Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-10-2006, 22:11   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
PüF NoKTaLaRı...

Püf noktaları
Böreklerin Kabarması İçin
Hazır yufkayla yaptığınız böreklerinizi kabartmak istiyorsanız, üzerine bir çay kaşığı soda dökün. Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır.

Birkaç Damla Limon
Öyle zamanlar olur ki sadece birkaç damla limon suyuna ihtiyacınız olur. Peki bir iki damla limon suyu için koca bir limon kesilir mi? Limonu hiç kesmeden içinden birkaç damla su almanın yolu vardır. İyice yıkanmış bir kürdanı batırıp çıkarın. Sıkınca kürdanın deliğinden birkaç damla su alabilirsiniz. Daha sonra deliği yapışkan bir bantla tıkar ya da kürdanı aynı deliğe sokup bırakabilirsiniz.

Bembeyaz Pilav İçin
Pilavınızın kar gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken içine bir dilim limon atın. Hem pilava ayrı bir lezzet katacak, hem de pirinçlerin bembeyaz pişmesini sağlayacaktır.

Bayatlayan Bisküviler
Bisküviler, paketini açtıktan kısa bir süre sonra yumuşayıp, bayatlar. Bayatlayan bisküvileri atmak yerine, değişik tatlar elde edebilirsiniz. Bunun için, üzerine biraz şokola sürün. Düşük ısıdaki fırında 5-10 dakika tutun. Çikolatalar, bisküvilerin üzerinde eriyip, hoş bir tadın ortaya çıkmasını sağlar...

Bayat Ekmekler
Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.

Barbunya Sulu Olursa
Özene bezene hazırladığınız barbunya pilaki çok sulu olursa ve daha çok bir çorba görüntüsündeyse hemen üzülmeyin. İçine bir miktar iyice ufalanmış ceviz koyun. Ceviz, hem barbunyanın fazla suyunu alacak, hem de ayrı bir lezzet katacaktır.

Balığın İyi Kızarması
Bazı kimseler ufak balıkları diğerlerine daha çok tercih ederler. Bunların iyi kızarması için, yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte bulamalısınız.

Balıklar Nasıl Daha Lezzetli Olur?
Balıklar, bir baş soğan, bir demet maydanoz, iki adet defne yaprağı,ile daha lezzetli olurlar.

Balık Lezzeti
Balığın en fazla kızartması yenir. Ancak balık kızartırken yayılan koku rahatsız eder. Balık kızartırken una katacağınız biraz Parmesan peyniri, balık kokusunu azaltacaktır. Ayrıca, kızartılmış balığın daha lezzetli olması için de bir önerimiz var. Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurulayıp, üzerlerine bir fırça ile ince bir tabaka halinde sıvı yağ sürdükten sonra una bulayın. Bu şekilde kızartacağınız balıklar yağ çekmeyeceği için daha lezzetli olacaktır.

Balık Kızartırken
Balık eti hem sağlıklı, hem de çok lezzetlidir. Evinizde balık kızartırken daha lezzetli olmasını istiyorsanız tek yapmanız gereken, balıkları biraya batırmak. Biraya batırılan balıkları kızarttığınızda hem kıtır kıtır, hem de lezzetli olur.

Bal Saklarken
Hem çok faydalı, hem de çok lezzetli olan bal, özellikle kahvaltı sofralarımızda büyük bir önem taşır. Fakat kısa sürede şekerlenmesi gerçekten çok sinir bozucudur. Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını çok sıkı kapamaya özen gösterirseniz uzun süre lezzetini korur.

Artan Pilav İçin
Bazen pilavınız fazla geliyor ve ertesi güne kalıyor. Ancak artan bu pilavı tadı bozulacağı için ısıtamıyorsunuz ama dökmek de istemiyorsunuz. Artan pilavı değerlendirmek için çorba ya da bazı sulu yemeklere ilave edebilirsiniz. Ancak pirinç ilavesini hep en sona bırakın. Aksi taktirde, zaten pişmiş olan pirinç lapalaşır.

Zeytinyağlı Yemekleri Pişirirken
Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir şey de, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.

Reçel yapmanın püf noktaları
Kavanozların temizliği Kavanozları kapakları ile bulaşık deterjanıyla yıkayıp kaynar su ile duruladıktan sonra temiz mutfak bezine ters çevrilip kurumaya bırakın. Ya da kavanozları önceden 100oC’de ısıtılmış fırında kısa bir süre bekleterek sterilize edebilirsiniz. Meyvelerin seçimi Reçel için kullanılacak meyveler olgun olmalı. Ancak meyvelerin ezik olmamasına dikkat etmelisiniz. Çilek, ahududu gibi yumuşak meyveler mümkünse toplandığı gün kullanılmalı. Elma, armut gibi meyvelerin üzerindeki lekeler geniş ve derince kesilmeli. Dondurulmuş meyveleri de aynen taze meyveler gibi pişirerek reçel yapabilirsiniz. Pişirme... Reçel, marmelat ve jöle yapımında meyve-şeker ya da meyve suyu-şeker karışımı, pişme süresince tencerenin dibine tutarak yanmaması için devamlı karıştırılmalı. Aynı şekilde fazla sık olmamak şartıyla pişme süresince reçelin üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımıyla alınmalı! Kıvam kontrolü Reçelin pişme süresinin sonunda, bir miktar reçeli tabağa alın. Dağılmayıp katı kalıyorsa kıvamı olmuş demektir. Dağılıyorsa pişme süresini 1-2 dakika daha uzatmalısınız. Elma, armut ve ayva gibi meyvelerin reçelini yaparken reçele renk vermesi için 1-2 tane çekirdeklerinden ekleyebilirsiniz. Saklama Reçeller kuru ve serin bir yerde bir sene gibi uzun bir süre saklanabilir. Çilek ve ahududu bu süre içinde renklerini kaybedebilir, fakat lezzetleri değişmez. Reçeliniz küflenirse, küflü bölgeyi alıp bir miktar su ilavesiyle bir taşım kaynatabilirsiniz
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla