Konu: Coşkun Aral
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-01-2007, 17:42   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Coşkun Aral

Coşkun Aral



1 Mayıs 1956’da Siirt’te doğdu. Sırasıyla 14 Eylül İlkokulu, Oruç Gazi Ortaokulu ve Mecidiyeköy Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı. 1976 yılında Ekonomi ve Politika gazetesinde devam etti.

1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı. Bunu izleyen yıllarda Sipa Ajansı’nın Türkiye muhabirliğini üstlendi. Bu arada Türk basınında da Türk Haberler Ajansı, Milliyet, Hürriyet gazeteleriyle serbest olarak çalıştı.

1980 yılında ilk defa Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı. Polonya’da ünlü Gdansk Grevi, İran, Irak olaylarına ilişkin çalışmalarıyla uluslararası platformda adını duyurmaya başladı. 1980, 12 Eylül darbesini daha önce yaptığı arşiv çalışmalarıyla ünlü Newsweek, L’Express dergilerinin kapaklarında ve yüzlerce uluslararası dergi sayfalarında yansıttı.

14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. Aynı olayla Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde ödüller aldı. 1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu’da meydana gelen savaşları görüntüledi. Time, Newsweek, Paris-Match, Stern, Epoca gibi dergiler adına fotoğrafçı olarak mesleğine devam ediyor.

1986 yılında fotoğrafa ilaveten Türkiye’de 32. Gün adına başlattığı savaş TV muhabirliğini asıl mesleği ile birlikte, şu anda Haberci adlı televizyon haber belgeseli yapımcılığını da sürdürüyor.

Fotoğraf Sergileri


1983-85 yılları arasında çektiği savaş fotoğrafları Paris’te FNAC’da sergilendi.
Aynı yıllarda NewYork’ta Time Life Galerisi’nde savaş fotoğrafları sergilendi.
1988 yılında Ara Güler ile birlikte Danimarka ve Finlandiya’da bir sergi açtı.
1993 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde yabancılar kültür merkezinde “Savaş ve İnsan” konulu bir sergi hazırladı.

Kitapları


1983 yılında aralarında National Geographic’in ünlü fotoğrafçısı Reza ve Yan Morvan’ın da bulunduğu dört savaş fotoğrafçısı ile birlikte hazırladığı “Galile’de Barış” adlı savaş fotoğraf albümü Edition de Minuit tarafından yayınlandı. Lübnan savaşını konu alan bu kitap, daha sonra Almanya ve Cezayir’de basıldı.
Yine New York’ta, Pantheon Yayınevi tarafından son dönemin en iyi 31 savaş fotoğrafçısını içeren "War Torn" kitabında yer aldı.
1988 yılında “Türkiye: Bin Millik Büyük Serüven” adlı macera fotoğraf albümü yayınlandı. 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, Fielding Worldwide Yayınevi tarafından biri “Savaş Tehlikeli Işık”, diğeri “Dünyanın En Tehlikeli Yerleri” adlı iki kitabı yayınlandı. 2000 yılının Temmuz ayında ise, Aral’ın savaş fotoğrafçılığı yaptığı yıllardaki çalışmalarını içeren “Sözün Bittiği Yer” isimli fotoğraf albümü yayınlandı. Albümde, son 20 yılda dünyamızda yaşanan savaşların tamamına yakını yer alıyor.
2001 yılının Şubat ayında, Viyana’da Kültür Bakanlığı Yabancılar Kültür Merkezi’nde savaş konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Artık belgesel alanında yoğun olarak çalışan Coşkun Aral, Haberci belgesel programı yanında İZ TV için "Türkiye Notları" programını yönetip sunmaktadır. Ayrıca, yine İZ TV de yayımlanan "Dünyanın 99 Hali", "Dünya Güncesi" gibi programların yapımcılığını üstlenmiştir. Tüm bunların yanında, "Pamir den Ulupamir e Özgürlüğün Nal Sesleri" ve "Merhaba Abidin" adlı belgesel filmlerini de çekmiştir.

Şu anda, sitesini gezdiğiniz Türkiye nin ilk bilgi ve belge kanalı İZ TV nin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Ayrıca, yapım ve yönetimini üstlendiği Haberci programı Türkiye’nin yanı sıra uluslararası TV kanallarında da yayımlanmaktadır.
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla