Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-01-2007, 18:27   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Michel Platini

Bir italyan göçmenin torunu olan Michel Platini, 1955'de Joeuf'da doğdu. Futbola ilk olarak, babasının antrenörlüğünü üstlendiği Nancy takımında başladı. 1976 yılında Olimpiyatlar'da oynayan Platini ilk resmi uluslararası müsabakasına aynı yıl Çekoslavakya karşısında çıktı. Nancy takımında oynadığı yedi sezonda attığı 98 golün ardından 1979 yılında AS St. Etienne takımına transfer oldu.

1982 yılında rekor bir transfer ücretiyle (1.200.000 pound) Juventus'a transfer olan Platini orada da gollerine devam etti ve italyan ekibinin 4 yıl içinde 3 kez şampiyon olmasında ve ayrıca Avrupa kupalarında da büyük başarılara imza atmasında büyük pay sahibi oldu. Milli takımını '84 Avrupa Şampiyonası'na sürüklemekle kalmayan Platini, 2 hat-trick de dahil olmak üzere toplam 9 golle Fontaine'in rekorunu da kırdı.
1985 yılında Avrupa'nın En iyi Futbolcusu ödülünü de 3. kez alan Platini dünya futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Platini 1978, 1982 ve en son da 1986 Dünya Kupalarında oynadı. Jübilesini Dünya Karmasıyla birlikte 1987'in ağustos ayında Wembley Stadı'nda büyük bir taraftar kitlesi önünde yapan Platini, hayatının geri kalan bölümüne adım attı.
Ancak futboldan uzak durması pek uzun sürmedi ve 1990 Dünya Kupası'na katılamayan Fransa'nın başına teknik patron olarak geçti.

Michelle Platini,onun hakkında ne kadar söylenecek şey var.....müthiş bir yetenek,ahlaklıklı ve kişilik sahibi örnek bir sporcuydu....onunla ilk 1982 yılında efsanevi juventus takımında tanışmıştık.....yanılmıyorsam o efsanevi kadroda tacconi,maldini,rossi,altobelli gibi isimler....o sıralar ilkokul 2 veya 3e gitmeme rağmen inanın juventus ilk 11ini ezbere bilirdim....müthiş bir kadroydu o.....neyse yıl 1985e gelindiğinde futbol tarihine heysel faciası diye geçecek bir futbol terörüyle karşılaştık...juventus ile liverpool takımları şampiyon kulüpler kupası finalinde brüksel şehrinin heysel stadında karşı karşıya gelmişlerdi...yine barbar ingiliz holiganlarının italyan trübünlerine saldırması sonucu çıkan izdihamda çok büyük çoğunluğu italyan olmak üzere çocuklar dahil olmak üzere tam 36 kişi ölmüştü..... ve maalesef bu olayı trt canlı yayın akışını hiç kesmeyip,bu dehşet dakikalarını bize saniye,saniye aktarmıştı....halbuki almanyadaki teyze oğlunun anlattığına göre alman tvsi hemen yayını kesmiş.....ben bir çocuk olarak bu olaylardan çok etkilenmiştim....neyse daha sonra maalesef bu kadar olay olduğu halde hakem maçı oynatmıştı....ve bu maçın ardından efsanevi futbolcu platini bu olayları protesto etmek amacıyla futbolu bırakma kararı almıştı... işte bu kadar büyük bir futbolcuydu platini....ben onu euro 84deki fransa milli takımının futbolcusundan çok , juventuslu platini olarak hatırlayacağım..... efsanevi juventus takımının forveti platini olarak....


__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla