Konu: Yengeç
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-11-2006, 02:47   #22
iLHAN-MANSiZ
Guest
 
iLHAN-MANSiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Yönetici..!!!

Yengecin şakacılığını öğrendikten sonra, Yengeç âmirin bürosunun tam bir eğlence yeri olacağı izlenimini almış olabilirsiniz - bir konfetisi ve şampanyası eksik!.. Tüm memurlar dalkavuk ve âmirde tam bir hokkabaz. Hergün sanki işe değil, bir gece kulübüne gideceksiniz. Öyle mi? Yoo, hayır - kesinlikle değil.

Eğer televizyondaki veya sinemadaki bir komiğin yanında çalışıyorsanız, bütün bunlar olabilir. Başka herhangi bir yerde, siz en iyisi omuzunuzdaki konfetileri silkeleyin, kıravatını düzeltin ve şakaları unutun. Ciddi, çalışkan Yengeç âmir iş yerinde neşe, kahkaha istemez. O' nun işyerindeki şakası, kendine fazla güvenen bir rakibin yüz üstü düşmesine gülmekten, ve daha kendinizi kanıtlamadan maaşınıza zam istediğiniz zaman, ağzının içinde zaptetmeye çalıştığı kahkahadan öteye geçmez. Bu her iki durum da O' nü çok eğlendirir ve ağzı kulaklarına varır. O' nü hiçbirşey bu kadar güldüremez. Şakacılığı hâlâ orada; iş başında takındığı sert tavrın ve kar gibi beyaz yakasının altındadır, ancak görev başındayken onu pek az kullanır. O' nun işyerindeki gülüşlerinin çoğu, insanların yanlışlıklar komedisine veya birinin sinirliliğini yatıştırmaya çalışırken güldüğü zaman görülür. Bunun dışında, sekiz iş saatinin yedi saat elli dokuz dakikasında o şaka yapmaz, hattâ suratsızdır.

O' nun bir Simon Legree olduğunu düşündürmek ve sizi korkutmak istemiyorum (aslında dünyanın orasına burasına dağılmış bu tipte Yengeç âmirler de vardır). Söylemek istediğim şu ki, bir Yengeç âmirin yanında çalışırken, pantolonunuzun bıçak gibi ütülü, saçlarınızın düzgün taranmış ve beyninizin yüksek düzeyde çalışıyor olmasına dikkat ederseniz, durumunuzu daha güvenli hâle getirmek için, uygunsuz şakalar yapıp, ikinci âmir rolü oynamaktan daha akıllıca davranmış olursunuz. Etkilemeye çalıştığınız şu, bir yanında annesinin resmi, öbür yanında ailesinin grup resmi olan, maun masada oturan en yüksek düzeydeki âmiriniz, görev başındayken şakadan pek anlamaz. Calvine Goolidge kabinesinden bir üyenin, toplantı ortasında, " dün gece yanında gördüğüm hanım kimdi?" diye şaka yapınca, neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Önemli müşterilerden birine böyle uygunsuz bir şaka yaptığı için ciddi karışıklığa neden olan bir memur tanıyorum. Yengeç âmir, nazik davranmaya niyetlenerek, hesap vermesi için onu çağırdığı zaman, neşe içinde şöyle söylemiş: " Patron, yaptığım aptallık için gerçekten üzgünüm, bana bir-iki gün izin verirseniz, eminim şahane özürler bularak tekrar karşınıza gelirim!" Bu memur herhalde eskiden harika bir vodvil oyuncusu olurdu, ancak ne yazık ki, Yengeç âmir onu işten kovdu.

Umarım, bu memurun son gösterisinde yumurtladığı kocaman mücevherden siz de payınızı alırsınız. Yengeç âmir yalnız bir tek amaçla çalışır. Para kazanmak için. Para, yeşil ve siyah baskılı kağıttan yapılmıştır, üst köşelerinde değişik numaralar vardır- ne kadar nüfuz, itibar ve lüks satın alabileceğini gösterir. Çok çalışma karşılığında ona sahip olursunuz. Ne kadar çok çalışırsanız, bu yeşil ve siyah baskılı kağıttan o kadar çok elde edersiniz; köşelerindeki sayılar da o kadar büyür. Bu yengeç kabuğu içindeki Yengeç felsefesidir. Bu felsefeyi benimserseniz, akıllılık etmiş olursunuz.

O' nü biraz sıkıcı buluyorsunuz değil mi? Belki biraz daha rahat davransa, aylaklara karşı bu kadar sen davranmasa ve daha dostça bir atmosfer yaratsa, yalnız daha başarılı değil, aynı zamanda daha mutlu olurdu.. Sizin de böyle düşündüğünüz oldu mu? " Ticaret ve Endüstride Kim Kimdir?" bültenine bir göz atın. Orada yaz aylarına rastlayan doğum günleri, herhalde en çok sayıdadır, ve Temmuz' a rastlayanlar herhalde hepsinden daha çoktur. Sonra Burçlar kitabınızın " Yengeci Nasıl tanırsınız" bölümünün sonundaki isimlere bir kez daha göz gezdirin. Yengeç' in doğru hareket ettiğini anlayacaksınız.

Yengeç âmir, hangi işte olursa olsun, ticaret söz konusu olunca kendine en uygun işi bulmuş demektir. Ticaret deyince, atlardan borsaya kadar, ve ikisinin arasındaki herşey olabilir, insanların ne istediğini hesaplamakta ve bundan en büyük kân elde etmekte çok ustadır.

Paranın cazibesi hattâ O' nü istediği öğrenimi görmekten bile alıkoymuş olabilir. Böylece O, kendi kendini yetiştirmiş bir adamdır. Eğer değilse, bir aylık maaşınız karşılığında bahse girebilirsiniz ki, üniversitede okurken bir yandan da mutlaka çalışmış ve para biriktirmiştir. Ne diyorum ben, üniversite mi? Bu adam herhalde ilk paralı işine altı - yedi yaşındayken başlamıştır. Hergün köşe başındaki bakkala sütle ekmek almaya gitmiş ve yaptığı iş için sevgili annesinden iki sent almıştır, tik maaşlı işine ne zaman başladığını sorun kendisine. Alacağınız cevap herhalde sizde şok etkisi yaratacaktır. Ama bu O' nun gözündeki yerinizi yükseltecektir. Size saygı duyacak ve doğru düşündüğünüz konusunda kafasında notunu alacaktır. Yeri gelmişken, aklından tuttuğu bu notlara dikkat edin. Fil gibi bir belleği vardır. Yengeç âmirler hiçbir şeyi unutmazlar. Bunun içinde, saat kaçta geldiğiniz, kaçta gittiğiniz ve kaç kez tuvaleti ziyaret ettiğiniz de vardır. Ancak O, geç saatlere kadar çalıştığınız geceleri ve önemli bir kontrat için tüm haftasonu çalışarak, O' na yardım ettiğinizi de unutmayacak; ve hakça, hattâ cömertçe ödüllendirileceksiniz.

Belki O' na ailesinden servet ve mevki kalmıştır, ancak Yengeç âmir ailesinden kalan mirasın üstüne yan gelip keyfine bakmaktan pek hoşlanmaz. O, altın paracıkları kendisinin de kazanıp biriktirebileceğini kanıtlamak zorundadır. Gene de O, haris ve aç gözlü biri değildir. Aptalca olmamak koşuluyla, gerçekten sevecen ve hayırsever bir insandır. O' na göre hayır ve iyilik evde başlar. Sonra, işi gelir. Ondan da sonra, sıra size - ve herkese gelecektir, iyilik yaptığı insan bunu gerçekten hakediyorsa ve yardım isteyebileceği gerçekten başka hiçbir yer yoksa, hiç kimse O' ndan daha yüce gönüllü ve paraca cömert olamaz, îşte o zaman Yengeç jestini yapar - ve bu hiç de küçük birşey olmaz. Unutmayın ki, dürüstçe yapılan iyilikle, düşüncesizce yapılan spekülâsyon arasında büyük fark vardır. Yengecin yumuşak bir kalbi vardır, ama kafası yumuşak değildir.

Gerçekte Yengeç âmiriniz son derece hassas, nazik ve aslında güvensizlik içinde olan bir insandır. Basan, O' nun yüreğindeki korkuların birçoğunu yok eder, işte bu yüzden O, böyle delicesine başarının peşindedir. Kırıldığı zaman, ki bu sizin sandığınızdan daha sık olur, hemen sen kabuğunun içine çekilir. Bu aynı zamanda Yengecin istediği birşeyi elde edemediği zaman başvurduğu bir savunma şeklidir, çoğunlukla da O' nun yararına işler, insanlar her zaman kabuğunun içine çekilmiş olan bir Yengece acırlar, ve O' nü tekrar oradan çıkmaya razı etmek için vaatlerde bulunurlar.

