Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-01-2007, 11:14   #5
can
 
can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ekranda D-Smart dönemi başlıyor
Sema DENKER

Türkiye’deki dijital yayıncılığa bambaşka boyutlar getirerek televizyon izleme alışkanlıklarımızı yeniden şekillendirecek bir kutu geliyor; D-Smart... Televizyon izlemeyi çok daha zevkli hale getiren, üstelik ücretsiz olan bu teknolojiyi, Doğan TV Yayın Grup Başkanı Murat Saygı anlattı.

Doğan Grubu’nda son 1.5 yıldır tematik kanallar hızla çoğaldı. Bunun sebebi nedir?
- Bunun iki nedeni var. Birincisi ve temel nedeni, Türkiye’de çok fazla çanağa dönüş var. İnsanlar, çok kanal izlemek ve temiz sinyal görmek istiyorlar. Onun için de Türksat uydusuna doğru çok fazla kayma yaşandı. İkincisi ise insanların ana kanallardan uzaklaşıp, "diğerleri" dediğiniz kanallara yönelmesi. Artık izleyici, büyük kanallarda dizi izlemek yerine kendi zevkine uygun kanalları izlemeyi tercih ediyor. Bu durum da çok büyük bir potansiyel oluşturmaya başladı.

Ne kadar mesela?
- Ana kanalların dışında kanalların izlenme oranları gün içinde yüzde 24, prime time’da yüzde 15’lere kadar çıkıyor. AB’ye baktığınızda bu oran yüzde 23-29 oluyor. Bu durum da izleyicinin kendi zevkine göre kanallara yöneldiğini apaçık gösteriyor. Doğal olarak reklam da o kanallara kaymaya başladı. Grup olarak biz de hem izlenme hem de reklam açısından payımızı korumak, büyütmek amacıyla tematik kanallara ağırlık verdik. Şu an 17 kanalımız var. İşi bir üst boyuta çıkarıp, D-Smart’ı oluşturduk.

O zaman D-Smart’tan bahsedelim.
- D-Smart, dijital uydu alıcısı. Bu fikir şöyle oluştu: Kötü komşu insanı ev sahibi yapar derler... Biz, tematik kanallarımızı ilk yapmaya başladığımızda, Digitürk’le bir kısmı yazılı, bir kısmı sözlü bir anlaşma yapmıştık. Ne yazık ki bize verdikleri sözleri tutmadılar. Yani parasıyla bizi taşıyacaklardı ve yaygınlığımızı sağlayacaktık. Fakat durup dururken bundan vazgeçtiler. Onun üzerine biz de ev sahibi olmaya karar verdik ve D-Smart’ı oluşturduk.

D-Smart’ın diğer uydu alıcılarından farkı ne olacak?
- Türksat uydusunda yüzlerce kanal, inanılmaz bir düzensizlik ve dağınıklık içerisindeydi. Yani doğru düzgün kendi kanallarınızı peş peşe seyredemiyorduk. Biz reklamverene gittiğimizde, "Biz bu kadar blok kanal yapıyoruz, bunları doğru düzgün seyrettireceğiz" dedik. Bu sözümüz doğrultusunda yeni bir kutuyla yani D-Smart’la, Türksat uydusunu, kanalları sıraya sokma misyonunu üstlendik. Şimdi D-Smart, Türksat’ta gördüğümüz bütün o yüzlerce kanalı -çerçöp kanallar hariç- belli bir mantıkla sıralayacak.

Sadece Doğan Grubu’na ait kanalları değil, diğer ana kanalları da sıralayacak yani...
- Evet. Türkiye’de havada olan bütün kanalları, sıralı olarak D-Smart sayesinde izleyebileceksiniz. Yaklaşık 250 civarında kanal izlenebilecek. Bunun yanında radyo kanallarımız da var. Bizim sıraya koymadığımız kanallar da izlenebilecek. Bu resever’ın, Elektronik Program Rehberi’nin kullanımı çok kolay.

Elektronik Program Rehberi nedir?
- D-Smart’taki Elektronik Program Rehberi özelliği ile biraz önce dediğim gibi uydudaki en beğenilen kanallar televizyonunuza sıralanmış olarak gelecek. Dilerseniz favori kanal fonksiyonu sayesinde kişisel listenizi oluşturabileceksiniz. Ayrıca, elektronik rehber özelliği sayesinde izlediğiniz program ile ilgili hızlı, doğru ve güncel bilgiye ulaşabilecek ve seçtiğiniz kanalın günlük ya da haftalık yayın akışını görüntüleyebileceksiniz.

Bu kutuda Türksat uydusunda yayınlanan kanalların yanı sıra özel kanallar da olacak mı?
- Evet... D-Smart’ta, Türksat’ta yayınlanan kanalların yanı sıra sadece D-Smart’a özel olarak hazırlanmış kanallar da olacak.

Bunlar neler?
- MovieSmart-1, MovieSmart-2, Comedy Smart, Discovery Channel Turkey, Animal Planet, World Fashion, dünyaca ünlü film kanalları... D tematik kanalları; D Plus, D Max, D Çocuk, D Yeşilçam, D Hipodrom TV, ulusal kanallar ve Türksat’ta yer alan 100’ü aşkın kanal D-Smart kutusunun içinde. Bununla birlikte çeşitli oyunlara ve güncel bilgilere interaktif hizmetler sayesinde de kolay ve hızlı şekilde ulaşabileceksiniz.

İnteraktif hizmetlerden nasıl yararlanılacak?
- D-Smart uyumlu dijital uydu alıcısının telefon hattına paralel bir bağlantıyla... Bayiler, kurulum esnasında uydu alıcısını telefon hattına paralel olarak bağlayacak.

Futbol maçları izlenebilecek mi?
- D-Smart’ta bulunan Ortak Arabirim Modülü sayesinde, Lig TV abonesiyseniz eğer, maç yayınlarını da rahatlıkla seyredebileceksiniz.

Peki D-Smart’ta abonelik sistemi olacak mı?
- Hayır. Biz kimsenin gırtlağına bu anlamda basmıyoruz. D-Smart’taki "İzledikçe öde" sistemiyle, seçtiğiniz kaliteli filmleri uygun fiyatlara izleyebilecek, harcamalarınızı isteğinize göre şekillendirebileceksiniz. Sadece bu kutuyu alırken bir fiyat ödenecek, o kadar. O da 200 milyon civarında olacak...

- Eve fatura gelmeyecek mi?
- Hayır. Dediğim gibi ileride hizmete girecek olan "İzledikçe öde" hizmetlerinden faydalanmak isterseniz o zaman belli bir ücret ödeyeceksiniz..

"İzledikçe öde" hizmetleri neler peki?
- Vizyondaki filmlerin izlenebileceği film kanalı, sanal at yarışı kanalı, interaktif oyunlar kanalı gibi... Bu kutu, hiç eskiyemeyecek bir kutu olacak. Sürekli kendini yenileyebilen, geliştirebilen bir kutu... Birtakım yenilikler, değişiklikler hemen kutumuza yansıyacak ve izleyici bundan faydalanabilecek. Kısacası, hem yeni kutu marketinde hem de değiştirme kutu marketinde önemli bir ürünümüz geliyor.

Yani çok iddialısınız...
- Evet. Çünkü bu çok iddialı bir proje. Bu kutu ile televizyon seyretmenin rengi, şekli değişecek... Çok daha keyifli olacak. Bizim bu işi yapmamızdaki temel hedefimiz, Doğan Grubu’nun anlayışı, reklam üzerine kurulu bir televizyon yayıncılığıdır. Biz bu sistemi disipline ettiğimiz zaman, buradaki kanallar değerlilik kazanacak ve daha çok reklam alacak. Bence D-Smart, sektöre önemli bir katma değerdir.

D-Smart nerelerde satılacak?
- Yalnızca bir defaya mahsus bir ücret karşılığında size en yakın Arçelik, Beko, Botech, Goldmaster, Next&NextStar veya Sunny marka uydu alıcıları satan bayilerde.

Neden D-Smart?
* TV izlemeyi ücretsiz hale getirir. Uydu alıcınızı satın alırken ödeyeceğiniz miktar dışında sizden hiçbir aylık ödeme istenmez, evinize fatura gelmez.
* Dijital ses ve görüntü kalitesi sunar.
* Elektronik rehber özelliği ile televizyon izlemeyi daha keyifli ve kolay hale getirir.
* Uydudakileri ve D-Smart’a özel hazırlanmış kanalları, seçkin film ve dizileri izleme ayrıcalığını sunar.
* İnteraktif kanallar sayesinde sizi merak ettiğiniz konularda güncel bilgilere ulaştırır.
* Size üstün teknoloji sunar, CI Modülü sayesinde şifreli yayınları da izleme imkanı sağlar.
* D-Smart uyumlu dijital uydu alıcınız, her şartta piyasadaki tüm diğer uydu alıcıları gibi çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
__________________
can Ofline   Alıntı ile Cevapla