Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-12-2009, 21:35   #1
Mehmet
 
Mehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Beşiktaş ismi Nereden Geliyor?

Tarihi incelemelerde bulunanlar İstanbul'un bu köşesine ''BEŞİKTAŞ'' denilmesini şu üç önemli olaya bağlamaktadırlar:

1 Eskiler Beşiktaş'a ''Dıplokıyon'' -çift sütun- veyahut ''Zıngakiyon'' -toplu dikeyler- derlermiş. M.Ö. 919-944 yıllarında yaşamış olan Bizans İmparatoru Kommen 1, buralara haçlı mermer sütunlar diktirerek, üzerlerine de beşik resimleri hakkettirmiş, bu yüzden de bu yöreye ''Beşiktaş'' denilmiş.

2 Meşhur seyyah ve tarihçi Evliya Çelebi ise bu konuda şu açıklamayı yapıyor bizlere: '' Bu şehrin zemini bir çengelistan ve hıyaben iken ''Yaşka'' isminde bir papaz burada bir kilise yaptırmış ve önemini arttırmak için de Kudüs'ün ''Nezaret'' beldesinde bulunan ve İsa'nın yıkandığı taş yalağı getirterek kiliseye koydurtmuş. Bir zaman sonra Papaz Yaşka'nın ölmesiyle İmparator Herakliyas'ın oğlu İlliya, bu mermer yalağı Ayasofya'ya taşıtmış, ama bu sayede buranın adı da ''Beşiktaş'' olarak zihinlere yerleşmiş kalmış. İşte Evliya Çelebi'ye göre bu yöreye ''Beşiktaş'' denilmesinin asıl sebebi bu Beşikdir. Ayrıca, Bizanslılar'ın bu semte ''Taşbeşik'' anlamına gelen ''Konapetri'' dedikleri de bir gerçektir. İstanbul'un fethinden sonra Türkler de aynı manya gelen Beşiktaş adını kullanmaya devam etmişlerdir.

3 Yine bir araştırmaya göre Dolmabahçe II. Osman zamanına kadar koyu bir koy halinde bulunuyormuş. İşte bu koyda Akdeniz'e çıkacak donanma demirlenir ve kaptan paşalar Dolmabahçe'de tayfasına kökleşmiş bir ziyafet verir ve bundan sonra denize çıkılırmış. Donanmaya bir üst vazifesi gören bu koyun sahilinde gemileri bağlamak için 5 adet palamar taşı varmış. Bu beş taşa izafeten buraya zamanla ''Beşiktaş'' denildiği de rivayet edilmektedir.

Mantıken buraya Beşiktaş adının verilmesini doğuran en akla yakın misal, Evliya Çelebi'nin ileri sürdüğü olaydır.



Vala SOMALI

Beşiktaş Dergisi Mart 2003/28 sayfa: 72-73
__________________
Besiktasforum.NET

KayıpKentinYakışıklısı.
Mehmet Ofline   Alıntı ile Cevapla