Yengeç burcu kızlarından da pek çok âmir vardır. Hemen hemen tanıdığınız her bir Yengeç kızı ya bir süre çalışmıştır, ya halen çalışmaktadır, yahut da şu anda size amirlik yapmaktadır. O aşka açık olabilir, ama işine olan aşkı öbürünü bir adım daha geride bırakan bir rakiptir. O yalnız ruhsal bakımdan kendini güvende hissetmekle mutlu olmaz; hattâ bazen olacağını hissetse bile... Tüm Yengeçler için - mutluluk ikizdir - eşit ölçüde para ve sevgiden oluşur. Ne olursa olsun, Yengeç kızı ev işinden nefret eder. Yengeç kadınlarının çoğu öyledir. Eğer öyle olmadıklarını işittinizse, bu belki de mutfağa olan bağlılıkları yüzündendir. Aslında bu kadınlar, tüm o hassas duygularına karşın, hergün köle gibi ortalık süpürüp toz almaktan, toz alıp ortalık süpürmekten ve arada sırada monotonluktan kurtulmak için yerleri silmektense, erkeklerin dünyasında kendilerini göstermeyi çok daha fazla tercih ederler. Bunu kabul etmekten nefret ederler ve evleri, ister temiz isterse karmakarışık olsun, genellikle yeterince hoştur; ama Onlar gene de, ev kadını olmaktan hoşlanmazlar. Ev kadınlığının sevilme ve korunma yanı çok iyidir de, mobilyaları cilalamak olmasa da olur. Büyük çoğunlukla, kadın âmirler, erkek âmirlerden esasta hiç de farklı değillerdir; bir tek konu dışında. Yengeç kızları pantolon ve gömlek giymez, kravat takmazlar. Yumuşak kalplerini ve sert kabuklu kafalarım gizlemek için yüzlerinden nazik bir gülümsemeyi hiç eksik etmezler, ayrıca genellikle kadınca ve romantik giysiler giyerler.

Bütün Yengeç âmirler şaşılacak şekilde duygularınızı anlarlar. Söylediğiniz herşeyi doğru anladıkları gibi, işin korkulacak yanı, söylemediğiniz şeyleri de doğru olarak sezmeleridir; bu yüzden, söylemediğiniz şeylerde çok dikkatli olun. Yengeçler gerçekte yalnız kişiler değillerdir. Huysuz veya üzüntülü oldukları zaman, öyleymiş gibi davranırlarsa da, genellikle insanlarla çevrili olmaktan hoşlanırlar. Yalnızlık Yengeçlerin çoğu için korku verici birşeydir. Ancak çok küçük yaşlarda pek derin yaralar almış olanlar yalnız kalacakları ıssız köşeler ararlar. Aslında onlar da , bilinçli olarak farkında olmasalar bile, yalnız kalınca çok üzülürler.

Bir Yengeç amirle çalışmak iyidir. Başka âmirlerle çalışırken bir yılda öğreneceğiniz şeyden daha fazlasını O' ndan bir ayda öğrenirsiniz. O' ndan öğreneceğiniz en önemli şey, insaftır. Bir Yengeç âmir çok sıkı pazarlıklar yapabilir, ancak akıllı olduğu kadar da adildir. Büyüklerle kaybetme - kazanma oyunu oynamak başka şeydir, masumlardan yararlanma daha başka şey. O, aslında, zalimlik ve şanssızlık karşısında derinden üzüntü duyan iyi kalpli ve dürüst bir adamdır. Nezaket ve şefkat O' na göre modası geçmiş sözler değildir. Bunlar, Yengecin kibarlık anlayışının bir parçasıdır. Eğer niyetleriniz iyi, düşünceleriniz sağlam ve kalbiniz dürüstse, fikirlerinizde yanıldığınız ve kişisel sıkıntılara düştüğünüz zaman sisi destekleyecektir.

Yengeç gözlerini dört açarak, sabırla ve inatla bekler. Kafası hep uyanık ve işlektir, ama kalbi hayallere dalar. Ayışığı kadar sihirli olan bu hayaller O' nü duygulandırır ve dünyanın çevresinde gözalıcı, heyecan verici bir geziye çıkarırlar. Yahut ta, O' na dev gibi bir endüstri kurarak, ondan sağladığı fazla gelirle, insanlığa yardımı olacak bilimsel araştırmaları teşvik etme ilhamını verirler. Her hayal sağlam bir temel üzerine kurulur ve her zaman akla yakın bir anlamı vardır.

Şu şaka konusuna gelince; şakalarınızı şirketteki iş saatinde değil, öğle yemeğinde yapmaya dikkat edin. Eğer sıradan insanlar konusundaysa ve iyi bir amacı varsa, gülecektir. O zaman O' nun aslında nasıl bir insan olduğunu anlayacaksınız. Gözlerine dikkat edin; o Ay gülüşünün, yüreğindeki korkulara ve acılara verilen parlak ve cesur bir cevap olduğunu göreceksiniz, ki bu cevaplan vermeye ancak kalbi yumuşak, kabuğu sert, sabırlı Yengeç cesaret edebilir.
  Alıntı ile Cevapla