Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-09-2010, 19:37   #1
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 Dünya Derbilerinden: Benfica - Sporting Lizbon

BENFICA-SPORTING LIZBON REKABETİ TARİHİ

Click the image to open in full size.

ASLAN'LA KARTAL'IN MÜCADELESİ
Avrupa’nın Brezilya’sı olarak anılan Portekiz’in başkentini ortadan ikiye bölen tatlı sert bir rekabet vardır Benfica ile Sporting Lisbon arasında. Kuruluşu daha eskiye dayanan ve son yirmi yılda büyük bir çıkış yakalayan Porto’ya rağmen Portekiz’in esaslı ezeli rekabeti bu iki takım arasındadır. Başkent Lizbon'da, aslanla kartalın mücadelesi olarak anılır.

Click the image to open in full size.

Bilinenin aksine tam adı ’Sporting Clup de Portugal’ olan Sporting Lizbon’un stadı adını kurucusundan alır; "Jose Alvalade".

Sporting Lizbon’dan iki yıl sonra, 1904’te kurulan Benfica’nın tam adı ise ’Sport Lisboa e Benfica’dır ve adını Lizbon’un Benfica isimli bir semtinden almıştır.

ARİSTOKRAT SPORTİNG LİZBON, HALK TAKIMI BENFICA
Kuruluş yıllarında Lizbon, şehir takımı zengin bir kurucuya sahip olması nedeniyle aristokrat, Benfica ise semt takımı olduğu için halk takımı olarak saflardaki yerini alıyor. iki takım arasında bir üstünlükten bahsetmekse oldukça zor. Birbirlerine baskın oldukları dönemler olsa da genel itibariyle başarıları birbirine gayet yakındır.

BENFICA SPORTING LIZBON REKABETİNİN SİYASİ YÖNÜ
Amblemindeki victoria isimli kartal sebebiyle Benfica, taraftarlarca "Kartallar" olarak anılıyor. Sporting Lizbon ise Salazar diktatörlüğü zamanında ikinci dünya savaşının da başlamasıyla artan gerginlikte monarşinin, yani mevcut sistemin yanında olduklarını açıklayıp gücü temsil ettiği için armalarına aslan figürünü eklemiştir. Benfica bu tarihten sonra Sporting Lizbon’a karşı dinmeyecek bir kin beslemiş, halkın da desteğini arkasına almıştır.

Click the image to open in full size.

Savaş sonrası Salazar diktatörlüğünün çatırdamasıyla Benfica altın çağını yaşamaya başlamıştır. 61 ve 62’de kupa1’i kazanan Benfica 63, 65 ve 68 yıllarında final oynamış, 60-70 arasında tam 8 kez Portekiz lig şampiyonu olmuştur. Avrupa futbol tarihinde 60 yılların en başarılı ekibi olarak gösterilen Benfica’nın bu şöhreti yakalamasında Portekiz tarihinin yetiştirdiği en büyük yıldız olan efsanevi futbolcu eusebiolu’nun katkısı şüphesiz ki büyüktür.

Sporting Lizbon’un ise 60’larda kazandığı bir kupa galipleri kupası zaferinden başka anlatacak yaldızlı bir hikayesi yok ama Avrupa başarıları bu iki takımın mukayesesinde bir kriter olarak kabul edilmiyor. Sporting Lizbon, Benfica’yı en çok mağlup eden takım olmanın gururunu yaşıyor.

BENFICALI OLMAYAN HERKES BENFICA'DAN NEFRET EDER
Portekiz’in en sevilen ve en sevilmeyen iki takımıdır Sporting Lizbon ve Benfica. Rui Costa’nın "Benfica’lı olamayan herkes Benfica’dan nefret eder" sözüne karşılık Figo kendisi için “Rui’yle aynı takımda oynamak güzeldi ama asla aynı tribünde oturmayacağız” demiştir.

İsmini kurucusundan alan Sporting Lizbon stadı gibi bir hikayesi olmayan Benfica stadının adı “Işık Stadı” anlamına gelen "Estádio da Luz" olsa da taraftarlar orayı “a Catedral” olarak anar ve oraya ibadet etmeye gittiklerini söylerler.

Click the image to open in full size.

Oynadıkları Maç Sayısı: 283
Benfica Galibiyeti: 121
Beraberlik: 58
Sporting Galibiyeti: 104
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla