Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-11-2006, 23:22   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
1,5 Saatte Kepçe Kulaklara Düzeltme ...

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda uygulanan bir yöntemle kepçe kulaklar 1.5 saatlik bir operasyonla düzeltiliyor.

Son yıllarda kepçe kulakların düzeltilmesi konusunda kliniklerine başvurularda artış olduğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Cüneyt Özek, "Şu anda yılda 20-25 kadar kepçe kulak ameliyatı yapıyoruz.

Estetik cerrahi denilince akla ilk olarak; burun düzeltme, yağ emme, göğüs küçültme, büyütme ve toparlama, karın germe ve yüzde yapılan bir takım gençleştirici operasyonlar gelir. Estetik cerrahların çoğunlukla uğraştıkları konular bunlardır.

Bunların yanısıra çocukluk çağından itibaren kadın erkek ayrımı olmaksızın insanların kompleks haline getirdikleri, okul döneminde arkadaşları tarafından dalga geçilme sebebi olan ve ileri yaşlarda bile, özellikle bayanların saçlarını toplamasına veya kısa kestirmesine engel yaratan estetik bir deformite de kepçe kulaktır" dedi.

Kliniklerinde erkek ve bayanlara eşit oranda kepçe kulak ameliyatı yaptıklarını kaydeden Doç.Dr.Özek, "Normalde kulak, kafayla, kadınlarda 21, erkeklerde 25 derecelik bir açı yapar. Bunun üstünde bir açılanma kulakların önden veya arkadan bakışta daha belirgin olarak görünmesine, yani kepçeleşmeye sebep olur. Diğer bir ölçümle de kafa-kulak kenarı arasıdaki mesafe 1,5.-2 santimdir bundan fazla mesafe olması yine kepçe kulağa neden olur.

Kepçe kulakta üç tane karakteristik sorun vardır bunlar; kulak üst tarafındaki oyuğun oluşmaması veya belirgin olmaması, kıkırdak fazlalığı, kulak içi açılanmanın normalden fazla olmasıdır. Bu sorunların derecesine göre kulakların açılanması veya bir başka deyimle kepçeleşmesi belirgin hale gelir" diye konuştu.

Kepçe kulakların tek tedavisinin cerrahi olduğunu kaydeden Doç.Dr.Özek, şöyle devam etti:"Üç yaşına gelindiğinde kulak yetişkin boyutunun yüzde 85'ine erişir. Bu yaştan sonra cerrahi müdahale mümkündür çünkü kulağın olgunlaşması büyük ölçüde tamamlanmıştır. Çocuğun ilkokula başlaması ve sosyalleşmesi ile kulaklarının kepçe olması arkadaşları arasında alay konusu haline gelir ve psikolojik travma yaratır. Bu yüzden bu operasyonlar için en ideal dönem 3 yaş ile çocuğun ilkokula başlama arasındaki çağdır. Ancak bunun dışında her yaş grubunda bu ameliyatlar uygulanabilmektedir." dedi.

Kepçe kulak ameliyatlarının 1,5-2 saat sürdüğünü, lokal veya genel anestezi altında yapıldığını kaydeden Doç.Dr.Özek, "Kepçe kulak ameliyatları son derece üst düzey teknik beceri ve bilgi gerektiren operasyonlardır. Hiçbir kepçe kulak diğerine benzemez ve her duruma göre değişik bir teknik kullanmak gerekebilir. Bunun için de bu operasyonların estetik cerrahi eğitimi almış kişiler tarafından yapılması uygundur" dedi.
__________________
NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla