Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-11-2006, 23:27   #3
drkdrk
 
drkdrk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.

MURASSA NİŞAN

Uz. : 5 cm.
Env. No. : 830/700

Atatürk'e Türk Tayyare Kurumu tarafından 20 mayıs 1925'te verilen platinden murassa nişanın 131 adet pırlanta ve bir adet zümrüt taşı vardır. Büyük taş 2 krattır. Alt ortadaki ay yıldızın her iki yanından açılıp, yukarıya doğru daralan tepe noktasında yıldızla birleşen bir çelenk vardır. Çelengin ortasında tayyare figürü bulunmaktadır. Büyük taş, yıldızın ortasında, zümrüt taş ise tayyarenin ucundadır.


Click the image to open in full size.

OSMANLI NİŞANI

Çap. : 6.5 cm. (Nişan)
Çap. : 9 cm. (Cemse)
Env. No. : 840/739

Gümüşten ikinci Rütbe'den Osmanlı Nişanı, Atatürk'e Kafkas Cephesi Muharebelerinde gösterdiği üstün başarılarından dolayı 1 Şubat 1916 tarihinde V. Mehmet Reşat tarafından verilmiştir. Çift kılıçlı yeşil mineli ve yedi köşeli yıldız şeklindedir. Ortadaki kırmızı mine üzerinde altından "El müstenit bitevfikat el-rabbaniye Abdülaziz Han Melik-ül Devlet-ül Osmaniye" yazısı bulunmaktadır. Yazının altında hilal motifi vardır. Yedi köşeli yıldızın uçları topuzludur. Kılıçlı şemsenin göbeği aynı işlemeli olup, yedi şualı sekiz şubeden (köşe) yapılmıştır.


Click the image to open in full size.

PLAKA

Çap. : 10 cm.
Kal. : 8 mm.
22 Ayar
Env. No. : 826/701

Altından yuvarlak plakanın ön yüzünde Ankara Kalesi'nin kabartması, arka yüzünde zeytin dalından yapılmış bir çelenk içinde "Atatürk'e Ankara'ya gelişlerinin 18 inci yıldönümünde şehrin minnet ve şükran hatırası 7.12.1919 - 27.12.1937" yazısı yazılıdır.


Click the image to open in full size.

PLAKA

Çap. : 6 cm.
Kal. : 4 mm.
Env. No. : 886/709

Sarı renkte madenden yuvarlak plaka 1927 tarihli Zafer Abidesi hatırasıdır. Ön yüzünde Atatürk'ü at üzerinde gösteren "Ankara-Ulus Meydanındaki heykel) kabartması vardır. Üzerine eski yazıyla "1927 senesinde Mekar-ı Cumhuriyet Ankara Şehrinde rekzedilen Abide-i Zafer hatırası" ve heykel kaidesinde "gazi Mustafa kemal Hazretleri" yazılıdır. Ayrıca küçük olarak basılmış "H. Kreppel 1927" yazısı vardır. Arka yüzünde Atatürk'ün profilden üniformalı portre kabartması yapılmıştır. Kenarında "Tautenhayn 1927" yazılıdır.


Click the image to open in full size.

PLAKA

Çap. : 8 cm.
Kal. : 5 mm.
22 Ayar
Env. No. : 897/690

Orijinal kadife kutu içinde altından yapılmış yuvarlak plakanın bir yüzünde İran Şehinşahı Rıza Pehlevi'nin öteki tarafında Atatürk'ün profilden portre kabartmaları vardır. Atatürk portreli yüzünde "İran Şehinşahı Ala Hazreti Hümayun Rıza Şah Pehlevi Hazretlerinin Türkiyr Cumhurreisi Gazi Mustafa Kemal Hazretlerini Ziyaretleri Hatırasıdır. Ankara 1934" Türkçe olarak yazılmıştır. İran Şahı Pehlevi'nin portresinin bulunduğu yüzünde ise " Beya vekarlı Mülakatı Ala Hazreti Hümayun R. Şah Pehlevi Şehin Şah-ı İran Ba Hazreti Azizim. Kemal Reisicumhur Türiye Ankara-1934" farsça olarak yazılmıştır. Plaka 22 ayar altından yapılmıştır.


Click the image to open in full size.

İSTİKLAL MADALYASI

Çap. : 3.5x4 cm.
Env. No. : 682/798

İstiklal Madalyası oval biçimli olup kırmızı, yeşil renkli kurdelesi vardır. Pirinçten olan madalya T.B.M.M. tarafından 21 Kasım 1923 tarihinde Atatürk'e verilmiştir. Ön yüzünde üstte Ankara şehrinin, ortada T.B.M.M. binasının silüeti bulunmakta bunun arkasında zafer ve barışa işaret eden güneş ışınları görünmektedir. Meclis'in sağında 23 Nisan, solunda ise 1336 (1920) tarihi yazılıdır. Meclis'in altında bulunan dünya haritası bilgiyi, orak ve tırpanlar tarıma önem verileceğini, iki taraftaki meşe dalları da barışı anlatır. En altta kağnısıyla köylü kadını tasviri yer almaktadır. Arka yüzünde ayyıldızla çevrilmiş olarak Misakı Milli sınırlarını gösteren Türkiye haritası ve en altta madalyanın yapılış yılı olan 1 Teşrinisani (Ekim) 1338 (1922) tarihi yazılıdır.


Alıntıdır hazırlayan arkadaşa teşekkürler.....
drkdrk Ofline   Alıntı ile Cevapla