Konu: Zeki Müren
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-01-2007, 15:59   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Zeki Müren

Zeki Müren

Click the image to open in full size.

Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenciyken Refik Fersan ve Şerif İçli’den müzik dersleri aldı. İlk plağını 1950’de doldurdu; aynı yıl İstanbul Radyosu’na girerek solo programları yapmaya başladı. Titiz, duyarlı ve alışılmamış icrasıyla kısa sürede ün yaptı. Art arda birçok plak doldurdu. Bunların bazılarında kendi bestelediği şarkıları da okudu. 1954’te çevirdiği Beklenen Şarkı adlı filmin büyük bir ticari başarı kazanmasından sonra birçok filmde daha oynadı; bunların bazılarının müziklerini de hazırladı.

Click the image to open in full size.

Zeki Müren ayrıca 1960’ların başında Arena Tiyatrosu’nda Çay ve Sempati adlı oyunda başrole çıktı. Şiirlerini Bıldırcın Yağmuru (1965) adlı kitapta topladı. Manolya, adlı ünlü şarkısının yer aldığı plakla 1855’te Türkiye’de ilk kez Altın Plak aldı. Ayrıca birçok kez çeşitli kurumlarca “yılın sanatçısı” seçilerek çeşitli ödüller verildi.

Click the image to open in full size.

Klasik Türk müziğinin Tamburi Cemil Bey, Hafız Burhan, Münir Nurettin Selçuk gibi son dönemdeki adları arasına giren Müren, sonradan sadece güncel şarkıları seslendirmekteydi. 1980’de geçirdiği bir kalp krizinden sonra sahne çalışmalarını bırakmıştı.

Click the image to open in full size.

1931’de yaşamına Bursa’da başlayan Zeki Müren; 24 Eylül 1996 tarihinde “Batmayan Güneş” adlı Zeki Müren Belgeseli’nin çekimleri ve bir ödül töreni için geldiği TRT İzmir stüdyolarında fenalaşıp kendini kaybetmiş, yapılan ilk müdahaleler sonuç vermeyince yaşamını burada yitirmiştir.
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla