Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 01:46   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Acil Durum Çeşitleri ve İşaretleri

ACİL DURUM ÇEŞİTLERİ

1. Çatışma: Çatışma aykırı rotada seyreden iki teknenin bir noktada birleşmesi olayıdır.
Teknelerin tipleri boyutları ve süratleri çatışma olayı neticesinde verilecek hasarın büyüklüğüne ve tehlike derecesine etki eder.
Gemilerde role talimleri sırasında eğitimi yapılan acil durumlardan biriside çatışmadır. Çatışma olayında geminin hemen batacağı düşünülmektedir. En kötü halda dahi gemi önce su alır yaranın durumu, yeri, yok durumu, hava koşulları ve derinlik gibi şartlar geminin su alma hızını etkiler. Ayrıca gemiler bu bölümleri su dolsa bile batmayacak şekildedirler. Bu nedenle kesinlikle paniğe kapılmamalı, soğuk kanlı bir şekilde can yeleği giyilerek çatışmadaki role yerine gidilmelidir. Daha sonra kaptanın vereceği talimatlara göre hareket edilmelidir.
2. Yangın: Bir yerde yangının çıkabilmesi için üç ana şartın oluşması gerekir.
a ) Yeterli miktarda oksijen
b ) Yanacak bir madde
c ) Isı
Gemilerde oluşabilecek yangınlar genelde makine daireleri, kuzine, yaşam mahalleri ve ambar bölümlerinde oluşur ve yayılır. Bu yangınların çoğunu insan hatası, dikkatsizliği ve tecrübesizliği sonucu çıktığı tespit edilmiştir.
Personelin yangın alarmı duyulur duyulmaz ilk yapması gereken şey role yerine gitmelidir. Y angının durum ve ciddiyetine göre can kurtarma araçlarının denize indirilerek hazır tutulması gerekir.

3. Geminin Karaya Oturması: Özellikle dar, kanal ve boğaz geçişlerinde, bilinmeyen sığ sularda ve kötü hava şartlarında sürüklenme sonucu oluşabilecek acil durumlardan bir tanesi de oturmadır.
Böyle bir durum için alarm verildiğinde personel kapalı yerden çıkıp derhal role yerine gitmelidir. Oturma halinde geminin en kötü şartlarda yan yatacağı akılda çıkarılmamalı ve bu durum düşünülerek soğuk kanlı olunmalıdır.
4.Su alma: Geminin herhangi bir nedenle su alıyor olabilir. Bu durum için alarm verilir verilmez can yeleği ile role talim yerine gidilir. Kaptanın vereceği yere doğru gidilir.

ACİL DURUM İŞARETLERİ

1. Gemiyi terk can filikaları alarmı: Alarm sürekli çalar gemi düdüğü üç defa kısa şekilde çalar.
2. Yangın: Alarm zilleri aralıklılarla çalar.
3. Denize adam düştü alarmı: Bir uzun, bir kısa düdük çalınır.
4. Genel acil durum: Gemi düdüğü ile yedi kısa veya daha fazla düdük çalınır.
5. Gemi anons devrelerinde konuşarak durum anlatılabilir.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla