29-01-2007, 10:02
|
#3 |
Guest | ÇİLEK BAHÇESİ BAKIMI Malçlama : Dondan korumak, yabancı otların çıkmaması, erkenci,temiz ve kaliteli ürün elde etmek için toprak yüzeyinin ince plastik,saman,buğday sapı, çam ibreleri, kuru ot, torf ve perlit gibi maddelerle kaplanmasına denir. Sulama aralığının uzatılması, botrytis”ten daha az zararlanma gibi yararları vardır. Sulama : Aşırı suya hassastır. Aşırı sulama sonucu mantari hastalıklar ve kloroz ortaya çıkar. Bitkiler çiçek açmadan önce ve meyve büyümesine başlama devresinde yağış yok ise mutlaka sulama yapılmalıdır. Gübreleme : Dikim öncesi dekara 3 – 4 ton yanmış ahır gübresi uygulanarak toprağa karıştırılmalıdır.Verilecek diğer kimyevi gübre ise toprak ve yaprak tahlillerine göre uygulanmalıdır. Azotlu gübreler toprak pH`sı da dikkate alınarak en az üç seferde verilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler ise bitki dinlenme devresinde iken (Aralık- Şubat) aylarında bir defada verilebilir. Bitkiler tuza hassas olduklarından potaslı gübreler klorsuz tipten seçilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler mutlaka etkili kök bölgesine verilmelidir. Kloroza karşı yapraktan “ Sequestrene 138 “ demir preparatından bütün mevsim süresince toplam olarak bitki başına 0,5 gr. Vermek yeterli olmaktadır. ÇİLEK HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE Çilek hastalıkları kök , meyve ve yaprak olmak üzere üç kısımda toplanır. Kök hastalıkları içinde en yaygın olanı kırmızı kök çürüklüğü, kahverengi çürüklük, siyah kök çürüklüğüdür. Kök hastalıkları topraktan bulaştığı için toprak fümige yada solarize edilmelidir. Meyve hastalıkları içinde en yaygın olanı Botrytis tir. Bu hastalığa karşı meyve tutumundan sonra fungisitlerle birkaç kez koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak hastalıklarından Yaprak leke hastalığı, Yaprak yanıklığı, Antraknozdur. Ayrıca yaprak bitleri, kırmızı örümcek, maymuncuk ve kadı lokması gibi zararlılarla nematodlarda önemli zararlılarıdır. Hasat : Hasat günün erken saatlerinde yapılmalıdır. Uzak pazarlara gönderilecek çileklerde meyveler 3 / 4 oranında kızardığı zaman hasat edilmelidir. Çilekler hasat sırasında meyveden tutmadan, meyve el ayası içine gelecek şekilde tırnakla sapı 1 cm. kadar kalacak şekilde kesilerek derilmeli ve 1 / 2 veya 1 / 4 kg. lık plastik yada karton kutularda pazara sunulmalıdır. Türkiye de Üzümsü Meyveler Üretimi ÜZÜM ÇİLEK İNCİR NAR Yıllar Alan (Hektar) Üretim (ton ) Alan (Hektar) Üretim (ton ) Ağaç sayısı (' 000) Üretim Ağaç sayısı (' 000) Üretim Meyve veren Meyve vermeyen ( Ton) Meyve veren Meyve vermeyen ( Ton) 1995 565000 3550000 7150 76000 9690 1018 300000 2304 495 53000 1996 560000 3700000 8570 107000 9700 1078 290000 2350 520 56000 1997 545000 3700000 9050 110000 9135 1085 243000 2420 570 56000 1998 541000 3600000 9200 120000 8970 870 255000 2320 500 55000 1999 530000 3400000 9400 129000 8970 900 275000 2400 730 58000 2001 Yılı Bursa da Meyveler Ürün Cinsi Üretim (Ton) Verim Kg/Ağaç
Üzüm (Da.) Şeftali Elma Çilek (Da.) Ceviz Kestane Kiraz Armut Erik Ayva İncir |
| |