Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 09:02   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.8.2 Zararlıları ve MEadelesi
Orabanş: Köklerin geliştiği sırada çimlenir. Kökler Eerine tutunarak beslenir. Demet halinde mor çiçekleri vardır. Orabanşa dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır.
Kuşlar (SıErcıklar, Serçeler, Kargalar): Ekilmiş tohumlar ile yeni Ekmış filizlere zarar verirler. Serçeler sE olgunluğundaki daneleri yerler.
Hasat, Harman ve Saklanması
Hasat elle (bıçak, orak vs.) veya biçerdöverle yapılır. En uygun hasat zamanı; tabla Eerindeki sarı çiçeklerin (Steril çiçekler) kuruyarak dökEmesi, sapların alttan itibaren 2/3 kısmındaki yaprakların kurumuş olması, tabla arkasının sarı-kahverengi bir renk alması tabla ortasına yakın danelerin olgunlaşarak sertleşmesi ve tabii rengini almış olması en uygun hasat zamanını gösterir.
Ayçiçeği olgunlaşıp hasat edildiğinde %15-20 arasında nem ihtiva eder.


Serilerek kurutulur. Daha sonra elle veya batozla daneler ayrılır. Daneler kalburdan geçirilir. Geçirme işleminde tabla parçalarının kalmamasına özen gösterilmeli.



4. VERİM

Kuru koşullarda ayçiçeği 100-150 kg/da, sulu koşullarda ise 250-400 kg/da EE alınabilir. Dane miktarına yakın kurutulmuş tabla, 2-3 katı kadar kuru sap ve kök elde edilir.
  Alıntı ile Cevapla