Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-10-2006, 13:28   #1
ferro1903
Banned
 
ferro1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dünya İnternet Forumu Atina'da Toplanıyor

İnternetin başrol oyuncuları ile 90'dan fazla ülkenin temsilcileri hafta başında biraraya geliyor.

27.10.2006 16:24Click the image to open in full size.
İnternetin geleceği konusunda görüş alışverişi platformu oluşturmak amacıyla BM gözetiminde kurulan İnternet Yönetimi Forumunun (FGI) ilk toplantısı, pazartesi günü Atina'da 90'dan fazla ülkenin temsilcileri ve internetin başrol oyuncularının katılımıyla yapılacak.
Toplantıda, Yahoo!, Google gibi internetin büyük işletmeleri ile Uluslararası Af Örgütü gibi özgürlükleri savunan kuruluşlarının yanı sıra siber muhalifleri izleyen Çin gibi ülkeler, araştırmacılar, Avrupa Komisyonu ve
Amerikan yönetiminin üyeleri bir araya gelecek.

Atina'nın güney banliyösündeki Vuliagmeni otelinde düzenlenecek ve 4 gün sürecek forumun kurulmasına, Tunus'ta geçen kasımda yapılan ve ABD'nin internetin yönetiminden ödün vermek istemediği, ancak FGI'nin kurulmasını kabul ettiği Bilgi ve İletişim Zirvesinde karar verilmişti.

İnternetin geleceği konusunda ateşli tartışmaların yapılmasının beklendiği forumun organizatörleri, ABD'nin internetteki hegamonyasının ağırlıklı olarak gündeme gelmesi durumunda, tartışmaların eksenini, siber suçlar, spamla mücadele, kişisel verilerin korunması, internete erişim, ifade özgürlüğü gibi konulara kaydırmayı tercih edeceklerini belirtti.

İnternetin yönetimi konusunda BM'de oluşturulan çalışma grubunun başı Markus Kummer, bu forumun işbirliğinin başlangıcı olacağını söyleyerek, Biri diğerinden bir şey öğrenecek, iyi uygulamalar anlatılacak ve sektörlerinin şampiyonları örneklerini sunacak dedi.
FGI'nin en büyük eksiğinin karar verici gücü bulunmaması olduğunu söyleyen Kummer, ancak daha sonra böyle bir güce sahip olacak kuruluşlara tavsiyelerde bulunabileceğini kaydetti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) mensubu Julien Pain de Atina'ya kuruluşlara sorumluluklarını anımsatmaya gittiklerini söyleyerek, Onlara internetin sansürlenmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söyleyeceğiz diye
konuştu.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından pazartesi sabahı açılacak toplantı, perşembe akşamı yine Yunan Başbakanı'nca sonlandırılacak. Tunus'taki toplantıda ABD, internetin uluslararası düzeyde kontrolüne karşı
çıkarak Web'in güvenlik ve istikrarını savunmuş, üzerinde anlaşma sağlanan belgede, internetin şu anki denetim sisteminde her türlü değişikliğe karşı çıkan Amerikan tutumu ile uluslararası kontrol isteyen çoğunluktaki ülkelerin pozisyonu arasında bir uzlaşma sağlanmıştı.

İSTENMEYEN POSTALAR (spam)
170 ülkenin katıldığı zirvenin sonunda yayımlanan ve daha çok AB'nin tutumuna yakın belgede, internette istenmeyen postalar (spam), bilgisayar virüsleri veya siber suçlar gibi sorunların çözümü ve bu konuların görüşülmesi
için bir uluslararası forum kurulması öngörülüyordu.

UlUSLARARASI DENETİM
İnternetin parçalanmasını önlemek için Amerikan hakimiyetini kabul etmek zorunda kalan bu uzlaşma metninde, ayrıca Web'in uluslararası denetimi konusunda ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde bir işbirliği süreci sağlanması da isteniyordu. Ancak metinde yer alan bu uluslararası kontrol ve denetim isteklerinin, internette .com, .org, veya .tr gibi alan isimleri veren ve ABD'nin desteklediği, merkezi California'da bulunan Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) adlı kuruluş üzerinde hiçbir yaptırım etkisi bulunmuyor.
Bu özel kuruluşu destekleyen Washington yönetimi, internette şu anki durumla ilgili her türlü değişikliğe karşı çıkarken, Amerikan bilişim şirketleri de şu anki statükodan yana olduklarını ifade ediyor.
ICANN'e karşı olanlar, kuruluşun faaliyetlerinin teknik koordinasyonla sınırlı kalmaması ve ABD hükümetine yakınlığından dolayı endişe duyduklarını ifade ediyor.
A.A
__________________
Sponsorumuz İçin Tıklayınız

Forum Kurallari İçin Tıklayınız
ferro1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla