Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 10:36   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

E) Döl Kontrolü (Progeny Testing):
İneklerden doğan erkek buzağılar ilk 6-8 hafta içerisinde İl veya Merkez Birliği tarafından yetkilendirilen bir komisyon tarafından görülerek gelişme durumu bakımından değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucu olumlu olan erkek buzağılar önceden karşılıklı imzalanmış sözleşmede belirtilen bedel ile satın alınacaktır.
Bu şekilde seçilip satın alınan 50 baş erkek buzağı 3-5 aylık iken Menemen Suni Tohumlama Laboratuarlarına getirilecektir.
Boğa adayı erkek buzağılar, 15 gün karantinada tutulduktan sonra, 1 yaşına kadar büyütüleceklerdir. Boğa adayları 1 yaşını tamamladıktan sonra Merkez Birliği tarafında yetkilendirilen bir Komisyon tarafından sınıflandırılırlar. Sınıflandırmada başarılı olan tosunlara sperma kalite testi yapılacak ve en başarılı 30 tosun sperma sağımı için kullanılmaya başlanacaktır.
Her bir aday boğadan alınan ilk 500-750 doz sperma, diğer boğalardan alınan spermalarla birlikte kanisterlere karışık bir şekilde konarak illere gönderilecektir. Aday boğaların spermaları üye işletmelere ikinci buzağısına gebe kalacak ineklere rasgele, planlama yapılmadan kullanılacaktır. Sonuçta her aday boğa sperması ile en az 120 inek (ortalama 150 inek) gebe bırakılacaktır. Hedef,her boğanın en az 20 (ortalama 30) kızının 1.laktasyon kaydının alınmasıdır. Her bir aday boğadan alınan spermalardan 15.000 dozu istasyon ve İl Birlikleri aracılığı ile piyasaya sürülecektir. Geri kalan aday boğa başına 5.000 doz sperma ise damızlık değer tahmini sonuçları kesinleşinceye kadar, Laboratuarlarda saklanacaktır. Aday boğalarla ilgili tanıtıcı kataloglar her yıl yayınlanacaktır.
Aday boğaların spermaları ile tohumlanan 1. Laktasyon undaki ineklerden elde edilecek kızlar, yaklaşık 15-16 aylık iken tohumlanacaklardır. Bu kızların doğum yapmalarını müteakip, laktasyonda bulundukları süre içerisinde verim kayıtları alınan ve laktasyon sonunda yapılacak değerlendirmeyle aday boğalar sıralanacaktır. Sıralamada ilk 10'a giren boğaların spermaları soy kütüğü kaydı tutulan işletmeler öncelikli olmak kaydıyla kullanıma sunulacaktır. Ayrıca, Döl Kontrolü programı süresince hayvanların sağlık ve hastalıklarla ilgili testleri bir program dahilinde yapılacaktır.


SIĞIRLARDA ÖNSOYKÜTÜĞÜ SİSTEMİNİ GELİŞTİRME
PSütün tüketiciye kaliteli ve ucuz ulaşmasının sağlanmasında en etkili yol, ülkede iyi bir Islah Programı uygulanmasına bağlıdır. Ayrıca, bir işletmenin karlılığının ilk koşulu iyi bir sürü idaresi olup, iyi bir sürü idaresi de işletmelerde tutulan gerçek kayıtlarla sağlanabilir.
Kayıtlı sistem ile gelecekteki pazar koşullarına uygun nitelikli damızlık hayvanların yetiştirilmesi, hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması ile hayvan sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetlerinin de kolaylıkla yapılabilmesi sağlanacaktır.
Proje Sorumluları:
-Tarım ve Köy işleri Bakanlığı (Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü)
-Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği
Projenin Amacı:
-Birim başına elde edilen verimin artırılması
-Yüksek döl verimi (gebelik oranı, kolay doğum v.b.)
-Kayıt altındaki hayvan sayısının arttırılması
-Proje kapsamındaki hayvanların takibi
-Sistem dışı işletmelerde satılan soy kütüğüne kayıtlı hayvanların takibi
-Sistem dışındaki işletmelerde bulunan hayvanların soy kütüğüne alınmasının kolaylaştırılması
-Ülkemizde kullanılan ithal spermaların takibi
-Suni tohumlama çalışmalarının disipline edilmesi
-Tanımlanan hayvanların belgelendirilmesi
-Ülkemizdeki mevcut sığırlardan suni tohumlananların kayıt altına alınıp belgelendirilmesi
-Damızlık vasıflı hayvan sayısının artması
-Suni tohumlama özendirilerek boğa altı inek sayısına göre çok düşük olan suni tohumlama çalışmalarının .yaygınlaştırılması
Proje Uygulama Alanı: Proje tüm İl ve İlçelerde uygulanacaktır.
Toplam Hayvan Sayısı: 10,712,308 baş
Toplamdaki Kültür Irkı Dişi Hayvan Sayısı: 1,500,000 baş
Kültür Irkındaki Toplam İnek Sayısı: 925,000 baş
  Alıntı ile Cevapla