Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-01-2007, 17:47   #1
odin
B J K
 
odin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Lightbulb en iyi XP AYARLARI...

Sadece XP sisteminin konfigürasyonunu en iyi şekilde yapan kullanıcılar,güncel işletim sisteminin çok sayıda fonksiyonundan yararlanabilir ve doymak bilmeyen kaynak açlığını minimuma düşürebilirler.

İlk bakışta Windows XP de ayarlanması gereken bir şey göze çarpmaz.İşletim sistemi çok iyi görünür,kullanımı etkilidir ve hepsinden önemlisi sağlamdır.Ancak kabuğunun altında kısa bir süre bakıldığında söz konusu tüm bu özelliklerin aslında söz konusu tüm bu özelliklerin aslında ne kadar pahalıya patladığı fark edilebilir.Sistemin açılışı gittikçe yavaşlamaya başlar,görsel eklentiler sistem kaynaklarını sömürürler ve doymak bilmeyen bellek açlığının kullanıcı dostluğu ile ilgisi yoktur.Ancak kaderinize boyun eğmek yerine bizim ipuçlarımızı uygulayın ve kötürüm işletim sistemini hızlı bir XP yarış atına dönüştürün.

Hız isteyenler bellek alanını boşaltmaları gerekir

Windows XP yi sıfırdan kurmuş olmanız veya daha önceki bir işletim sistemi üzerine yüklemiş olmanız fark etmez.Doğru değişiklikleri yaparak çalışma hızını arttırabilir ve aynı zamanda ihtiyaç duyulan hafıza alanını azaltabilirsiniz.Sadece Hazırda beklet seçeneğini devre dışı bırakarak sabitdisk üzerinde 100 !!! megabyte tan daha büyük bir alanı boşaltabilirsiniz.Bir diğer değişiklik ise sabitdisk erişimini hızlandırır,ücretsiz Microsoft aracı Boot Vis ile XP nin açılması için gereken süreyi yüzde 50 oranında düşürebilir ve kapatmak için de hız arttırıcı seçenekler kullanıma açabilirsiniz.

XP açılış optimizasyonu

Mükemmel bir sistem için,Windows masaüstünü mümkün olan en kısa sürede ekrana getiren temizli bir açılış süreci gereklidir.Burada bir dizi fonksiyon kullanabilirsiniz.

Açılış menüsü 30 saniye çok değil mi? 10 saniye yeterlidir!

Bir çok kullanıcı sabit disklerinde sadece Windows XP değil aynı zamanda Windows Me gibi ikinci bir işletim sistemine sahiptirler.Bu nedenle bilgisayarınız,hangi işletim sisteminde çalışmak istediğinizi öğrenmek ve yüklü olan işletim sistemleri arasında seçim yapmanız için bir açılış menüsü ekrana getirir.

Bu açılış menüsü,varsayılan olarak belirlenen öğeyi açıldıktan 30 saniye sonra otomatik olarak çalıştıracak şekilde ayarlanmıştır.Bu bekleme süresi oldukça uzun olduğu için değerin ciddi bir şekilde düşürülmesi tavsiye edilir.

1-Başlat/Denetim masası komutunu çalıştırın, Performans ve Bakım kategorisinin bağlantısına ve Sistem simgesine tıklayın.Şayet Denetim Masası nın klasik görünümünü kullanıyorsanız Sistem simgesine iki kere tıklamanız yeterli olacaktır.

2-Şimdi gelişmiş kartını etkinleştirin ve Başlangıç ve Kurtarma başlığı altında bulunan Ayarlar düğmesine tıklayın.

3-İşletim sistemleri listesini gösterme süresi Sistem Başlangıcı bölümünde standart olarak 30 saniyeye ayarlanmıştır.Bu süreyi ok düğmelerini kullanarak 10 saniye olarak değiştirebilirsiniz.

4-Yaptığınız değişikliklerin uygulanması için iki kere Tamam düğmesine tıklayın ve biraz önce kazandığınız zamanı kontrol etmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Bunun haricinde açılış menüsünü tamamen kapatmanız da mümkündür. Bunun için 3.adımdaki işletim sistemleri listesini gösterme süresi seçeneğindeki işareti kaldırmanız yeterli olacaktır.Ve eğer ileride başka işletim sistemi ile çalışmak isterseniz söz konusu seçeneği tekrar işaretlemeli bilgisayarı yeniden başlatmalı ve ekrana gelecek açılış menüsünden uygun seçeneği işaretlemelisiniz.

Windows açılış logosu güzel ancak tamamen gereksiz

XP nin yeni olduğu zamanlarda,sistem açılışı sırasında hareketli bir logonun ekrana gelmesi ve yeşil adım göstergesini takip etmek eğlencelidir.Bu arada söz konusu özellik de açılış süresini arttıran etkenler arasında yer alıyor.Tavsiyemiz bu logoyu kapatmanız yönünde olacaktır.

1-Başlat/Bilgisayarım komutunu çalıştırın.Sistem özelliklerine ulaşmak için pencerenin solundaki bölmede Sistem Görevleri başlığı altında bulunan Sistem bilgisini görüntüle bağlantısına tıklayın.

2-Gelişmiş kartını etkinleştirin ve Başlangıç ve kurtarma başlığı altında bulunan Ayarlar düğmesine tıklayın.

3-Direkt olarak Boot.ini dosyasına ulaşmak için Sistem Başlangıcı başlığı altında bulunan Düzenle düğmesine tıklayın.

4-Sonunda /fastdetect parametresinin bulunduğu satırı aratın ve ek olarak /noguiboot parametresini girin.Komut satırı olarak aşağıdaki gibi görünmelidir:

/fastdetect /noguiboot.

5-Yaptığınız değişiklikleri Dosya / kaydet komutunu kullanarak kaydedin.Son olarak hızlı bir açılış sürecinin keyfini sürmek için bilgisayarı yeniden başlatın.

Ağ kartı açılış sürecini yavaşlatıyor.Windows XP yi kandırın

Veri okyanusunda sörf yapmak için DSL teknolojisini kullananlar bilgisayarlarında yerel bir ağa dahil olmasalar bile bir ağ kartı bulundurmak zorundalar.Ancak çok kullanıcı söz konusu ek bileşenin XP açılışını yavaşlattığını bilirler.Windows XP (hem home hem pro)kendisini ağ ortamları için bir işletim sistemi olarak tanımladığından dolayı bilgisayara takılı ağ kartlarına açılış sırasında bir IP adresi atamaya çalışır.192.168.100.100 şablonuna uygun olarak atanan bu IP adresi ağda çalışan bir bilgisayarın plakası gibidir ve bir çalışma grubu içerisinde tanımlanmasını sağlar.Söz konusu IP atama denemesini atlamak için XP yi ağ kartlarının IP adresinin kullanıcı tarafından belirlendiği bir ağa dahil olduğuna inandırmalısınız.Ancak çok sayıda bilgisayarın birbirine bağlı olarak çalıştığı kullanıcılar bu ipucunu kullanmamalıdır.

1-Başlat/bilgisayarım komutunu çalıştırın ve buradaki Ağ Bağlantılarım bağlantısına tıklayın.

2-Ağ görevleri başlığı altında bulunan Ağ bağlantılarını görüntüle bağlantısına tıklayarak takılı tüm aygıtların ve hazırlanmış çevirmeli ağ bağlantılarının listelenmesi sağlayın.

3-Farenin sağ tuşunu kullanarak ağ bağlantısı simgesine tıklayın ve ekrana gelen nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın.

4-Bu bağlantı aşağıdaki öğeleri kullanır listesinde Internet İletişim Kuralları (TCP/IP)öğesini bulun.

5-TCP/IP iletişim protokolüne ait bu öğeyi üzerine tıklayarak seçin ve daha sonra ayarlarını değiştirmek için Özellikler düğmesine tıklayın.

6-Ekrana gelen penceredeki Genel kartında bulunan Aşağıdaki IP adresini kullan seçeneğini işaretleyin ve 192.168.100.100 sayı dizisini girin.Aynı kart üzerinde bulunan alt ağ maskesi değeri ise kutuya tıklandığı zaman otomatik olarak doldurulacaktır.

7-Bu iletişim penceresini Tamam ve Kapat düğmelerine tıklayarak kapatın.Ancak yaptığınız değişiklikler sistem yeniden başlatıldıktan sonra etkin olacaktır.

Bilgi:IP adresi girilirken ilk iki sayı dizisi için 192 ve 168 ifadelerinin kesinlikle kullanılması gereklidir.

Otomatik Başlangıç ancak kullanıcı kontrolünde anlamlıdır.

Windows 98 ve Me gibi XP de programları açılış sonrasında otomatik olarak çalıştırma fonksiyonuna sahiptir.Bu fonksiyon bir antivirüs programının çalışması için oldukça yardımcı olurken XP açılış süresinin uzamasına neden olur.

1-Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencereye ‘msconfig’ yazın.

2-Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı penceresindeki Başlangıç kartı üzerinde sistem açılışında otomatik olarak çalıştırılan programların listesini bulabilirsiniz.

3-İhtiyaç duymadığınız uygulamaların çalıştırılmasını engellemek için işaretlerini kaldırmanız yeterli olacaktır.Pencereyi Uygula ve Kapat düğmelerini kullanarak kapattıktan sonra ekrana gelen sistemin kapatılıp çalıştırılması isteğini ise Yeniden Başlat düğmesine tıklayarak onaylayın.

Dikkat! Sisteme ait bileşenlerin devre dışı bırakılması hataların oluşmasına neden olabilir.Bir sistem başlangıç elemanını kapatmadan önce hangi programa ait olduğunu kontrol etmelisiniz.Bunun için program isminin bulunduğu komut sütununa bakmak genellikle yeterli olacaktır.Eğer emin değilseniz bırakın çalışsın!

Açılış hızının otomatik optimizasyonu

Microsoft,Boot Vis ile XP nin açılış sırasındaki davranışlarını iyileştirebileceğiniz özel bir aracı kullanıma sunuyor.

1-Programı başlangıçtan sonra File/New komutunu çalıştırın ve bilgisayarı yeniden başlatarak tüm açılış sürecini incelemek için ‘Next Boot+ Drivers Trace’ üzerine tıklayın.

2-Boot Vis,sistem yeniden açıldıktan sonra açılış parametrelerinin durumunu grafiksel olarak ekrana getirecektir.Buradaki en önemli değerler,sistemin hızını düşüren en büyük engeller ve gerekli açılış süresi hakkında bilgi veren ‘Dricer Delay’ve Boot Activity parametreleridir.



3-Sistemin performans ayarlarını otomatik olarak yapmak için Trace menüsündeki Optimize System komutunu çalıştırın.Sistem yeniden başlatıldıktan sonra aracın tüm açılış dosyalarını düzenlemesi dakikalarca sürebilir.

4-Eğer sistemin önceki ve sonraki durumunu arasında karşılaştırma yapmak istiyorsanız ilk adım anlatılan işlemleri tekrarlayın.Artık Boot Activity başlığı altında ekrana gelen değerler çok daha düşük olmalı.

Fondaki beyaz bulutlar güzel görünüyor ancak çok güç harcıyorlar

Xp arayüzünün mükemmel göründüğünü itiraf etmeliyiz,ancak bu görsel ziyafet sistem kaynaklarının sırtına ağır bir yük bindiriyor.

1-Farenin sağ düğmesini kullanarak masaüstündeki boş bir alana tıklayın ve Özellikler komutunu çalıştırın.

2-Tema kartındaki Farklı Kaydet düğmesinin yanında bulunan ok simgesine tıklayın ve açılan menüdeki Windows Klasik öğesini seçin.

3-Biraz önce seçtiğiniz temayı etkinleştirmek için Uygula ve Tamam düğmelerine sırasıyla tıklayın.

4-Başlat/Bilgisayarım komutunu çalıştırın ve Sistem Bilgisini Görüntüle bağlantısına tıkladıktan sonra ekrana gelen Gelişmiş kartını etkinleştirin.

5-Performans Seçenekleri penceresine ulaşmak için Performans başlığı altındaki Ayarlar düğmesine tıklayın.

6-Görsel Efektler kartında bulunan ‘En iyi performans için ayarla’seçeneğini işaretleyebilir veya Özel seçeneğini etkinleştirerek kullanmak istemediğiniz özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz.

7-Son olarak daha önce de olduğu gibi Uygula ve iki kere de Tamam düğmelerine tıklayın.

Artık sadece Başlat menüsü XP etkisinde görünüyor.Eğer bu menünün de eski versiyonlarındaki gibi görünmesini istiyorsanız,Başlat düğmesine sağ tuşla tıklayın,nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın ve Başlat Menüsü kartındaki ‘Klasik Başlat menüsü’ seçeneğini işaretleyin.

Sabitdisk içeriğine hızlı erişim:Gizli bir fonksiyonu kullanın!

Tecrübeli kullanıcılar sabit diske erişmek istedikleri zaman Windows Gezgini veya Bilgisayarım simgelerini kullanmak yerine masaüstünde oluşturdukları sürücü kısayollarını tercih ederler.Başlat menüsünü kullanarak Bilgisayarım penceresini görüntüleyin ve istediğiniz sürücü simgesini farenin sol düğmesini kullanarak masaüstüne taşıyın.

Sürücü simgelerinin ve klasörlerin direkt olarak görev çubuğuna eklenmesini ve içeriklerine tek bir fare tıklaması ile erişilmesini mümkün kılan gizli bir Windows fonksiyonunu kullanmak daha kolay bir çözüm olacaktır.

1-Bilgisayarım penceresini açın ve istediğiniz sürücü simgesini farenin sağ düğmesini bırakmadan görev çubuğuna taşıyın.

2-Saydamlaşan simge görünmez olduğu zaman farenin düğmesini bırakın.

3-İkili ok simgesine tıklandığı zaman sürücü içerisinde bulunan tüm klasör ve dosyalara ulaşmanızı mümkün kılan bir menü açılır.

4-Anlatılan yönetimi kullanarak içeriklerine tek bir fare tıklaması ile ulaşmak istediğiniz herhangi bir klasörü de başlat çubuğuna ekleyebilirsiniz.Eğer bu fonksiyonun devre dışı bırakılması gerekiyorsa farenin sağ düğmesini kullanarak başlat çubuğuna tıklayın ve Araç Çubukları alt menüsünde oluşturduğunuz klasör ile ilgili olarak bulunan ifadenin üzerine tıklayın.

Turbo sabitdisk ve CD-ROM: DMA m****u etkinleştirme zamanı

Modern sabitdiskler ve CD-Rom sürücüleri hızı hissedilir derecede yüksek olan DMA m****u desteklerler.

1-Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın,Performans ve Bakım bağlantısına ve daha sonra da Sistem simgesine tıklayın.

2-Donanım kartını etkinleştirin ve üzerinde bulunan Aygıt Yöneticisi düğmesine tıklayın.

3-Aygıt Yöneticisi penceresinde ‘IDE ATA/ATAPI Denetleyici’ öğesini arayın ve içerdiği listeyi görüntülemek için önündeki artı simgesine tıklayın.

4-Burada ‘Birincil IDE Kanalı’ ve ‘İkincil IDE Kanalı’ öğeleri bulunur.Farenin sağ düğmesini kullanarak bu ifadeden ilkini üzerine tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın.

5-Gelişmiş Ayarlar kartı üzerinde bulunan Aktarım Modu açılır listesindeki ‘DMA kullanılabiliyorsa’ seçeneği işaretleyin.

6-Yaptığınız değişikliği Tamam düğmesine tıklayarak onaylayın.Daha sonra ‘İkincil IDE Kanalı’ öğesini seçin ve biraz önceki işlemlerin aynısını,bilgisayarınızı yeniden başlatmadan uygulayın.

Artık XP casus fonksiyonlarının önüne geçebilirsiniz

İlk Sistem Kontrolü

Çalıştırdıktan sonra aracın PC nizdeki hangi fonksiyonların devre dışı olduğunu bulması için Seçenekler menüsündeki ‘Kontrol Sistem Durumu’ komutunu çalıştırın.

Genel Ayarlar

32 farklı ayar ile uğraşmak istemeyenler en azından daha büyük casus fonksiyonlarını otomatik olarak devre dışı bırakmak için Seçenekler menüsündeki Ayarlama Önerimiz komutunu kullanabilirsiniz.

Manuel konfigürasyon

Fare imlecini bir öğe üzerine taşıyın,pencerenin alt kısmındaki açıklamaları okuyun işaretlemek için komutun üzerine tıklayın ve son olarak yaptığınız değişiklikleri Apply Settings düğmesine tıklayarak onaylayın.

İşletim sisteminin açılışını ve çalışma sırasındaki davranışlarını optimize ettikten sonra sıra Windows XP’nin kapanışı için performans arttırıcı ipuçlarına geldi.Sonuç olarak hızlı sorunsuz bir kapanma en azından süratli bir açılış kadar önemlidir.

Hazırda Beklet modu,Beklemede m****dan neden daha etkilidir?

Başlat/Bilgisayar Kapat komutu ile ekrana gelen penceredeki ‘Beklemede’düğmesi [Shift] tuşuna basıldığı zaman Hazırda Beklet olarak değişecektir.Bilgisayar,bu düğmeye tıkladığı zaman da,ancak büyük bir farkla,derin bir uyku m****a geçer.Bu durumda bilgisayar tamamen kapatılır.Buna rağmen bilgisayarı yeniden açtığınız zaman biraz önce kaldırdığınız yerden çalışmaya devam edebilirsinizin arkasındaki neden,Hazırda Beklet m****a geçildiği andaki tüm bilgilerin kaydedilmesi ve sistem yeniden açıldığı zaman geri yüklenmesidir.Bu özelliği tüm bilgisayarlar desteklemezler.

Bürodan ayrıldığınızda:Bilgisayarı tek tıklama ile kilitlemek

PC nizin başından kısa bir süre ayrılmak zorundaysanız,bilgisayarınızı tamamen kapatmanız gerekmez.Microsoft,bilgisayarınızı bir kısayol üzerine iki kere tıklayarak kilitlemenizi sağlayan bir ipucunu Windows XP web sayfasında yayınlıyor.

1-Masaüstündeki boş bir alana farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve ekrana gelen nesne menüsündeki Yeni/Kısayol komutunu çalıştırın.

2-Kısayol Oluştur penceresindeki ‘Öğenin konumunu yazın’kutusuna aşağıdaki ifadeyi girin ve İleri düğmesine tıklayın:

Rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation

3-Son olarak hazırladığınız kısayol için,’Kilitle’gibi işlevini açıklayan bir isim girin ve kısayol oluşturma sihirbazını Son düğmesine tıklayarak kapatın.

Küçük bir oka tıklamak sistemin hızlı kapanmasını nasıl sağlar?

Birçok kullanıcının karşılaştığı,bilgisayarın kapanması sırasındaki bekleme sorunu gizli bir protokol fonksiyonundan kaynaklanmaktadır.Söz konusu fonksiyonların kapatılması da söz konusu sorunun atlatılması için yardımcı olabilir.

‘Başlangıç ve Kurtarma’iletişim penceresindeki Hata Ayıklama Bilgisi Yaz başlığı altında bulunan açılır listeden ‘Yok’ seçeneğini işaretleyin.Yaptığınız değişikliklerin etkin olması için iki kere Tamam düğmesine tıklayarak açık olan tüm pencereleri kapatın.

