Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 09:02   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ayçiçeği Tarımı

AYÇİÇEĞİ TARIMI(Helianthus Annuus L.)





1. TANIMI VE ÖNEMİ

Ayçiçeği memleketimizde son zamanlarda ?Eetimi son zamanlarda artmış tek yıllık bir ya?Ebitkisidir. Bitkisel ya?E?Eetimimizin %46'sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ya?E sıvı olarak kullanıldı?E gibi, margarinlerin yapılmasında da kullanılmaktadır. K?Epesi hayvan yemi, sap ve tablaları ise yakacak olarak kullanıldı?E gibi sel?Eoz end?Etrisinde de kullanılmaktadır. K?E?E%36 potasyum ihtiva eder ve g?Ere olarak kullanılır. Tanesi çerez olarak kullanılır.
2. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
2.1 İklim İsteği
Ayçiçeği, kara iklim kuşa?Enda ve ılıman iklimin ya?Eşlı bölgelerinde de yetiştirilebilmektedir. Kısmen kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. 4-6 yapraklı oluncaya kadar, ilkbaharın ge?Edonlarına dayanır. Kurak bölgelerde sulanmalıdır.
2.2 Toprak İsteği
Derin, rutubetli, organik maddelerce zengin topraklarda iyi yetişir. Nehir kıyıları gibi al?Eiyal ve potasyumca zengin topraklarda verimi artar. Asitli topraklar ayçiçeği için elverişsizdir.
3. YETİŞME TEKNİĞİ
3.1 Ekim Nöbeti
Ayçiçeği, orabanş zararı topraktan fazla potasyum (K) kaldırıldı?E için aynı tarlaya ?Et ?Ete ekilmesi iyi değildir.
En çok uygulanan ekim nöbeti şöyledir. Sulanmayan bölgelerde buğdaygil (buğday, arpa, çavdar, mısır vs.)'nin arkasından ayçiçeği ekilir veya ayçiçeği ekilen tarlaya buğdaygil ekilir.
3.2 Çeşitler
GAP BKİB'ca 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Araştırma İstasyonunda yaptırılmış olan denemeler sonucunda da Romson-59 (192.42 kg/da), Fundulea-206 (187.31kg/da), Sorem-80 (163.46 kg/da), Sunbred-254 (127.45 kg/da) gibi çeşitler önerilmektedir. Ayrıca bölgede bulunan Şanlıurfa Araştırma Enstit?E?E , sulu şartlarda T?Ek-Ay-1 ve G-3312 kurda ise V.8931 çeşitlerini önermektedir.
3.3 Toprak Hazırlı?E
Ayçiçeği ekilecek tarla, sonbaharda 20-25 cm derinliğinde s?E?Emelidir.


İlkbaharda ise tarla otlu ise kazaya
?E veya diskaro ile 8-10 cm'lik bir s?E?Eden sonra tırmık veya s?Eg?Eile y?Elek işlenerek tohum yata?E hazırlanır.




  Alıntı ile Cevapla