Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-11-2006, 12:52   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Sakatlanınca sekebilen robot

ABD’de geliştirilen bir robot, vücudundaki değişimleri hissederek alternatif hareket stratejileri yürütebiliyor.

Click the image to open in full size.

İnsanlar ayakları sakatlandığında, sekerek yürüyor. Artık bir robot da sakatlığını farkedip sekmeyi akıl edebiliyor. ABD’nin önde gelen araştırma kurumu Cornell Üniversitesi uzmanlarının geliştirdiği 4 ayaklı robot, vücudunda meydana gelen bir sorunu farkedebiliyor ve bacağındaki arızaya karşın yoluna nasıl devam edebileceğini programlayabiliyor.

Araştırmayı yürüten Hod Lipson, robotların gelecekte günlük hayatta yer alması için çevre koşullarına uyum yeteneği kazanması gerektiğinin altını çiziyor. Cornell Üniversitesi robotunun her bir ekleminde hareket ve açı sensörleri bulunuyor. Robotu çalıştıran yazılım, bu sensörlerden gelen verileri işliyor ve hareketin çevre konumuna yönelik bir algoritma oluşturuyor. Sensörlerden mevcut modelin değiştirecek veri ulaşırsa, yazılım yeni duruma göre yine bir model oluşturuyor.

Robotun, örneğin, motorunda bir arıza çıktığında robot arıza öncesi rotasını sürdürmek için yeni bir yol buluyor. Lipson, robotu sınamak için robot’un bacaklarından birini kısalttı ve tepkisi gözlemledi. Robot, yürüme ritmini değiştirerek yoluna devam ediyor. Mevcut robot teknolojilerinde, robotlar değişmeyen bir çevrede hareket edecek şekilde tasarlanıyorlar. Çevre koşullarına uyum ve değişen şartlara göre hareket değiştirme yetisi robot teknolojilerinde henüz emekleme devresinde.


Kaynak: NTVMSNBC.COM
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla