Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-02-2007, 14:55   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TÜRKİYE’NİN DYY AÇISINDAN BAŞLICA ZAAFLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Ekonomik İstikrar :

Ekonomik istikrar Türkiye’deki doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artırılması için olmazsa olmaz bir koşuldur. Ekonomik istikrarsızlık yüzünden, Türkiye’nin imajı son 10 yılda şiddetli bir biçimde zarar görmüştür ve bu periyotta kamu finans sektöründeki bozulmalara bağlı olarak ortaya çıkan 5 ekonomik kriz de bu istikrarsızlığı tetiklemiştir. 1990 ve 2000 yılları arasında bütçe açığı %360 oranında artmış ve 20.7 milyar $ ‘a ulaşmıştır. Ayrıca ortalama enflasyonda %80 olarak gerçekleşmiştir. Ekonomideki dengesizlikleri düzeltmek ve bu yolla DYY’lar için uygun bir ortam yaratmak için, IMF programına uymak bir zorunluluktur. Yapısal reformlar için gerekli olan yasaların çıkartılması, yabancı yatırımcıların güvenini tekrar kazanabilmek için oldukça önemlidir.


Siyasi İstikrar :

Siyasi istikrar da Türkiye’ye akan DYY’ların artırılması konusunda çok kritik bir husustur. 1991-2001 yılları arasında Türkiye 9 koalisyon hükümeti tarafından yönetildi. Zayıf hükümetler, politik tutarsızlıklar, yolsuzluk, populist politikalar ve siyasi partilerdeki lider baskıları siyasi istikrarsızlığın ana sebepleridir. Siyasi istikrarı yeniden sağlamak için siyasi partiler ve seçim sistemi yasaları yeniden düzenlenmelidir. Türk politika sisteminde daha fazla sorumluluk ve şeffaflık önemli bir ihtiyaçtır.


Yüksek Gelir Vergisi ve Sosyal Sigortalar Kesintileri:

Çalışanlar üzerindeki yüksek gelir vergisi ve yüksek Sosyal Sigortalar kesintileri azaltılmalıdır. Bunlar yabancı yatırımcılar için ağır birer yüktür. Ayrıca, bu kesintiler çalışanın eline geçen parayı da düşürmektedir.


Yatırım Teşvik Sistemi :

Yatırım Teşvik Sistemi yeniden ve iyi yönde düzenlenmelidir. Türkiye yabancı yatırımcılara en azından rakipleri olan Doğu Avrupa ülkelerinin sağladığı kadar çekici bir yatırım ortamı yaratmalıdır. Bunun için:
· Kurumlar vergisi düşürülmelidir. Enflasyon etkisi ile beraber gerçekleşen kurumsal vergi oranları %60-85 arasındadır. Bu oran Macaristan’da %18, Polonya’da %30’dur.
  Alıntı ile Cevapla