Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 10:02   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ÇİLEK BAHÇESİ BAKIMI

Malçlama : Dondan korumak, yabancı otların çıkmaması, erkenci,temiz ve kaliteli ürün elde etmek için toprak yüzeyinin ince plastik,saman,buğday sapı, çam ibreleri, kuru ot, torf ve perlit gibi maddelerle kaplanmasına denir. Sulama aralığının uzatılması, botrytis”ten daha az zararlanma gibi yararları vardır.
Sulama : Aşırı suya hassastır. Aşırı sulama sonucu mantari hastalıklar ve kloroz ortaya çıkar. Bitkiler çiçek açmadan önce ve meyve büyümesine başlama devresinde yağış yok ise mutlaka sulama yapılmalıdır.
Gübreleme : Dikim öncesi dekara 3 – 4 ton yanmış ahır gübresi uygulanarak toprağa karıştırılmalıdır.Verilecek diğer kimyevi gübre ise toprak ve yaprak tahlillerine göre uygulanmalıdır. Azotlu gübreler toprak pH`sı da dikkate alınarak en az üç seferde verilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler ise bitki dinlenme devresinde iken (Aralık- Şubat) aylarında bir defada verilebilir. Bitkiler tuza hassas olduklarından potaslı gübreler klorsuz tipten seçilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler mutlaka etkili kök bölgesine verilmelidir. Kloroza karşı yapraktan “ Sequestrene 138 “ demir preparatından bütün mevsim süresince toplam olarak bitki başına 0,5 gr. Vermek yeterli olmaktadır.

ÇİLEK HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE

Çilek hastalıkları kök , meyve ve yaprak olmak üzere üç kısımda toplanır.
Kök hastalıkları içinde en yaygın olanı kırmızı kök çürüklüğü, kahverengi çürüklük, siyah kök çürüklüğüdür. Kök hastalıkları topraktan bulaştığı için toprak fümige yada solarize edilmelidir. Meyve hastalıkları içinde en yaygın olanı Botrytis tir. Bu hastalığa karşı meyve tutumundan sonra fungisitlerle birkaç kez koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak hastalıklarından Yaprak leke hastalığı, Yaprak yanıklığı, Antraknozdur. Ayrıca yaprak bitleri, kırmızı örümcek, maymuncuk ve kadı lokması gibi zararlılarla nematodlarda önemli zararlılarıdır.
Hasat : Hasat günün erken saatlerinde yapılmalıdır. Uzak pazarlara gönderilecek çileklerde meyveler 3 / 4 oranında kızardığı zaman hasat edilmelidir. Çilekler hasat sırasında meyveden tutmadan, meyve el ayası içine gelecek şekilde tırnakla sapı 1 cm. kadar kalacak şekilde kesilerek derilmeli ve 1 / 2 veya 1 / 4 kg. lık plastik yada karton kutularda pazara sunulmalıdır.

Türkiye de Üzümsü Meyveler Üretimi
ÜZÜM
ÇİLEK
İNCİR
NAR
Yıllar
Alan (Hektar)
Üretim (ton )
Alan (Hektar)
Üretim (ton )
Ağaç sayısı
(' 000)
Üretim
Ağaç sayısı
(' 000)
Üretim
Meyve veren
Meyve vermeyen
( Ton)
Meyve veren
Meyve vermeyen
( Ton)
1995
565000
3550000
7150
76000
9690
1018
300000
2304
495
53000
1996
560000
3700000
8570
107000
9700
1078
290000
2350
520
56000
1997
545000
3700000
9050
110000
9135
1085
243000
2420
570
56000
1998
541000
3600000
9200
120000
8970
870
255000
2320
500
55000
1999
530000
3400000
9400
129000
8970
900
275000
2400
730
58000













2001 Yılı Bursa da Meyveler
Ürün Cinsi
Üretim (Ton)


Verim Kg/Ağaç
Üzüm (Da.)
67.223
885
Şeftali
105.184
38,4
Elma
45.501
50,4
Çilek (Da.)
18.374
519
Ceviz
5.259
39
Kestane
1.262
29
Kiraz
11.999,5
29
Armut
56.399
45
Erik
13.758
34
Ayva
9.742,5
38
İncir
11.015
48,3
  Alıntı ile Cevapla