Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2010, 18:54   #1
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Post Efsanevi futbol kulübü Dukla Prag

Dukla Prag (FK Dukla Praha)

Click the image to open in full size.

Kulüp resmi olarak Çekoslavakya ordusu tarafından 1948 yılında kurulmuş ve kuruluş adı ATK (Armadni Telocvicny Klub) ‘dir. Bu kısaltma adın açılımı bizim ülkemizde de bir zamanlar sık kullanılan “idman yurdu” havasında “Ordu İdman/Antrenman Kulübü” ‘dür. Kurulduğu yıl üst lige çıkmayı başarır. İlk sezonunda ondört takımlı birinci ligde ligi sekizinci sırada bitirir. Kulüp üst ligde oynamaya devam eder ve 1952 yılında Çekoslavakya Lig Kupasını kazanır. Takip eden sezonda takımın adı değişir ve UDA (Ustredni Dum Armady) olur. Bu adın açılımı ise kabaca “Merkez(evi) Ordu” dur. Bu dönem Çekoslavakya ‘da sporun ordu-politika desteği ile teşvik edildiği zamanlara denk geliyor. Kulüp bu sayede isim değişikliğinden sonraki ilk senede lig şampiyonluğuna ulaşır.

1956 ‘da ise kulüp efsanevi ismini alır; Dukla Prag. Dukla Prag ismi İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgaline direnen bir Slovak köyünün anısına verilmiştir. Bu isim değişikliğinden sonraki iki yılda da Dukla Prag lig şampiyonluğunu kazanır. Bundan sonraki zamanlarda kulüp istikrarlı bir şekilde ilk üç sırada yer almaya devam eder.

Dukla Prag ‘ın başarıları kendilerini o zamanlar ilk kez düzenlenecek olan American Challenge Cup ‘a davet ettirir. Bu özel turnuvada Avrupa ‘dan zamanının bazı elit takımları yer alır ve Dukla Prag bu turnuva da oynadığı dokuz maçın sekizini kazanır. Finalde Everton ile karşılaşan Dukla Prag rakibini 7-2 ve 2-0 ‘lık skorlarla geçer ve turnuvanın şampiyonu olur. Bir Çek yazar bu turnuvanın anısına yazdığı kitabını “Gökdelenler Arasında Dukla” olarak adlandırmıştır.

Dukla Prag tam bir spor kulübü havasındadır. Genç takımlarından sürekli oyuncular yetişmekteydi. Hatta 1965 yılında Dukla Prag Genç Takımı Çekoslavakya ikinci liginde şampiyon olur, ama Dukla Prag A takımının bulunmasından doolayı statü gereği birinci lige yükselemez.

Dukla Prag 1966 yılında ucu Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasında da iyi bir yol açacak bir lig şampionluğu kazanır. Bu sezonun Avrupa Kupasında yarı final oynarak büyük bir başarıya imza atar. Yarı finale gelene kadar Esbjerg FB, Anderlecht ve Ajax ‘ı eler, yarı finalde ise o senenin Avrupa Kulüpler Kupası’nı kazanan Celtic ‘e 3-1 yenilerek elenir.

1970 ve 1980 ‘lerde çok parlak sonuçlar olmasada yine lig şampiyonlukları (1975, 1979) ve Avrupa kupalarında kayda değer sonuçlar alınmıştır. 1982 ‘de Dukla tekrar lig şampiyonu olur. 1980 ‘lerin sonu ise Dukla için tam olarak bir duraklama dönemidir.

1989 Kadife Devrimi (Sametova Revoluce) ise Dukla Prag ‘ın bir anlamda sportif sürecinin sonunu hazırlamıştır. Komunist yönetimin düşüşüne sebep olan bu tarihten sonra Dukla ‘nın rakipleri özellikle Sparta Prag kadroları için önemli sponsorluklar bulmaya başlamışlardır. Dukla ‘nın ise Komunist geçmişi dolayısıyla bu düzeyde bir şansı olmaz. Dukla, Çekoslavakya ‘nın bölünmesine kadar (1993-1994) birinci ligde kalır ve o sezon ligde sadece bir maç kazanarak küme düşer, finansal nedenler öne sürülerek kulüp birinci ligden direkt olarak üçüncü lige düşürülür.

1996 ‘da Slovak orijinli Çek bir yatırımcı (Bohimil Durucko) Dukla Prag efsanesinin yeniden dirilmesi için kulübe yardımcı olmayı hedefler. İlk hamlesi Dukla ‘nın eski rakiplerinden ikinci ligde oynayan FC Pribram ‘ı satın almak olur. Daha sonra bu kulübün hakları ile Dukla Prag ikinci ligde oynamaya başlar. Bir sezon sonra Dukla Prag ikinci ligde şampiyon olur ve Çek birinci ligine geri döner. İkinci lig şampiyonluğu kazanıldığı sezon lig kupasında da final oynanır ama birinci lig takımı olan Slavia Prag ‘a finalde altın gol kuralı ile kaybeder. Birinci lige çıkıldığında yine sorunlar yaşanmaya başlanır. Ordu ile anlaşma sağlanamaz ve Dukla ‘dan orduya ait olan stadyumun hakları geri alınır. Kulüp çareyi maçlarını Prigram şehrinde oynamakda bulur ve kulübün ismini sırasıyla FC Dukla, ve Dukla Prigram olarak değiştirmek durumunda kalır. Son olarak da şehrin yerel takımı FC Prigramla birleşilir ve kulübün son adı FK Marila Prigram olur.

Bu süreçle birlikte Dukla Prag adı Çek futbol tarihinden silinir. Ta taki 2006 yılına kadar. Dukla Prag organizasyonu Dukla Dejvice takımı ile yeniden kurulur ve 1959 yılında kurulan bu yerel Prag takımı Dukla Prag ‘ın sarı-koyu kırmızı renklerini alır ve Na Julisce stadında oynamaya başlar. İlk sezonunda Çek Cumhuriyeti dördüncü ligini kazanır. Aynı sezon Çek Cumhuriyeti ikinci liginde oynayan Jakubcovice takımının lig haklarını devralır ve yoluna bu takım yerine Çek Cumhuriyeti ikinci liginden devam eder.

Efsane Dukla Prag ruhu şu anda Çek Cumhuriyeti ikinci liginde serüvenine devam etmekte.
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla