Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 10:37   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Uygulama alanındaki tohumlama dağılımı ise aşağıdaki şekildedir:
Kamu ve Özel Sektörün Suni Tohumlama Sayısı: 692,153 baş
Tabii Tohumlana Sığır Sayısı: 104,930 baş
İşletme İçi Boğayla Tohumlanan Sığır Sayısı KALAN
Suni tohumlanan hayvanların 480,000 başı ( %70'i) kültür ırkı ve kayıt edilebilecek dişi sığır sayısıdır.
Merkez Birliğine Bağlı İl Birliklerinin illerinde yapılan tohumlama Sayısı 411,775 baş
Merkez Birliğine bağlı İl Birliklerinde ise;
Kayıt Altındaki İnek Sayısı: 26,000 baş
Kayıt Altındaki Dişi Hayvan Sayısı: 54,000 baş
İşletme sayılarına bakıldığında;
Merkez Birliğine Üye İşletme Sayısı: 5,100
Soy kütüğüne Kayıtlı İşletme Sayısı: 3,300
Suni Tohumlanan Hayvan Sayısına Göre Kontrol Altına Alınabilecek İşletme Sayısı: 200,000
Bilgisayar Programı:Başlatılan Islah Programının ülke genelinde disipline edilmesi, suni tohumlama kayıtlarının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması, dişi damızlık satışlarında başıbozukluğun önlenmesi, damızlık hareketlerinin kontrol edilmesi amacıyla Ön Soy kütüğü Projesi hazırlanmış ve Proje Tarım ve Köy işleri Bakanlığınca onaylanmıştır. İl Müdürlükleri ile Birliklerin ortaklaşa yürüteceği bu Projede suni tohumlama boğaları ile ana ve babası belli, anasının verim kayıtları bulunan tabii tohumlama boğaları ile tohumlanan tüm hayvanlar kayıt altına alınacaktır.
Eğer istenir ve imkan sağlanırsa kullanılacak olan programda tüm hayvanların kayıtları yapılabilecektir.
Belgelendirme: Bu proje kapsamında verilecek belge Saf Irk Sertifikası'dır. Bu belgeyi alacak hayvanın ana ve baba kaydının bulunması gerekmektedir.
Satış halinde belge talebi Merkez Birliğine bağlı illerden Merkez Birliğine, diğer illerden ise Bakanlığa yapılacaktır.
Uygulama Şekli: İthal hayvanların takibi bilgisayar programı yerine geçecek olan bu program, illerde ve Merkezde (Ankara) olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Programın hazırlığı ile kullanımı Bakanlık ve Merkez Birliği'nin ortak sorumluluğunda olacaktır.
İllerdeki uygulama ise;
-Merkez Birliği faaliyet alanında, sorumluluk İl Birliklerinde ve Merkez Birliğinde bulunacaktır.
Verilerin toplanması, Merkez Birliğine bağlı İl Birliklerinin bulunduğu illerde Bakanlık İl Müdürlüğü ile İl Birlikleri arasında yapılacak bir protokol çevresinde yapılacaktır.
Veri toplanması ve küpeleme şekli;
O İlde suni tohumlama yapan kişi ve kuruluşlar her ayın bitimini takip eden hafta içerisinde tohumlama cetvellerini İl Müdürlüğüne verecek ve İl Müdürlüğü de soy kütüğü bilgisayar programına kaydetmesi için İl Birliğine gönderecektir. İl Birliği takip eden ay içerisinde tohumlanan hayvanların küpesiz olanları ile o ay doğacak muhtemel buzağı adreslerini çıkartarak İl Müdürlüğü ile yapılan Protokol çerçevesinde çalışma alanlarında küpelemeleri yapacaktır.
Tohumlamalarda kullanılan spermalardan; İthal edilen spermanın test edilmiş olması, eğer yurt içinde üretiliyor ise ana, baba biliniyor ve ananın süt verim özelliklerinin olması gerekmektedir. Bu belgeleri suni tohumlama yapan kişi ve kuruluşun beyan etmesi zorunlu olacaktır.
Ayrıca, yetiştirici veri toplayan elemanlara istenilen belge ve bilgileri (tohumlama bilgileri ve kullanılan spermanın payeti) vermek zorunda olacak, bilgi veremeyenlerin hayvanları noksan olan bilgileri ile kaydedilecek ve bundan dolayı da belge talepleri karşılanmayacaktır.
-Yetiştirici Birliklerinin aktif olmadığı illerde, program İl Müdürlüğünde olacak, veriler İl Müdürlüğünde toplanacaktır. Toplanan veriler Merkez Bilgi İşleme (Ankara) gönderilecektir.

  Alıntı ile Cevapla