Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-12-2006, 15:38   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
hıçkırık nedir,nasıl giderilir?

Hıçkırık
Nedenler:
Hıçkırık, diyafram sinirinin veya diyaframla bağıntılı herhangi bir organın uyarılması sonucunda oluşur. Bazı hastalıkların bir göstergesi olabileceği gibi, tümüyle sağlıklı kişilerde de oluşabilir. Çok hızlı yemek yerken hava yutan kişilerde sıklıkla görülür. Özellikle yaşlılarda, genellikle de hastalıklardan veya ameliyatlardan sonra sıkça ortaya çıkar.
Pratik çözümler: Soluk elden geldiğince tutularak, diyafram yanıltılır ve yeniden normal soluklanma ritmine dönmesi sağlanır. Buzlu su, limon suyu veya sirke içmekle, gırtlaktaki glottis spazmı çözülebilir. Buruna bir tutam enfiye veya karabiber çekildiğinde oluşan hapşırık ardından gelen şok soluklanma, diyafram kaslarını etkileyerek, yeniden normal soluklanma ritmine dönülmesini sağlar. 2-3 adet kesme şeker veya 1 kahve kaşığı tuz yemek de olumlu sonuç verebilir. Aç karnına birkaç karanfil çiğnemek, özellikle yaşlılarda iyi sonuç verir.
Önlemler: Yemek yerken acele edilmemeli ve konuşulmamalıdır. Genelde yavaş konuşmaya özen gösterilmelidir. Meşrubatlar kesinlikle şişeden içilmemeli, aç karnına alkol ve sigara kullanılmamalıdır

hıçkırık
Kısa ama hızlı soluklanma ve bunun hemen ardından glottis(gırtlakta ses telleri ve bunların arasındaki bölgeyi kapsayan organ) spazmıyla beliren refleks. Hıçkırıktan sorumlu olan, diyafram hareketlerini düzenleyen diyafram siniridir. Çeşitli etkenler nedeniyle, bu sinir hıçkırığı başlatabilir. Hıçkırık belirli bir süre sonunda sona ermediğinde, genelde eski ev reçeteleri yardımcı olabilir. Soğuk su içmek, bir kaşık şeker yemek veya elden geldiğince soluğu tutmak gibi.
Dereotu tohumu çayı: Dereotu tohumu çayı hıçkırığı kısa sürede sona erdirebilen etkili bir ilaçtır.
Yarım tatlı kaşığı dereotu tohumu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 2-3 dakika demlendikten sonra süzülür ve tatlandırılmadan yudumlanır.
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla