Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 15:03   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TARHANA

(Kışlık)
MALZEMELER:

-Yarım kg. yoğurt

-3 olgun domates
-3 salçalık biber

-3 soğan
-7- 8 sivri biber
-Tuz
-Aldığı kadar un
YAPILIŞI:

1- Domates, biber yıkanır, soğan soyulur ve doğranır. Buna tuz ve yoğurt konup karıştırılır.
2- Elenmiş un ile katı hamur yapılır. Emaye, cam veya çelik bir kaba alınıp üzeri örtülür.
3- Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur.
4- 10- 12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür.
5- Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür.
En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. Bez bir torbaya konup saklanır.

TARHANA PİŞİRİLİRKEN:
a-Dört kişi için 4 çorba kaşığı tarhana ılık su ile ıslatılır.
b-İki çorba kaşığı sıvı yağ ile bir kaşık kıyma kavrulur.
İstenirse kaşığın ucu ile salça konur.
c-5 su bardağı su ile birlikte ıslatılmış tarhana ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Tuz atılır. Ateş kapatılıp tencere kapağı örtülür.
Not: Tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur.

BÖLÜM 2
SEBZELER,
SALATALAR,
TURŞULAR
ETLİ DOLMALAR
(Biber, kabak, domates, yaprak, lahana)
MALZEMELER:
-400 gr. kıyma
-Yarım su bardağı pirinç
-2- 3 soğan
-Yarım demet maydanoz, dereotu
-1 avuç taze nane veya 2 tutam kuru nane
-2 domates veya 1 çorba kaşığı salça
-2 çorba kaşığı yağ
-Tuz-karabiber
YAPILIŞI:
1- Hangi dolma yapılacaksa sebzesi hazırlanır. Biberin içi çıkarılır, kabak kazılıp oyulur. Domateslerin üzerinden kapak kaldırılır, içi kaşıkla alınır. Asma ve lahana yaprağı sıcak tuzlu suda yumuşatılır (kaynatılmaz).

2- Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır. Tuz, karabiber, kıyma ve 1 kaşık yağ konup yoğrulur.
3- En son ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. Karıştırılıp hazırlanan sebzelere doldurulur.
4- Tencereye dizilip 1 kaşık yağ, 1 bardak salçalı su
konur. Orta ateşte pişirilir.
(Gerekirse pişerken azar azar su ilave edilir.)
Not:Arzu edilirse üzerine sarımsaklı limon suyu dökülür.
  Alıntı ile Cevapla