Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-10-2006, 15:59   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Anadolu Kadını Kızlık Soyadını Kullanamıyor

Anadolu kadını, evli kadınlara, eşlerinin soyadlarıyla birlikte kızlık soyadlarını da kimliklerinde kullanabilme hakkından yeterince yararlanamıyor.


Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, önceki Medeni Kanun'da yer alan kadına, eşinin soyadıyla birlikte kızlık soyadını da kullanma hakkı 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun'da da yer alarak daha geniş kitleler tarafından duyuldu.
Kimliğinde eşinin soyadı ile birlikte kızlık soyadına yer vermek isteyen kadın, nüfus müdürlüğüne bir dilekçe vererek, birkaç saat içinde kendi kızlık soyadı, eşinin soyadının önüne gelecek şekilde düzenleme yaptırabiliyor. Ancak, evli kadınlara tanınan bu olanak, basın-yayın organları aracılığıyla çeşitli defalar işlenip vatandaşlara duyurulmasına karşın bugüne kadar Konya'da kadınların büyük çoğunluğu, bu olanaktan yararlanma konusunda isteksiz davrandı.
Örneğin Konya'da 2005 yılında 3 merkez ilçe nüfus müdürlüğüne, kimliklerine kızlık soyadını ilave etmek için yaklaşık 200 kişi başvuruda bulundu.

UYGULAMADA KOCAYI DA İKNA ETMEK GEREKİYOR

Toplumumuzda erkeklerin çoğunun, evlendikleri kadının kendi soyadını taşımasına, örf ve adetler nedeniyle büyük önem verdiğini anlatan yetkililer, şunları kaydetti:
“Bu nedenle toplumumuzda erkeklerin çoğu, eşlerinin kızlık soyadını kullanmasına sıcak bakmıyor. Ancak eşinin rızasını alan kadınlar gelip müracaatlarını yapabiliyor. Bu soyad değişikliğinden eşin sonradan haberdar olması durumunda bazı sorunlar yaşanabiliyor. Biz bu sorunları en aza indirmek için mümkün mertebe, bu işlem için verilen dilekçede kocanın da imzasının bulunmasını istiyoruz. Ayrıca, kızlık soyadını kadının kimliğine ilave etmek bir dilekçeyle yapıldığı halde, çıkacak bir sorunda kızlık soyadının kimlikten çıkartılması için mahkeme kararı gerekiyor.”
Yetkililer, kızlık soyadının evlendikten sonra kimliğe ilave edilebileceği gibi, bu haktan, evlenirken nüfus memuruna verilecek bir dilekçeyle de yararlanılabildiğini sözlerine ekledi.
NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla