Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-01-2007, 16:43   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Prof. Dr. Feridun Yenisey

Prof. Dr. Feridun Yenisey, 17 Eylül 1944 tarihinde Muğla'da doğmuştur. İstanbul Avusturya Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girmiş ve 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine Ceza ve Ceza Usul Hukuku kürsüsüne asistan olarak atanmış, 1978 yılında Doktor ve 1983 yılında Doçent ünvanını almış, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Profesörlük kadrosuna atanmıştır.

Prof. Dr. Feridun Yenisey 1990 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Kürsüsüne geçmiştir. 20 Eylül 2001 tarihinde Marmara Üniversitesinden ayrılmış ve Milletlerarası Ceza Hukuku alanında Almanya ve Amerika'da bilimsel araştırmalar yaptıktan sonra, 1 Mayıs 2002 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak atanmıştır. Burada, 17 Ekim 2002 tarihinde resmen açılan "Avrupa Birliği Hukuku ve Amerikan Hukuku Sertifika Programları"nı (Professional Legal Training Center for European Union Law and American Law) kurmuştur.Kansas Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Rice Professör" kürsüsünde "Comparative Criminal Law" dersleri veren Yenisey, South Texas College of Law Üniversitesinin uluslarası hukuk danışmanlığı görevini de yüretmektedir. İdari Görevleri Şunlardır: 1991 - 1997 yılları arasında kurucusu olduğu Marmara Üniversitesi İnsan Hakları Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinin Müdürlüğünü yapmıştır. 1991 - 1997 yılları arasında Marmara Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuştur. 1991 - 1992 yılları arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi kurucu Dekanlığını yapmıştır. Yurt dışında çalışmaları bulunan Yenisey 1979-1980 yılları arasında Viayana Üniversitesinde, 1980, 1982, 1983, 1997, yıllarında Federal Almanya'da, 1993 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde bulunmuştur. 1998-1999 ders yılında ise, Kansas Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ders vermiş ve araştırmalar yapmıştır.

Hakim, savcı, avukat, kolluk mensubu ve hukuk öğrencilerinden oluşan 2000 den fazla kişiye sertifika veren "Hukuk İhtisas Seminerleri", Prof. Dr. Bülent Tahiroğlu ve Prof. Dr. Feridun Yenisey tarafından başlatılan bir girişimdir.

Profesör Yenisey'in çok sayıda Türkçe, İngilizce ve Almanca yayınları vardır. Bunlardan en önemlisi, Hocası Prof. Dr. Nurullah Kunter'in 9. Basıya kadar getirdiği "Muhakeme Hukuku Dalı Olarak Ceza Muhakemesi Hukuku" adlı kitabını yeni basılarla sürdürmesidir.

Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Türk Hukukunun yaşadığı gelişmeyi yansıtan, "Ceza Hukukunun Güncel Kaynakları" başlıklı 4 ciltlik kitabı, bölümler halinde yayınlanmaktadır. İlk Bölüm olan, kolluğu ilgilendiren (AII) cildi yayınlanmıştır.

İstanbul'daki Polis okullarında insan hakları hukuku, ceza hukuku ve ceza usul hukuku dersleri veren Yenisey, Polis Yüksek Okullarının kuruluşunu tasarlayan komisyonda görev almıştır. Jandarma ve Polise yönelik olarak yapılan çok sayıdaki Seminer çalışmalarında Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer ile birlikte hizmet vermiştir.

Kriminolojik anket türünde bilimsel araştırmalar da yapmış olan Yenisey, Max-Planck Enstitüsü ve Tesev tarafından desteklenen, Ceza Adalet Sisteminin işlemesi üzerine Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'le birlikte yaptığı iki araştırma vardır. Bunun dışında British Council tarafından desteklenen, Türkiye'de yakalama ve gözaltına alma uygulamalarının araştırıldığı diğer bir proje 2002 yılında tamamlanmış ve raporun yayınlanması için hazırlıklar sürmektedir.

Prof. Dr. Yenisey Dışişleri Bakanlığına, İnsan Hakları ile ilgili konularda danışmanlık yapmış ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarılarında da komisyon üyesi olarak rol almıştır. Çıkar Amaçlı Örgüt Suçları Hakkındaki Kanun ile, Yakalama Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğini hazırlayan komisyon da üye olarak bulunmuş ve Türk Ceza Kanununun Ön Tasarısıyla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu Tasarısını hazırlayan komisyonda da başkan yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

"Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Avrupa Birliği Hukuku ve Amerikan Hukuku Sertifika Programları" (Professional Legal Training Center for European Union Law and American Law) İcra Direktörlüğü, Mayıs 2002 yılından itibaren Global Hukuk Eğitim Programları Direktörlüğü (IGUL) adını alarak avukat, kolluk ve adliye mensuplarına yönelik hazırladığı etkinlikleri, sürdürmektedir.
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla