Konu: Bezelye
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 10:35   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ORABANCHACEAE (CANAVAROTUGİLLER)

Başta Avrupa ve Asya olmak üzere genellikle ılıman bölgelerde yaygın olarak görülür. Yaklaşık 12 cins ve 200 kadar tür içerir. Ülkemizde 4 cins ve 42 türü vardır.
Bitki köklerinde parazitik olarak yaşayan tek veya çok yıllık klorofilsiz otsu bitkilerdir. Yapraklar pul şeklini almış olup almaşık dizilimli sapın alt tarafında kiremit gibi üst üste binmiştir. Çiçekler tek, salkım veya başak durumunda, 2 eşeyli ve zigomorf simetridir. Çanak yapraklar silindirik şekilde birleşik ve 2-5 adettir. Taç yapraklar silindirik ve basittir. Erkek organ taç yapraklara bağlı ve 4 adet, dişi organ 1 adet, ovaryum üst durumlu, tek gözlü 2 karpelli, stylet tek, 2 parçalı veya stigmaya kadar bütün haldedir. Meyve 2 kapakçıklı bir lokulisid kapsüldür ve kalıcı bir kaliks ile sarılıdır. Tohumlar çok sayıda ve çok küçüktür.

Çevre İstekleri.:

Toprak bakımından fazla seçici değillerdir. Toprak neminin artışı çıkışı azaltabilir. Özellikle sebze ve baklagil yem bitkilerinde zarara neden olur.

POACEAE (GRAMINEAE)
Avena fatua (Yabani yulaf)

Çevre İstekleri:

Kumlu toprakların önemli bir yabancı otudur. Hemen hemen tüm kültürlerde (Kışlık hububat, baklagil ve yem bitkileri, meyve ve sebze bahçeleri, bağlar, endüstri ve süs bitkileri, yol kenarları, duvar dipleri, döküntü alanlarında) görülür.

Morfolojisi:

40-100 cm (130 cm) boylanabilen, tek yıllık otsu bir bitkidir. Sap dik olarak büyür, uzun ve güçlüdür. Yaprak ayası 7-10 cm uzunluk ve 4-18 mm genişlikte ince uzun, alt ve üst yüzü tüysüz, kenarları kirpik şeklinde tüylüdür. Yaprak kını tüysüz ve sapı iyice sarmıştır. Genç yapraklar sola doğru kıvrılarak büyür. Kulakçık yoktur. Yakacık 3-6 mm uzunlukta, zarımsı yapıda ve kenarı ince dişlidir. Başak; bileşik başak şeklinde ve gevşek yapılıdır. Başakçıklar 2-3 çiçekli ve büyüktür. İç kavuzlar sarıdan kırmızı ve kahverengiye kadar değişen renkte olup ucu 2-4 çentikli ve kılçıklıdır. Kılçık 3-4 cm uzunlukta alt kısmı kıvrımlı ve orta kısmından dirseklidir. Tohum 7 mm uzunlukta 2,5 mm genişlikte ve 2 mm kalınlıktadır. Üzeri uzunca açık sarı ipek gibi parlak kıllarla kaplıdır. Sırt kısmı şişkince, karın kısmı derin yarıklıdır. Bin tane ağırlığı 20-40 gr’dır.

Türler Arasındaki Ayrım:

Avena strigosa Schreb.’de diğerlerinden farklı olarak iç kavuzların ucunda 3-5 mm uzunluğunda 2 tüy bulunur.

Alopecurus myosuroides (Tilki kuyruğu)

Çevre İstekleri:

Özellikle killi ve ıslak toprakları sever. Kışlık hububat, endüstri bitkileri, meyve ve sebze bahçeleri, yol kenarları ile Gramineae çayırlarda, üçgül tarlalarında bulunur.
Morfolojisi:

Tek yıllık yaklaşık 60 cm boyunda ancak 140 cm ‘ye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir. Bulunduğu ortama bağlı olarak bitki tek sap oluşturabilir veya kardeşlenebilir. Sap çıplak, boğumlar kırmızımsı renktedir. Yapraklar 5-16 cm uzunlukta, 2-8 mm genişliktedir. Özellikle orta damar belirgin tüysüz, yeşil veya morumsu renktedir. Yaprak kını yaprak ayasına kadar kapalı değildir, alt kısım genellikle kırmızımsı renkte ve genç yapraklar kendi eksenine kıvrılmış durumdadır. Yakacık belirgin, 2-5 mm boyda, beyazımsı-mavi renkte ve kenarları gelişi güzel dişlidir. Kulakçıklar yoktur. Başak, ince uzun 2-10 cm * 3-6 mm boyutlarında, 0lgunlaşınca kırmızımsı renkli, karışık salkım şeklinde, iç kavuz kılçıklı ve boyları tüysüz olan dış kavuzlar kadardır. Tohum 2-3 mm uzunlukta 1-2 mm genişlikte ve 0,5- 0,8 mm kalınlıktadır. Yumurta formunda üst uçları sivri sarımtırak renklidir.

Türler Arasındaki Ayrım:

Alopecurus pratensis L.’de başak 3,3-5,7 cm * 6-7 mm yakacık 0,5-1,5 mm dir.

  Alıntı ile Cevapla