Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-01-2010, 14:08   #1
Mehmet
 
Mehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Piontek'den Açıklamalar

Futbol Federasyonu, Fatih Terim'in istifasıyla boşalan A Milli Futbol Takımı'mızın koltuğunu emanet edeceği hocayı bir türlü bulamadı.
14 Ekim'deki Ermenistan maçı sonrası görevi bırakan Terim'in gidişiyle rotayı yabancı çalıştırıcılara çeviren Federasyon, aradan geçen yaklaşık 3 aylık süreçte sonuç elde edemedi.

ÖNCE ADAYLAR...

Scolari, Trapattoni, Hiddink, Klinsmann, Schuster, Lucescu, Löw, Van Basten ve Hughes'un ismi sadece kulislerde kaldı. Yabancıda karar kılınmış olsa da Mustafa Denizli, Ersun Yanal, Şenol Güneş, Abdullah Avcı, Ertuğrul Sağlam, Hikmet Karaman, Hakan Şükür-Bülent Uygun, Yılmaz Vural, Tolunay Kafkas ve Rıdvan Dilmen gibi yerli teknik adamların adı da Ay-Yıldızlılarla anıldı.
Yerli-yabancı tartışmalarının yaşandığı bu dönemde farklı bir açılım da A Millî Takım'ımızın bugünlere gelmesinde önemli bir paya sahip olan Sepp Piontek'ten geldi. 1979-90 arasında başında bulunduğu Danimarka'yı dünya futbolunda söz sahibi yapan, yine 1990-93 arasında görev yaptığı A Milli Takım'ımıza Fatih Terim gibi bir veliaht bırakan Alman spor adamı, önceliğin yerli hocada olması gerektiğini söylüyor.
PIONTEK İÇİN HALA TÜRKİYE...

Emekliliğin tadını çıkardığı Danimarka'nın Odense şehrinde yaşayan Sepp Piontek, Türkiye ile bağlarını koparmayan bir isim. Kuşadası'nda yazlığı olan Piontek, yılda en az iki kere de ülkemize gidiyor, Türk futbolunu yakından takip ediyor. Milli Takım'ımızın 2010 Dünya Kupası finallerine gidememesini, "Türkiye olmadığı için kupa benim için dört dörtlük geçmeyecek." sözleriyle açıklayan efsane hoca, A Milli Futbol Takım'ımızın teknik patronluğu için uyruktan ziyade vasıflar üzerinde duruyor.
BAŞARI İÇİN NE GEREKLİ?
Yabancının Avrupalı rakipleri yakından tanımak adına avantaj olabileceğine işaret eden Sepp Piontek, "Bugün başarı için sadece sizin iyi olmanız yetmiyor. Rakip takımları da iyi analiz etmeniz gerekiyor. Yabancıların bu yönde avantajı var. Ancak onların yerli oyuncuları tanımadıkları da bir gerçek. Dışarıdan gelen hocaların başarısız olmasının altında yatan sebep de budur." şeklinde konuşuyor. Yabancı teknik direktör tercih edilmesi halinde en azından yardımcısının Türk olması gerektiğine dikkati çeken Piontek, "Yineliyorum, yerli-yabancı tartışması yerine, nasıl bir hoca isteniyor; bunun profilinin net olarak çıkarılıp, arayışın ona göre yapılması lazım." ifadelerini kullanıyor.
Türkiye'nin, Afrika 2010'da boy gösteremeyecek olmasından dolayı burukluk yaşapan Sepp Piontek, şöyle devam ediyor: "Benim 3 takımım var; Türkiye, Danimarka ve Almanya. Türkiye'nin yokluğu büyük bir kayıp. Ama bu dünyanın sonu değil. Oturup suçlu aramak yerine, şimdi 2012 Avrupa Şampiyonası'na gidecek takımın kurulmasının vakti." Başarısızlıkta Fatih Terim'i suçlu ilan etmenin en kolaycı çözüm olacağının altını çizen Piontek, "Elbette spor medyası tüm oyuncuları karşısına alamadığı için tek kişilik hocayı hedef haline getirecektir. Ortada bir başarısızlık varsa herkesin payı vardır. Spor basını da buna dahildir." değerlendirmesinde bulunuyor.
'3 BÜYÜKLER' YABANCISIZ SIRADAN BİRER TAKIM
Deneyimli çalıştırıcı, yabancı sayısının fazla olmasının Türk futboluna zarar verdiğini düşünüyor. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın yabancıları dışında sıradan bir takım olacağını anlatan Piontek, "Keza bu takımlardaki yabancıların çok kaliteli olmadığı da ortada. İşte Alex; Fenerbahçe'nin yıldızı ama Brezilya Milli Takımı'nda gören yok." diyor. Federasyon'un yabancı transferine kriter getirmesini isteyen Piontek, kalitesiz yabancıların ülke futboluna verdiği zararın en belirgin örneğini Belçika Milli Takımı'nın yaşadığını aktarıyor.
Sepp Piontek, '3 büyükler' ve spor basınında zihniyet devriminin şart olduğu kanaatinde. '3 büyükler'in mücadele ettiği ve bir şampiyonun çıkacağı ligde ikinci veya üçüncü sırada bulunmanın başarısızlık olarak algılanmaması gerektiğine değinen Piontek, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Bugün dünyanın en başarılı teknik adamları arasında gösterilen Ferguson, Wenger ve Benitez gibi isimler bile her yıl şampiyonluk yaşayamıyor. Şimdi bu isimler başarısız mı? Spor basını ise yabancı hocaların kalitesini tartışmak yerine, futbolun sorunlarına eğilmelidir. Rijkaard'a 'hoca değil' demek futbolu bilmemektir."
SAĞLAM VE KAFKAS ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?
A Milli Futbol Takımı'mıza yerli teknik adam öneren Sepp Piontek, eski öğrencileri Ertuğrul Sağlam, Tolunay Kafkas, Mehmet Özdilek ve Rıza Çalımbay'ı da yakından takip ediyor. Sağlam ve Kafkas'ı çok başarılı bulan Piontek, bu isimlerin Milli Takım'ımız için genç oldukları eleştirilerine soruyla karşılık veriyor: "Ne zaman büyüyecek bunlar? Klinsmann ve Van Basten milli takımın başına geçince çok mu yaşlılardı?" Yerli hocaların milli takımda top koşturacak futbolcuları yakından tanıyacağını belirten Piontek, "Bu onlar için büyük bir avantaj." diyor. Türk futbolunun başarı çıtasının yükseldiğini vurgulayan Piontek, "Gelen hocanın bu yükü kaldıracak vasıflarda olması lazım. Türk hocada karar verilirse mutlaka oyuncuların saygı duyacağı bir isim olmalıdır." şeklinde konuşuyor.
__________________
Besiktasforum.NET

KayıpKentinYakışıklısı.
Mehmet Ofline   Alıntı ile Cevapla