici adi, * isareti gibi), golge dosyasina (/etc/shadow) sifrelenmis parolalar konur.
Shadow Password Suite isimli program, hem golge parola sistemini getirir hem de parolalarin gecerlilik surelerinin kisitlanmasini saglar.
__________________
Besiktasforum.NET

KayıpKentinYakışıklısı.
Mehmet Ofline   Alıntı ile Cevapla