Konu: Dna
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 04:01   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dna

DNA


Nükleotit=Organik baz+Şeker+Fosforik asit


Çekirdek içindeki DNA ve RNA moleküllerine kısaca nükleit asit denir. Nükleit asitler bir canlının yaşamını sürdürmesi için şart olan moleküllerdir. Çünkü hücre içindeki tüm hayatsal faaliyetler için nükleik asitlere ihtiyaç vardır. Nükleit asitler nükleotitlerden oluşmuştur.





Organik bazlar: Adenin(A), Guanin(G), Timin(T), Sitozin(C) ve Urasildir(U).

Şekerler: Beş karbonlu şekerler olup, Riboz ve Deoksiriboz şekerleridir. Nükleotitler taşıdıkları bazlara göre aşağıdaki gibi isimlendirilirler:



Guanin taşıyorsa: Guanin nükleotit

Adenin taşıyorsa: Adenin nükleotit

Timin taşıyorsa: Timin nükleotit(Sadece DNA’da bulunur)

Sitozin taşıyorsa: Sitozin nükleotit

Urasil taşıyorsa: Urasil nükleotit(Sadece RNA’da bulunur)



Nükleotitler taşıdığı şekere göre de isimlendirilebilir. Deoksiriboz şekeri bulunduran nükleotitlere deoksiriboznükleotitler, riboz şekeri taşıyanlarada riboznükleotitleri denir.



DNA Nedir?

DNA çekirdekte bulunan ve taşıdığı genler sayesinde hücredeki hayatsal faaliyetleri yönetir. Yapısında Adenin, Guanin, Timin ve Sitozin bulundurur. Yapısında taşıdığı şeker ise Deoksiribozdur. En önemli özelliği kendini kopyalayabilmesidir. Sarmal iki nükleotit dizisinden oluşmuştur. Bu nedenle A=T ve C=G olur. DNA’nın iki ipliği biribirine hidrojen bağlarla bağlanır. Bir iplikteki Adenin diğer iplikteki Timin ile birleşir. Guanin ise diğer iplikteki Sitozin ile birleşir. A ile T birleşirken 2, C ile G birleşirken 3 hidrojen bağı oluşur.



RNA Nedir?

Çekirdek ve sitoplazmada bulunur. DNA’nın yönetimindeki protein sentezinde önemli görev yapar. Yapısında riboz şekeri ile beraber Adenin

Urasil, Sitozin ve Guanin bulunur. DNA üzerinden sentezlenir. Sarmal bir nükleotit dizisinden oluşur. Bu nedenle Adenin Urasile ve Guanin Sitozine eşit değildir.



Elçi RNA(mRNA): Kromozom üzerindeki genlerde 20 değişik amino asidin nasıl dizilerek protein yapılacağını şifreler halinde yazar ve bunları ribozoma götürerek protein yapılmasını sağlar.

Taşıyıcı RNA(tRNA): Elçi RNA’daki şifrelere uygun amino asitleri ribozomlara götürür.

Ribozomal RNA(rRNA): Proteinlerle beraber Ribozomu yapar.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla