Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-01-2007, 18:25   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Marco Van Basten

Van Basten, şüphesiz kendi jenerasyonunun en iyi golcüsüydü. Attığı gollerin olağanüstü olduğu söylenemez; onu bu kadar büyük yapan, kendisine ihtiyaç duyulduğu anda ortaya çıkması ve golünü atmasıydı…

31 Ekim 1964’de Utrecht’de dünyaya gelen Marco Van Basten’in çocukluk rüyası, bir futbolcu olmak değildi. O, dünya çapında bir jimnastikçi olmak istiyordu. Yine de futbola yöneldi ve mahalli takımlardan Edilwijk’in altyapısında futbola başladı. 18 yaşına geldiğinde, Ajax onu çoktan keşfetmişti.

Ajax formasıyla ilk kez 3 Nisan 1982’de, Nijmegen’e karşı oynadı. Maça yedek olarak başlamıştı ama Johann Cruyff’un oyundan alınmasıyla kendini De Meer Stadyumu’nun çimlerinde buldu. Johann Cruyff, Van Basten için “Geleceğin Cruyff’u olacak” diyordu. Van Basten, Cruyff’u utandırmadı ve oynadığı süre zarfında, bir gol atmayı başardı. Ajax aradığı taze kana nihayet kavuşmuştu. Bir sonraki sezon, yirmi maçta attığı dokuz golle göz doldurdu. 1983’te düzenlenen Genç Milli Dünya Kupası kadrosuna da çağrıldı ama sakatlığı yüzünden forma giyemedi. 83 - 84 sezonunda ise kendisinden beklenen patlamayı yaparak 26 maçta attığı 28 golle takımın yıldızı oldu. Sonraki üç sezonda oynadığı 86 maçta da ağları 90 kez havalandırdı.

Hollanda, Meksika 86 Dünya Kupası eleme grubunu ikinci olarak tamamlamış ve baraj maçında Belçika’ya elenerek Dünya Kupası vizesini elinden kaçırmıştı. Van Basten ise Avrupa’nın en çekinilen hücum oyuncuları arasında gösteriliyordu artık. Ligde attığı 37 golle Altın Ayakkabı’yı kazanmıştı. Van Basten’e Milan yolu gözüktü. Fakat Milan’da geçirdiği ilk yıl tam bir fiyasko olacaktı. Ayak bileğinden sakatlandı ve sezonun büyük bir kısmında forma giyemedi. Oynadığı 11 maçta ise sadece 3 gol kaydedebildi. Milan’da geçirdiği başarısız sezonun ardından Batı Almanya’da düzenlenen 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası için Hollanda kadrosuna yedek olarak düşünülmüştü. Turnuva, Hollanda’nın şampiyonluğuyla sona ererken, Van Basten için dünya üzerindeki en büyük futbolcu deniyordu.
Turnuvada, önce İngiltere’yi attığı üç golle turnuva dışına itmiş, ardından da son dakika golüyle Hollanda’nın Batı Almanya’yı 2 – 1’lik bir skorla geçerek finale adını yazdırmasını sağlamıştı. Münih Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan finalde ise karşılarında S.S.C.B. vardı; Gullit ve Van Basten, attıkları birer golle skoru belirledi. Hollanda, tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonu olma onuruna erişiyordu. Van Basten de Avrupa’da yılın futbolcusuydu.
88 - 89 ve 89 - 90 sezonları, Milan tarihinin altın yılları oldu. Bir önceki sezon Serie A’nın şampiyonu olmuş ve Şampiyon Kulüpler Kupası’na katılma hakkını kazanmışlardı. Milan, iki sezon üst üste Şampiyon Kulüpler Kupası’nı müzesine götürmekle kalmayıp, Süper Kupa’yı ve Dünya Kulüpler Şampiyonası’nı da ikişer kez kazandı. Van Basten, bir kez daha Avrupa’da yılın futbolcusuydu.

İtalya 90, Hollanda için tam bir hayal kırıklığı oldu. Avrupa Şampiyonu sıfatıyla katıldıkları turnuvada, İngiltere, İrlanda ve Mısır’ın olduğu gruptan ancak üçüncü olarak çıkabildiler ve ikinci tur maçında Batı Almanya’ya 2 – 1’lik bir skorla boyun eğdiler. Van Basten, dört maçta tek bir gol bile atamamıştı. 1992′de İsveç’te düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda da yine benzer bir sonuç bekliyordu Portakallar’ı. Gruptan çıkmayı başarmışlardı yine ama bu kez de Danimarka’ya elenmekten kurtulamadılar.
Van Basten, Milan’da büyük başarılara imza atmaya devam etti. 18 Ağustos 1995’de Milan - Juventus karşılaşmasında jübilesini yaparken San Siro’da Van Basten’i son kez izlemek için gelmiş 85,000 taraftar onu ayakta alkışlıyordu…

__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla