Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-01-2007, 16:47   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Prof. Dr. İlhan Arsel

Prof. Dr. İlhan Arsel



Cenevre (Isviçre) Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktorasini yaptiktan sonra, otuz yildan fazla bir sure boyunca üniversite ögretim üyeliginde bulundu; Ankara Hukuk Fakültesinde "Anayasa Hukuku" dersleri verdi. 1960 Ihtilali'nin ardindan yeni bir anayasa tasarisi hazirlamakla görevli on kisilik Istanbul Komisyonu'na, ve daha sonra Kurucu Meclis Öntasarisi'ni olusturan bes kisilik komisyona üye seçildi. 1966 yilinda Cumhurbaskani Cevdet Sunay tarafindan T.B.M.M Senatosuna "Kontenjan Senatörü" olarak atandi. Daha sonra tekrar üniversiteye döndü.

1971 yilinda, merkezi New York'ta bulunan "Inter-University Associate" kurulusuna danisman ve arastirmaci olarak alindi ve bu kurulusun "kronolojik yorum" esasina göre yayinladigi "Constitutions of the Countries of the World" (Dünya Ülkeleri Anayasalari) adli 14 cild'lik yapitin "Türkiye" ve "Belçika" bölümlerini (1971 yili itibariyle) hazirladi. 1975 yilinda, ders vermekte bulundugu Ankara Polis Enstitüsü'nden istifa etti; istifa sebebi, özgür düsünceli bazi ögrencilerin Enstitü'den atilmasi oldu. Enstitü'nün, polis gücünü belirli inançlar ugruna dögüsken olmakta gören zihniyetine karsi bir tepki niteligini tasiyan bu istifadan bir süre sonra, 1977 yilinda Prof. Arsel, Ankara Hukuk Fakültesi'nden de istifa etti. Bu kez istifa sebebi, seriatçi zihniyetin tehlikeli sekilde güçlenmesine karsi suskun kalan Üniversite ögretim üyelerinin yetersizliklerini kamu oyu önünde sergilemek arzusuydu. Bu tarihten itibaren arastirma ve ögretim faaliyetlerine devam etti, ve özellikle şeriat'in olumsuzluklarini ortaya vuran yayimlarda bulundu. Prof. Dr. Ilhan Arsel, serbest düsüncenin Türk fikirsel hayatina kazandirilmasindaki çabalariyla taninmistir.



Eserleri

* Anayasa Hukuku'nun Genel Esaslari (Ankara 1955)
* Civil Litigation in Turkey (Türk - Amerikan Usul Hukuku Kiyaslamasi; Prof. Delmar Karlen ile birlikte. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi ortak yayinlari, Ankara 1957)
* Turk Anayasa Hukuku (Ankara 1959)
* Amerikan Anayasasi ve Federal Yüksek Mahkeme (Ankara 1958)
* Arap Milliyetciligi ve Türkler (Inkilap Kitabevi, 4cü baski, 1987)
* Seriat ve Kadin (Ilk baskisi 1987 yilinda yapilan bu kitab, 1996 yili itibariyle 13 baski, ve altmis binden fazla dagitim yapmistir.)
* Biz Profesörler (Inkilap Kitabevi, 4.cü baski, 1995)
* Aydin ve "Aydin" (Inkilap Kitabevi, 2.ci baski, 1992)
* Teokratik Devlet Anlayisindan Demokratik Devlet Anlayisina (Ilk baski, Ankara Hukuk Fakültesi tarafindan 1975; 2.ci baski 1993)
* Toplumsal Geriliklerimizin Sorumlulari: Din Adamlari (Ilk baski 1977, 2.ci baski 1995)
* Seriat'tan Kissa'lar ve Hikayeler (Istanbul 1966)
* Seriat ve Kölelik (1997)
* Kur'an'daki Kitaplilar
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla