Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-11-2006, 20:32   #1
ferro1903
Banned
 
ferro1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dünyanın En Hızlı Bilgisayarları

Dünyanın en hızlı bilgisayarlarını belirleyen Top 500 Süper Bilgisayar Listesi yenilendi. Listede yer alan bilgisayarların yüzde 47.4'ünün IBM'e ait olduğu açıklandı.

IBM'den yapılan açıklamaya göre, dünyanın en hızlı bilgisayarlarını belirleyen listedeki 500 bilgisayarın 237'sine sahip olan IBM, listedeki yüzde 47.4'lük payı ile ilk sırada yer aldı. IBM, aynı zamanda dünyanın en hızlı birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bilgisayarlarının da üreticisi olarak açıklandı.

Listede yer alan ve ABD'deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda bilimsel araştırmalar için kullanılan IBM Blue Gene/L simli bilgisayar, saniyede 280.6 trilyon işlem gücüyle dünyanın en hızlı bilgisayarı ünvanını sürdürdü. Barcelona'daki Katalonya Teknik Üniversitesi bünyesinde tıp araştırmaları için kullanılan IBM Mare Nostrum isimli bilgisayar ise listeye 5. sıradan girerek, Avrupa'nın en hızlı bilgisayarı olma ünvanını elde etti.

Saniyede yapılan işlem sayısını ölçen Linpack adlı matematiksel hız testine göre oluşturulan Top 500 listesinde, HP yüzde 28'lik oranla ikinci, Silicon Graphics yüzde 8.2'lik oranla üçüncü sırada yer aldı.

1993 yılında başlayan Top 500 Süper Bilgisayar Projesi, kapsamında dünyanın en hızlı bilgisayarları proje yürütücüleri tarafından yılda iki kez açıklanıyor.
__________________
Sponsorumuz İçin Tıklayınız

Forum Kurallari İçin Tıklayınız
ferro1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla