30-01-2007, 14:41
|
#9 |
Guest | Özellikle 10 0C’nin altındaki sular mantarlarda şok etkisi yapmakta ve dokularında şeffaflaşma görülmektedir. Ürün döneminde oluşabilecek hastalıklara ve zararlılara karşı kullanılacak ilaçlar ve uygulama şekilleri tablo 5’te gösterilmiştir. Tablo 5: Ürün Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri Kullanım Yeri Ticari Adı Etkili Maddesi Uygulama Dozu Ambush EC Permethrin 100 lt. suda 30 gr. Flaş aralarında oda havasına püskürtme Sinekler Decis EC Deltamethrin 100 lt. suda 30 gr. şeklinde DDVP Dichlorvos 2 lt. suda 4 ml. Flaş aralarında oda havasına dumanlama şeklinde (direkt mantarlar üzerine yapılmamalıdır. Örümcek Ağı Benlate Benomyl 100 m2’ye 100 litre suda 50 gr Sadece flaş aralarında Küfü ve Derosal Carbendazim 100 m2’ye 100 litre suda 25 gr Sadece flaş aralarında Yeşil Küf Topsin M. Thiophanate Methyl 100 m2’ye 100 litre suda 50 gr Sadece flaş aralarında Bakteriyel Leke Çamaşır suyu Chlorine 100 litre suda 500 ml Flaş aralarında Kaynak: Naturel Mantar Kompost, Kültür Mantarı Yetiştirme Bilgileri ve İklimlendirme Sistemleri İçin Danışma Kitabı. Mantarları diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik güneş ışığına ihtiyaç duymamalarıdır. Gelişmelerinin hiçbir döneminde ışık istemezler. Bu nedenle karanlık ortamda yetiştirilirler. Direkt olarak gelen güneş ışığı mantarın kalitesini bozar, üzerinde çatlaklar ve lekeler oluşur. Işık ancak hasat ve bakım işleri sırasında kullanılmalıdır. İyi bir bakımla bir hasat döneminde 1 m2 den 10-15 kg, 10 kg ağırlığındaki bir torbadan 2-2.5 kg. mantar almak mümkündür. Hasadın bitiminden sonra kullanılan kompost ve örtü toprağı ortamdan uzaklaştırılır. Boşalan oda temizlenir ve % 1’lik formaldehit ile % 0,5’lik DDVP ile ilaçlanır. Yeni gelecek kompost için oda bu şekilde hazırlanmış olur. Ambalaj ve Pazarlama Hasat edilen mantarlar mümkün olduğu kadar çabuk pazarlanmalıdır. Mantarların 500 veya 250 gr’lık paketler halinde piyasaya arz edilmesi pazarlama açısından önemlidir. Ambalaj işlemi plastik torba, karbon veya kağıt plastik kutularla yapılabilir. Kullanılan plastik torbalara zımba ile delikler açılması uygun olur. Mantarın besin değerini kaybetmeden taze olarak uzun süre saklamak ve depolamak güçtür. Sıcaklıklara bağlı olarak dayanma süreleri tablo 6’da gösterilmiştir. Tablo 6: Kültür Mantarının Değişik Sıcaklıklarda Dayanma Süreleri SICAKLIK (C0) SÜRE (GÜN) 1 5-10 2 5-7 3 2-3 4 1-2 15-16 1 Mantarın depolama sıcaklığının –1 0C’nin altına düşmesi halinde donma nedeniyle renkte bozulmalar görülür. Belirtilen sıcaklıklarda daha uzun süre depolandırıldığında ise su kaybı nedeniyle fire oranı artmaktadır. Taze olarak pazarlanmayan mantarlar konserve, salamura veya ipe dizilmek suretiyle kurutularak da pazarlanabilir. |
| |