Kapanma ile ilgili tüm fonksiyonlar

Oturumu Kapat,Bilgisayarı Kapat,Yeniden Başlat,Bekleme konumuna geçmek gibi işlemleri tek tıklama ile yerine getirmek.Bu kullanım konforunu ücretsiz olarak dağıtılan Power Off 3.0.0.15( face=Times New Roman color=#0000ff
http://users.pandora.be/jbosman/pwroff30.zip) programı sağlıyor.Dosyayı kaydettikten ve arşiv dosyasını açtıktan sonra konfigürasyonunu yapmak için ‘poeroff.exe’dosyasına iki kere tıklayın.Hiçbir ağ bilgisayarı kontrol edilmeyeceği için Select Computer altında Local Computer seçilmelidir.Actions başlığı altındaki ‘Logoff’(Oturumu Kapat),’Reboot’(Yeniden Başlat),’Power off’ (Bilgisayarı kapat) ve ‘Standby’(Bekleme) seçenekleri önemlidir.Options altından ise ‘Visible in tray’(Simge,sistem görüntü üzerinde görüntülenecek) ve ‘Allow Cancel’(Programı istediğiniz zaman kapatabilirsiniz)seçeneklerinin işaretlenmesi gereklidir.İşlemin anında çalıştırılması için When altından ise ‘Immediate’seçeneğin seçilmesi gereklidir.Konfigürasyonu tamamladıktan sonra aracın Windows ile beraber otomatik olarak çalışması için Service menüsündeki ‘Create Service’komutunu çalıştırın.Programı ‘Close’komutunu kullanarak kapattıktan sonra XP nin tüm kapanma seçenekleri program simgesine sağ tuşla tıkladığınız zaman karşınıza çıkacaktır.

Maksimum boyutta pencereler

Pencerelerinizin her açılışta olabildiğince büyük görünmesini mi istiyorsunuz?Aşağıdaki adımlar izleyerek bunu gerçekleştirmek hiç sorun değil.

Bir program veya dosya üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın ve açılan alt menüden Özellikler’i seçin.Açılan pencere üzerinde Kısayol kartına geçin.Çalıştır listesinden ‘Ekran kaplamış’(98/Me)ya da ‘Tam Ekran’ (XP) seçeneğini işaretleyin ve yapılan işlemleri Tamam a tıklayarak onaylayın.Program artık her çift tıkladığınızda tam ekran boyutunda çalıştırılır.

‘Gönder’ menüsünü genişletin

Farenin sağ tuşuyla bir dosya üzerine tıkladığınızda özel bir menü açılır.Gönder menüsü üzerine geldiğinizdeyse ‘3,5 Disket’,‘Posta Alıcı’ veya ‘Belgelerim’ gibi kayıtlar görülür.Bu menüyü örneğin dosyaların direkt olarak metin düzenleme programı olan Not Defteri ile görüntülenmesini sağlayan bir kayıt ile genişletebilirsiniz.

F3 fonksiyon tuşuna basın.‘Arama Sonuçları’ penceresi otomatik olarak açılır.‘Ad’ satırına ‘SendTo’ yazın ve ‘Konum’ listesinden ‘Yerel Sabit Sürücüler’ i seçin.Ardından ‘Şimdi Ara’ veya ‘Ara’ üzerine tıklayın.Arama rutini,işlemini sona erdirdiğinde alt pencerede SendTo klasörünü görebilirsiniz.Bu klasörün üzerine çift tıklayarak açın.Eğer halen ‘Arama Sonuçları’ penceresi açık ise ‘Ad’ satırına ‘Notepad’ yazın.Aksi takdirde F3 tuşu ile tekrar arama penceresini açın ve alt pencerede Notepad bağlantısının görülmesi için aramanın sonuçlanmasını bekleyin.Editör simgesine tıklayın ve farenin tuşunu basılı tutarak simgeyi SendTo klasörüne sürükleyin.Her iki pencereyi de kapattıktan sonra herhangi bir dosya üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın.Gönder menüsü üzerine geldiğinizde listeye eklenen Notepad kaydını görebilirsiniz…
odin Ofline   Alıntı ile Cevapla