Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-11-2006, 17:55   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kadinin Hasi; Böyle olur …

Her gün kim bilir kaç kadin görüyorum... Sokakta, vapurda, okulda, kuaförde, orda, burda...Ama olmuyor hanimlar, olmuyor! Kadinlar kadinligi unutali daha kaç on yil oldu ki? Solaryuma girmeye, çiplak
gezmeye, kariyer hirsiyla yüzlerini burusturmaya baslayali kaç on yil oldu?

Çevremde gördügüm kadinlardan bazilarinin birtakim özelliklerini seçtim. Bunlara, dizilerdeki, filmlerdeki, romanlardaki kadinlarin hosuma giden özelliklerini ekledim. Gözlerimi kapadim, Osmanli zamanindan kalma, hani su afet-i devran denen kadinlari düsündüm. O nasil bir cazibedir ki, peçelerin ardindan bile erkekleri asik eder.

Bir Fransiz kadininin zarafetini düsündüm sonra, bir ispanyol kadininin atesini ve bir Türk köylü kizinin tazeligini.

Kadinin güle benzemesi gerektigine karar verdim sonunda. Kadinin hasi güle benzer. Rengiyle, kokusuyla, dikeniyle. Açin televizyonu, bir tane gül görüyor musunuz?

Kadinin hasi... Kadinin hasi yumusak basli olmaz, ama agirbasli ve sicak olur. Agirbasliliktan kastim, sIkIcilik degil elbet. şımarikligin da hakkini verir.

Agirbasli tebessümleri olur bir de. Kadin yüzü dedigin mahkeme duvarina
benzemeyecek. Bu tebessümler sevgidir. Yumusacik bir sevgi olur kadin yüreginde. Kim olursa olsun, ne yasamis olursa olsun.

Erkegini dizine yatirip saçlarini oksamayi bilir gerçek bir kadin.
Kadinin hasi nerede, nasil davranacagini bilir. .insanlarin içinde kapris yapmaz, hir çikarmaz; ama gerçek bir Osmanli kadini gibi, adabiyla, raconuyla istedigini alir. Dirdir etmez. Çok konusup, baski yapip erkegi bezdirmez. Yüz göz olmaz kadinin hasi.Bazen öyle bir bakar ki, hele bir de bazen öyle bir susar ki, bin tümceye bedeldir bu
bakmalarla susmalar. Bu kadin üzülmeyi de bilir, aglamayi da, kizmayi da. Ama üzmemek lazim, ayrica kizdirmaya da gelmez.

Gerçek bir kadin ezik durmaz. Kambur yürümez, dimdik durur. Kendine saygisi güveni vardir. erkegine can yoldasına; olur,destek olur, onu dinlemeyi bilir.

Bazen utangaç olur, bazen ürkek. Soguktan ya da yalnizliktan korkabilir kadin. Aptal olmaz gerçek bir kadin. Bön bön bakmaz adamlarin suratina. Hülyali bakislari da olsa, zihni uyanik olur.

Hüznü, gökten deli deli yagan yagmur gibi olur, saçlarindan akar. Nesesi ise öyle renkli, öyle daginik saçlari savrulur. Kahkahalari vardir bu kadinin, çin çin eder odalarin duvarlarinda.

Sesi güzel olur kadinin, biraz bugulu...arada bir pencereye yaslar basini,sokaga dalip gider, bir sarki söyler. Olgunluguyla sasirtir erkegi. Bazen de öyle çocuk olur, öyle saglam saçmalar ki, yine, yine sasirtir onu.

Sikmaz kadin, bunaltmaz, yasa yasa bitmez. Huzur verir varlgiyla.
içmesini de bilir kadinin hasi.Bazi aksamlar anason kokulu tüter sofrasinin sicagi.içli bir türkü dinler bazen, üsür, sirtina hirkasini alir. Konusurken insanin yüzüne bakar kadin. Kibirli olmaz.

Kültürsüz olmaz. Bombos olmaz kafasi. Dünyanin, ülkenin olaylarini bilir, anlar, söyleyecek sözü vardir. kisiliklidir. Beceriklidir. Tirnagi kirilinca üzülür, üzülür iste, profesör de olsa, sultan da olsa,
boksör de olsa üzülür.

Gerçek bir kadin hiçbir zaman reklam panolarindaki kizlara benzemez. Etini teshir etmez. Fosforlu bir tas gibiligi yoktur onun, los bir cazibesi vardir. albenisi metrelerce öteden çarpar adami. Ne kadar örtünecegini, ne kadar açilacagini yerine ve zamanina göre bilir. Gerçek bir kadin Paris podyumlarinda yürüyen, 17. yüzyilin vebali kadinlari
gibi mankenlere benzemez. Uzun saçlari vardir kadinin. Yumusak olur, güzel kokar. Kadinin hasi saçlarini ne zaman toplayacagini,ne zaman salacagini bilir. Kadina yarasmaz sogukluk. Gerçek bir kadin göbek atmayi,gerdan kirmayi iyi becerir; ama öyle her yerde masalarin üstüne çikip oynamaz. Havasinda oldu mu, bir oynadi mi,herkes onu izler.

Kadin korunmayi sever, ama korunmaya muhtaç olmaz. Erkekler korumayi severler, ama yine de güçsüz, zavalli kadinlardan hoslanmazlar.Güçlü kadindan ise çekinirler, ona yanasamazlar. Kadinin hasi bu dengeyi kurmayi bilir; gücünü erkegin gözüne gözüne sokmaz.

Has kadina naz da yakisir, kapris de. Öyle tatli, öyle kivamli naz eder ki, onun nazini erkek zevkle çeker. Gerçek bir kadin siir gibi olur, mey gibi olur, ömür gibi olur..

Can DÜNDAR
NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla