Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-11-2006, 17:07   #1
özgür_1903
Kıdemli Kartal
 
özgür_1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yüz yıllık gurur.. Yüz yıllık rüya..

Beşiktaş taraftarı ressam Nihat Evren Derman, "YÜZ YILLIK GURUR YÜZ YILLIK RÜYA.. BEŞİKTAŞ JK.." adlı tablosunun basım ve yayım haklarını, Beşiktaş Kulübü'ne devretti. Böylece, Türkiye’de ilk kez bir yağlıboya resim çalışmasının telif hakları bir spor kulübüne devredilmiş oldu.
Ressam Derman, konuyla ilgili Ligtv.com.tr'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Her Beşiktaşlının gönlünde Beşiktaş İnönü stadının yeri ayrıdır. Yalnızca Beşiktaşlıları değil, estetik duygusuna sahip olan, göz kültürü gelişmiş hiçbir insan o stadın yanından geçerken duyarsız kalamaz. Anıtsallığından daha çok estetiği ve bulunduğu konum ile olan uyumu kendisine hayran bıraktırmaya yeter. Mimarisi insanı hipnotize edercesine kendisine bağlar, gözlerinizi alamazsınız dakikalarca. Beşiktaş’ lı taraftarların olmadığı anlarda çiçeksiz bir vazo gibidir İnönü Stadı. Boğaziçi’nden suyunu alan, toprağı yemyeşil ama çiçeği olmayan antika bir vazoya benzer. Bazen haftada bir bazen de iki haftada bir çiçekler açar. Bazı haftalar onbin, yirmibin çoğu zaman da otuz-otuzbeşbin siyah beyaz ve az da olsa kırmızı çiçekler olur bu vazoda. Karda kışta, soğukta-sıcakta, her mevsim cıvıl cıvıldır."
"Beşiktaş taraftarlarının maç günleri o stat içinde yarattığı o muhteşem teatral gösteri taraflı tarafsız herkesi büyülemiştir. Taraftarlarımızın esprileri, duyarlılığı, yaratıcılığı ve özellikle vefakarlığı yalnızca biz Türkiye’de ki futbol severleri değil, o gösteriyi seyreden diğer ülkelerdeki futbol severleri de kendilerine hayran bırakmıştır."
"Kendisini resim sanatına adamış Beşiktaş orijinli bir sanatçı olarak; bu estetik harikası stada ve taraftarlarımızın sergilediği benzersiz gösteriye duyarsız kalmam mümkün değildi."
“YÜZ YILLIK GURUR, YÜZ YILLIK RÜYA… BEŞİKTAŞ JK” Türk resim sanatında klasik üslupta yorumlanmış sportif içerikli ilk ve tek yağlıboya resimdir."
"Bu tablo, Türk resim sanatında klasik üslupta yorumlanmış sportif içerikli ilk ve tek yağlıboya resimdir. Yapmış olduğum araştırmalara göre sportif içerikli ilk resim Abidin DİNO tarafından 1948 Londra Olimpiyatları döneminde yapılmış; ama klasik üslupta yapılan sportif içerikli ilk resim “YÜZ YILLIK GURUR, YÜZ YILLIK RÜYA… BEŞİKTAŞ JK” dır."
"Resmi ikonografik açıdan incelediğimizde salt sportif içerikli bir resim diyemeyiz. Sportif içeriğinin dışında belgesel bir niteliğe de sahip olduğunu görüyoruz. Bunun dışında özellikle figürlerde ki ekspresif ve romantik etki dikkat çekmektedir."
"Beşiktaş futbol takımı, Beşiktaş taraftarları, dünyanın görsel açıdan en estetik stadı olarak bilinen Beşiktaş İnönü Stadyumu ve Beşiktaş’ın Yüzüncü Yılı anısına yapılan Türk resim sanatında ilk ve tek tablo olan “YÜZ YILLIK GURUR, YÜZ YILLIK RÜYA… BEŞİKTAŞ JK” tüm kurgusuyla ve kompozisyonuyla tamamen orijinal bir eserdir."
"Tasarım, araştırma-inceleme, yapım ve sunum aşaması yaklaşık olarak bir buçuk yıl sürmüştür. İkibinaltı Eylül’ünde tamamladığım 60 cm.* 110 cm. boyutlarındaki tual üzeri yağlıboya çalışmamı Beşiktaş’ın kurucularına, Beşiktaş’a hizmet edenlere ve edecek olanlara, dünyaya adını duyuran eşsiz Beşiktaş taraftarlarına ve Beşiktaş’a gönül vermiş tüm dostlara ithaf ediyorum."
Nihat Evren Derman, tablonun ikonografik (Resim, heykel ve diğer plastik sanatların meydana getirdikleri tasvirleri inceleyen bilim) açıdan ele alındığında vurgulanmak istenenleri ise şöyle sıraladı:

a) Beşiktaş İnönü Stadının görkemli mimarisi,
b) Beşiktaş taraftarının yarattığı sıra dışı atmosfer,
c) Dolmabahçe Camii ve Dolmabahçe Saat Kulesi gibi Beşiktaş semtinin ikonu haline gelmiş tarihi mekanlar,
d)Beşiktaş Futbol Takımı’nın yüzüncü yılında elde ettiği 3-1’lik Dinamo Kiev zaferindeki atılan üçüncü golden sonra taraftarların ve futbolcuların sevinç gösterisi,
e) Özellikle yüzüncü yılımızdaki kazanılan başarılarda büyük katkısı olan ve tüm Bjk camiası tarafından benimsenen, Bjk’ de sembol haline gelmiş futbolcular kompozisyonda yer almıştır.
Derman sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yüzüncü yılda yaşanmış hangi zaferin taraftarların gönlünde taht kurduğunu merak ettim. 3–1’lik Dinamo Kiev galibiyeti ile Galatasaray ile oynayıp 1–0 kazandığımız şampiyonluk maçımız en unutulmaz maçlar olarak anılıyordu. Tercihimi D.Kiev’den yana kullandım. Beşiktaş’ın UEFA Kupası’nda bir Avrupa devi karşısında elde ettiği enternasyonal başarısını ölümsüzleştirmeye karar verdim."
"Beşiktaş’ımızın attığı üçüncü golden sonraki gol sevincini anlatan resimde, taraftarlardaki sevinç, coşku ve stattaki sıra dışı atmosfer göze çarpmaktadır."
"Resmi ikonografik açıdan incelediğimizde salt sportif içerikli bir resim diyemeyiz. Sportif içeriğinin dışında belgesel bir niteliğe sahip olduğunu görüyoruz. Bunun dışında özellikle figürlerde ki ekspresif ve romantik etki dikkat çekmektedir.”
"Resimde, maçta atılan üçüncü golün dakikasını skorboard da, aynı anda yerel saati de Dolmabahçe Saat Kulesi’nden görebiliyoruz. Bunun yanında gökyüzündeki renklerin de siyah-beyaz-kırmızı tonlarında olması ve kartal çağrışımlı bulut resimdeki ekspresif etkiyi kuvvetlendirmektedir."
__________________
iLk ÇıĞLıĞıM SoN NeFeSiM TeK AşKıM BEŞİKTAŞ'ım....
HeRşEyİn BiR sOnU vAr AmA BEŞİKTAŞ SeVgİsİnİn AsLa...!
özgür_1903 Ofline