Sonuçlar: Pastörizasyon işlemi sonunda tablo1’deki sonuçlar elde edilmiş ve taşınım ısı transfer katsayısı hesaplanmıştır. Tablo1:işlem sıcaklık değerleri Rejeneratöre giren pastörize süt sıcaklığı T1 76oC Sıcak su giriş sıcaklığı T2 80.4oC Sıcak su çıkış sıcaklığı T3 77oC Rejeneratöre giren çiğ süt sıcaklığı T4 64.8oC Rejeneratörden çıkan ve pastörizatöre giren çiğ süt sıcaklığı T5 69.7oC Rejeneratörden çıkan pastörize süt sıcaklığı T6 65.5oC Besleme debisi: V=200ml/30s=0.4lt/dk=0.4*10-3m3/dk Aplaka=5.676*10-3m2 Kullanılan plaka sayını N=19 Sütün viskozitesi: m=1.41*10-3 pa.s Cp=3.850 kj/kgoC rsüt=1028 kg/m3 d=7.086mm Tm=(LT1-LT2)/ln(LT1/LT2) = [(T1-T4)-(T5-T6)]/ln[(T1-T4)/(T5-T6)] Tm= [(76-64.8)-(69.7-65.5)]/ln[(76-64.8)/(69.7-65.5)] Tm=7.14oC M=1028*0.4*10-3=0.4112 kg/dk AT=19*0.005676=0.107844 m2 U* AT* Tm=M* Cp*LT Taşınım ısı transfer katsayısı U= 0.4112 kg/dk*3.850 kj/kgoC*(69.7-64.8)oC/0.107844 m2/7.14oC*1000j*1dk/1kj/60s U=171.95 W/m2oC Re=1028 kg/m3*0.007086m*0.1691m/s /1.41*10-3 pa.s Re=873.8 è laminer akış Tartışma: Besleme ünitesinden gelen çiğ süt önce rejeneratöre girer. Burada ısısını pastörizatörden gelen sütün ısısını alarak yükseltir. Çiğ süt ısısını bir miktar yükseltmiş olarak pastörizatöre girer. Pastörizasyon işleminden sonra soğutucuya giderken tekrar rejeneratöre girerek ısısının bir kısmını çiğ süte devreder. Bu sistem sayesinde sistem içindeki enerjinin bir kısmı devir daim şeklinde kullanılarak kayıp olması engellenir. Dolayısıyla enerjiden ve maliyetten tasarruf edilmiş olur. Sistemde pastörizasyon sırasında uygun sıcaklığına ulaşamamış süt elde ediğinde, bu sütün (sıcaklığı sensör tarafından belirlendikten sonra) besleme ünitesine geri gönderildiği gözlemlenmiştir. Deney sonucunda bulunan 171.95 W/m2oC değerinin literatür değerlerine yaklaşık bir değer olduğu gözlenmiştir. |