Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-01-2007, 17:51   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Abdi İpekçi

Gazeteci, yazar. 25 yıl Milliyet gazetesinin genel yayın müdürlüğünü, 20 yıl da başyazarlığını yapmıştır.

Click the image to open in full size.

9 Ağustos 1929'da İstanbul'da doğdu. 1948'de Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti. 1943-48 arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayımlandı. Yeni Sabah (1948-49) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak çalıştı. 1951'de İstanbul Ekspres gazetesinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1954'te genel yayın müdürü olarak göreve başladığı Milliyet gazetesinde 1959'da başyazar oldu. Yazılarında demokratik hak ve özgürlüklerin savunuculuğunu yaptı. Tarafsız gazetecilik ve habercilik ilkesi ile basında saygın bir yer edindi. İpekçi, 1959'da Türkiye Gazeteciler Sendikası başkanlığı, 1960'ta Basın Şeref Divanı sekreterliği yaptı. 1961-70 arasında TRT'de açık oturum programları düzenledi. 1964'te Uluslararası Basın Enstitüsü yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 1968'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak ders verdi. 1972'de Türkiye Basın Enstitüsü başkanlığına getirildi. 1 Şubat 1979'da İstanbul'da bir suikast sonucunda öldürüldü. Suikastin faili Mehmet Ali Ağca halen cezaevinde.

İnönü Atatürk'ü Anlatıyor


Click the image to open in full size.


Tarih bilinci akademik araştırmalarla ya da poplaştırılmış romanlarla kazanılabilir mi? Tarih olup giderken, tarihi yapanlar ile "resmi tarih"i yazanların düşünceleri ne ölçüde örtüşür?
Bir dönemin önemli gazetecilerinden "barış eri" İpekçi, yaşamı boyunca yakın tarihi soğuk bir nesnelliğe büründürmeden, yaşayan ağızlardan aktardı bize. Bu tutumuyla geçmişi bugünden kopmaz, bugüne ait bir zenginlik olarak görmemizi sağladı.
İnönü Atatürk'ü Anlatıyor, Abdi İpekçi'nin Atatürk üzerine İsmet İnönü'yle yaptığı söyleşileri ve bu söyleşilere referans olan kitapların önemli kısımlarından bir ek ...


Anayasa, Yasalar, Devlet

Click the image to open in full size.

"Güvenlik uğruna temel hürriyetlerden kendimizi yoksun bırakırsak ne hürriyet kalır, ne de güvenlik..."
"Demokratik toplum, çelişen ve çatışan görüşlerden harekete geçerek en doğru yolu bulur."
Bu kitapta Abdi İpekçi'nin, "Durum" başlıklı mahkemelerinden seçilmiş özellikle anayasa, yasalar, devlet konularını işleyen yazılar yer alıyor.
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla