Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-11-2006, 20:24   #1
ferro1903
Banned
 
ferro1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Smile Yine Yeşillendi Türkiye Ormanları!

Uzmanların 'sürpriz' olarak nitelendirdiği bir araştırma sonucuna göre, 'orman yangınlarına, ağaç kesimindeki artışa ve erozyona' rağmen Türkiye, son 15 yılda ormanlık alanlarını artıran ülkelerden biri

Click the image to open in full size.
Sema Emiroğlu

Ülkelerin, ormanların yok olması yönündeki eğilimi tersine çevirdikleri, özellikle Türkiye ve Vietnam gibi gelişmekte olan ülkelerin bu konuda büyük ilerleme kaydettiği ortaya çıktı. "Sürpriz" olarak nitelendirilen bu bulgu, Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayımlanan ve dün New York Times tarafından duyurulan bir raporda yer aldı.
Gazete, ABD, Avrupa ve Asya'daki araştırma ekiplerince hazırlanan raporun, karbon gazlarının yayılmasıyla oluşan küresel ısınma konusunda karamsar uyarıların yapıldığı bir sırada, çevre sağlığı açısından bir umut ışığı yaktığını yazdı.

Kampanyalar etkili
Raporda, ormanların yeniden kazanılmasına ilişkin eğilimin, kısmen ülkelerin kalkınması ve daha müreffeh hale gelmesiyle oluştuğu, ancak Türkiye, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde, bu değişimin güçlü devlet politikasıyla alınan önlemler sonucu sağlandığı da belirtildi. Bu önlemler, ağaç ekme kampanyaları, ağaç kesme sınırlamaları ve daha etkili tarım uygulamalarını içeriyor.
Çalışmayı kaleme alan yazarlardan Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi öğretim üyesi Pekka Kauppi, "Yeni veriler pek çok kişinin geri döndürülmesini imkânsız bulduğu küresel bir eğilimi geriye çevirmenin mümkün olduğunu gösteriyor" dedi.
En çok ormanlık alana sahip 50 ülke arasında şu 22 ülkenin son 15 yılda ormanlık alanlarını artırdığı açıklandı: Avusturya, Belarus, Şili, Çin, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Hindistan, İtalya, Fildişi Sahili, Japonya, Malezya, Nepal, Norveç, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, Türkiye, Ukrayna, ABD ve Vietnam.

Tarım alanı açmak için...
Araştırmada tarım alanları açmak için ağaç kesimlerinin devam ettiği Brezilya, Endonezya gibi ülkelerde ormanlık alanların hızla azaldığı, Ukrayna ve İspanya'da ise arttığı belirlendi.
__________________
Sponsorumuz İçin Tıklayınız

Forum Kurallari İçin Tıklayınız
ferro1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla