Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 14:28   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

MATERYAL VE METOT:

Materyal :



Ø Patates
Ø Tuz çözeltisi
Ø Otoklav
Ø Bıçak
Ø Hassas terazi
Ø Isıtıcı




Metot:
Elle Kabuk Soyma:
1. 5 adet patatesin ağırlıkları hasass terazide ölçüldü.
2. Bıçak yardımıyla kabukları soyuldu.
3. Kabuksuz halleriyle bir daha ağırlıkları ölçüldü.
Salamura Kabuk Soyma:
1. 5 adet patatesin ağırlıkları hasass terazide ölçüldü.
2. Patatesler kaynayan doygun tuzlu su çözeltisine daldırıldı.
3. 7 dakika kaynayan çözeltide bekletildi.
4. Patatesler, tuzun ayrılması amacıyla suyun altında yıkandı ve kabukları soyuldu.
5. Kabuksuz halleriyle bir daha ağırlıkları ölçüldü.
Otoklavda Kabuk Soyma:
1. 5 adet patatesin ağırlıkları hasass terazide ölçüldü.
2. Patatesler otoklava yerleştirildi.110-121 ºC de 3-4 dakika otoklavda bırakıldı ve daha sonra soyuldu.
3. Kabuksuz halleriyle bir daha ağırlıkları ölçüldü.

SONUÇLAR:

1.Elle Soyma Yöntemi: Patates örneklerinin elle soyulma yöntemi ile kabukları soyulmuştur. Patateslerin ilk ve son ağırlıkları ve bu ağırlıklardan yola çıkarak hesaplanan ortalama ağırlıklar tablo 1' de verilmiştir.

Tablo 1.Patates örneklerinin soyulmadan önceki ve sonraki ağırlıkları.
İlk ağırlık (g)
Son ağırlık (g)
1
118,94
108,63
2
111,55
103,32
3
115,94
104,33
4
247
220,15
5
154,29
136,32
6
179,82
160,75
Ortalama
154,59
138,91


Tablo 1'de ortalama ağırlıklara göre patatesin ağırlığında 15,67 g azalma olmuştur. Bu azalma % 10,14'e karşılık gelmektedir.

2.Salamura Kabuk Soyma Yöntemi: Patatesler kaynayan doygun tuzlu su çözeltisine daldırıldı ve (7 dk) kaynayan çözeltide bekletildikten sonra kabukları soyuldu. Patateslerin ilk ve son ağırlıkları ve bu ağırlıklardan yola çıkarak hesaplanan ortalama ağırlıklar tablo 2' de verilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla