Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 01:47   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Gemilerde Yangın Sebepleri ve Önlemleri

Gemilerde Yangın Sebepleri ve Önlemleri
1) Kamaralarda:
a) Kamaralarda sigara içmek, özellikle yatağa sigara ile yatmak ve uyumak çok bir tehlikedir.. Bu konuya tüm gemiciler ve gemi adamı adayları çok dikkat etmelidir ve hatırdan çıkarılmamalıdır. Sigara yanık bir şekilde kül tablosuna bırakılmalıdır. Özellikle dalgalı havalarda kül tablosunun yere düşeceği unutulmamalıdır. Ayrıca sigara ile yatıldığında yorgunluğunda etkisiyle unutulabileceği, ağızda veya elde bulunan sigaranın yatağa veya yere düşerek bir yangın çıkabileceği unutulmamalıdır.
b ) Kamaralarda kendi el becerisi ile uydurma elektronik devreleri yapmak,elektrikli ısıtıcılar kullanmak öncelikle elektrik yangınına sebep olacaktır. Bir elektik yangını oluşmasa bile, bu ısıtıcıların devrilmesi ile oluşacak yangınlara davet olur.
c) Kamaralardaki aydınlatma araçlarının veya kaloriferlerin üstüne kağıt, bez vb. gibi yanıcı maddeler bırakılmamalıdır.
d) yağlı, boyalı, tinerli elbise ve eldiven tipi çok çabuk tutuşabilecek eşyalar dışarıda çıkartılmalı ve kamaralarda tutulmalıdır.

2) Salonlarda ve kuzinelerde:
a) Kamarada dikkat edilmesi gereken hususlar, buralarda da geçerlidir.
b ) Salonlarda kullanılan elektrikli aletlerin, televizyon teyp vs. açık tutulmamaları, bunların çalıştırılmalarında kullanılan priz ve fişlerin eskimiş ve arızalı olmamaları
gerekir. Bu tip olaylar gemi elektrik zabitine belirtilmelidir.
c) Kuzinelerde gaz kaçağı, büfelerdeki ocakların açık unutulması kızgın yağların kendinden tutuşması elektrikli aletlerin kullanılmasında fazla güç çekilmesi, eski sigortalar vb. sebeplerden dolayı yangın çıkmaktadır. Tüm bunların tedbir olarak, havalandırma fanları çok sıklıkta temizlenmelidir, işi biten ocaklar söndürülmeli, elektrik donanımları o kısmın görevleri tarafından gözden geçirilmelidir.

3) Güverte-Makine ve kapalı mahallerde:

a) Öncelikle uyarı ve kurallara uyulmalıdır. sigara içilmesi istenilen yerlerde kesinlikle sigara içilmeli ve içilmesine mani olunmalıdır.
b ) Güvertede yangın için elverişli yerlerden biride malzemenin depolandığı yerlerdir. Buralar düzenli tutulmalı, yerlere tiner gibi yanıcı maddeler konulmamalıdır. Bu tip kapalı mahallerde sigara içilmemelidir.
c) Makine dairesinde, ekipmanların temizliğinde yanıcı maddelerin kullanılabileceği göz önüne alınarak sigara içilmelidir. Isının yüksek olduğu makine ve kazan bölümlerinde yanıcı, parlayıcı maddeler bulunmamalıdır.
d) Gemide kaynak yapılacağı zaman, bu işin ehli tarafından yapılması, kaynak yapılacak bölgede yangın söndürücülerin hazır bulundurulmasında, etrafa kıvılcım sıçrayacağı düşünülerek yakın bölgedeki tutuşabilir cisim veya eşyaların ehemi niyete alınması muhtemel yangınları önleyecektir.
e) Akülerin bulunduğu akü odasının sürekli olarak temizlenmesi ve havalandırılması yangın çıkmasını önleyecektir.
f) Yine torna tezgahında veya spiralle çalışırken oluşabilecek yangınları önlemek için yangın tüpü hazır bulundurulmalıdır.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla