Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 01:45   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Can Kurtarma Vasıtaları

Can kurtarma vasıtalar genel kurtarma araçlarıdır. Bu vasıtaların sayısı, kapasiteleri geminin büyüklüğüne göre değişir ve uluslar arası kurallara göre belirlenir. Can kurtarma vasıtaları;

1. Can filikaları,
2. Can salları,
3. Kurtarma botlar,

1) Can filikaları: Can filikaları gemilerin temel can kurtarma araçlarıdır. Milletler arası sözleşme kurallarına (solas) göre belirlenir. Tüm gemiler personeli taşıyacak kapasitede filikalar bulundurmak zorundadır.

a ) Açık can filikaları
b ) Yarı kapalı can filikaları
c ) Tam kapalı can filikaları

1) Açık can filikaları: İçindeki personel gerek deniz etkilerinden, gerekse soğuktan yeterince koruyamayan ve çok güven vermeyen üstü açık can filikalarıdır. Motorlu, mekanik ve kürekli çeşitleri vardır.

2) Yarı açık can filikası: Açık can filikaları ile aynı özellikleri göstermektedir. Yarı açık can filikalarında üst tarafı, baş ve kıç taraftan orta kısma doğru %20’den fazla uzunluktaki kesimi filikaya sabit, sert bir malzeme ile örtülmüştür. Ayrıca açık olan kısımlar istenildiğinde iki kişi tarafından kolayca örtülebilecek bir şekilde kapatılabilir.

3) Tam kapalı can filikaları: Tamamen sert yapılır ve su geçirmez bir barınak yapısı ile kapatılmıştır. Bu sayede filikanın içindeki personel sıcak, soğuk ve deniz şartlarından korunmaktadır.
Can filikalarının denize indirilme düzenekleri:
Can filikaları ya mataforalı yada kızaklı sistem kullanılarak denize indirilir

a ) Mataforalı sistem: Can filikaları baş ve kıç taraflarından takılı olan kancalarla mataforanın kollarına bağlıdırlar. Mataforanın dışarıya doğru döndürülmesi ile filika makaralar yardımı ile denize indirilir.
b ) Kızak sistemi: Filikaya binen personel bosalarını (emniyet kemerini) bağlayıp herkes emniyete alındıktan sonra filikanın bosasını açılmasıyla filika denize düşer.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla