Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-01-2007, 22:31   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Halka açılma girişiminde yatırımcıyı da aldatmışlar

Merkez Grubu, bir süre önce başarısızlıkla sonuçlanan halka arz girişimi sırasında hazırladığı bilanço ve sirkülerlerde de yatırımcıları kandırmaya çalıştı. Merkez Grubu, halka arz öncesindeki dökümanlarda atv’nin isim hakkı ile Samandıra’daki matbaanın satılacağına yönelik hiçbir bilgiye yer vermedi.

SABAH Gazetesi ve atv’yi yayınlayan çatı şirket konumundaki Merkez Grubu’nun, halka arz öncesi hazırladığı bilançolarında, gazetenin Samandıra’daki baskı tesisleri ile atv isim hakkının satışı ile ilgili ayrıntılara yer vermediği ortaya çıktı. Merkez Grubu’nun, Sabah ve atv dahil bünyesinde bulundurduğu şirketleri Merkez Yayın Holding çatısı altında halka açmak için 2006 yılı ilk ayına ilişkin hazırladığı ara dönem bilançosunda grubun en büyük gelir kalemleri arasında olmasına karşın baskı tesislerine rastlanmadı.

TMSF AÇIKLAMASI İLE ANLAŞILDI: Merkez Grubu’nun halka arz öncesi şirketin mevcut durumunun ortaya konulması ve yatırımcıların da bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanıp SPK’ya da sunulmak üzere olan söz konusu bilançolarda yer almamasına karşın, geçtiğimiz günlerde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), "Sabah Gazetesi’nin Samandıra’daki baskı tesislerinin" satılacağı yolundaki açıklaması kamuoyunun bilgilenmesini sağladı. TMSF’nin söz konusu açıklamasına göre, Merkez Grubu’nun Samandıra’daki baskı tesisleri, üzerinde Halkbank’ın ipoteği bulunması nedeniyle 41 milyon dolar muhammen bedelle satılacak ve buradan sağlanan gelirin 20 milyon doları Halkbank’a ödenmesi gerekiyor. Bu açıklama ile Merkez Grubu’nun halka açılmak üzere hazırladığı, 2006 ara dönem bilançosunda hiç değinmediği Samandıra’daki baskı tesislerinin durumu da açıklığa kavuşmuş oldu.

atv LOGO SATIŞI DA YOK: Merkez Grubu’nun, bilançolarında ve halka arz sirkülerinde, çatısı altında bulunan ve borçları nedeniyle üzerinde Vakfıbank ipoteği bulunan atv logosu ile ilgili de söz konusu bilgilere yer vermediği dikkat çekti. Bilindiği gibi, atv logosu da 100 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkarılmış durumda. Normal olarak halka açılacak MerkezYayın Holding’in bilançosunda, küçük veya büyük her yatırımcı, üzerinde ipotek bulunan Sabah matbaasının satışından aktarılacak 20 milyon doların ve atv logosunun satışından ortaya çıkacak minimum 100 milyon YTL’lik kaynağı görmek isteyecektir ve bu da hakkıdır. Ancak yatırımcıyı da bilgilendirmeyi amaçlayan söz konusu bilançolarda bu tür bilgilere rastlamak mümkün olmadı.

ANALİST RAPORU FARKLI: Fakat Merkez Grubu ara dönem bilançosunda yapılmayanların küçük bir kısmı, halka arz için özel olarak hazırlanan Eylül 2006 tarihli bir analist raporunda işlenmesi dikkat çekiyor. Söz konusu analist raporunda, Merkez Yayın Holding ile ilgili değerlendirme yapılırken, Merkez Grubu’nun beş tane baskı tesisi olduğundan sözediliyor. Bu tür bir ayrıntı ile Merkez Yayın hisselerini alacak bazı gruplara, farklı bilgi aktarma gereği duyulmuş olabileceği yorumları yapılıyor.

KÜÇÜK YATIRIMCININ DURUMU: Aslında TMSF’nin açıklaması, halka açılmış olsaydı Merkez Yayın Holding hisselerinden alan küçük yatırımcının ikinci kez yanlış veya eksik bilgilendirme yüzünden büyük zarara uğrayacağının da açık göstergesiydi. Keza daha önce de İMKB’den Sabah hisseleri alan küçük yatırımcı büyük hüsran yaşamıştı. Küçük yatırımcının mağduriyeti, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Yönetim Kurulu’nun, bundan önce Merkez Grubu ile ilgili olarak çıkan yayınları da dikkate alarak, Sabah Gazetesi ve atv’yi yayınlayan çatı şirket durumundaki Merkez Yayın Holding’in halka arzını durdurması ile önlenmişti.
__________________
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla